Perkplanten

Boorputten - opmerkingen en instructies

Pin
Send
Share
Send


Een fontein in de tuin kan er niet alleen mooi uitzien, maar kan ook worden gebruikt om de planten water te geven. Lees hier hoe u een put bouwt.

© PMDesign - Fotolia.com

Op droge en warme zomerdagen kan het snel krap worden voor de planten in de huistuin wanneer het regenwater dat in de bak wordt opgeborgen langzaam opraakt. Als de hobbytuinier de bloemen wil behouden en wil voorkomen dat de oogst in het water valt vanwege de langdurige droogte, wordt hij gedwongen kraanwater te gebruiken. Hoe praktisch zou het zijn om een ​​eigen bron te hebben zodat de watertoevoer niet droogloopt? Als u water uit uw eigen bron haalt, is dit niet alleen uiterst praktisch, het bespaart u ook geld. We zullen u nu vertellen hoe u eenvoudig putten kunt boren en waar u rekening mee moet houden.

Waarom zelf putten boren?

Kraanwater is duur. Ook boorputten, kunt u nu antwoorden. Niet noodzakelijk, want het boren van je eigen put betaalde zichzelf snel terug en bovendien kost het veel minder dan een professioneel waterpunt laten bouwen. Het boren van de put kan echter niet echt volledig worden aanbevolen. In een vrij kleine tuin is het alleen de moeite waard om de boor te gebruiken als het grondwaterniveau maximaal zes meter diep is. Dieper graven met zware technologie is alleen de moeite waard op grote percelen.

Tip: De betreffende waterleverancier zal u informeren over het grondwaterniveau op uw eigendom. In de meeste gevallen kunnen de bijbehorende waarden ook online worden opgevraagd.

Kan ik een put boren in mijn eigen tuin?

Dit varieert van gemeente tot gemeente. In elk geval moet u individueel duidelijkheid krijgen. Meestal is het voldoende om de putconstructie gratis te registreren.

Putten zijn over het algemeen onderworpen aan goedkeuring in Duitsland

Als u een grondwaterput niet bij de waterschap meldt, kunt u boetes verwachten tot 50.000 euro. Als de put wordt gebruikt voor drinkwaterwinning, is een afzonderlijke vergunning vereist.

Bronwater kan zonder toestemming als volgt worden gebruikt:

 • als irrigatiewater voor planten water geven
 • als spoelwater voor het toilet
 • als waswater voor de vaatwasser of wasmachine

Tip: Putten die niet zijn geregistreerd en die alleen voor irrigatie worden gebruikt, worden volgens de Duitse wetgeving als administratieve overtredingen beschouwd.

Niet alleen moet de installatie van een nieuwe put worden gemeld, er is ook een meldingsplicht als u oude putten weer in gebruik neemt of in dit kader structurele wijzigingen aanbrengt.

Bij het registreren worden verschillende details opgevraagd

 • Welk type fontein gebruik je?
 • Waar komt het bronwater vandaan?
 • Geeft u het bronwater ook aan derden?
 • Waar wordt het bronwater voor gebruikt?
 • Hoe wordt het water afgevoerd?

Kan ik mijn bronwater drinken?

© jozsitoeroe - Fotolia.com

Drinkbaar water is niet goedkoop. Voor één kubieke meter water betalen we ongeveer twee euro. Om de waterrekening in de toekomst gematigder te maken of zelfs volledig te vermijden, ontstaat het idee om de planten niet alleen met het bronwater te irrigeren, maar ook om het als drinkwater te gebruiken. Bronwater mag echter niet automatisch als drinkwater worden gebruikt. Iedereen die van plan is dit te doen, moet contact opnemen met de plaatselijke gezondheidsdienst. De verdere procedure op de site is anders. Sommige kantoren zijn tevreden met het bekijken van de wateranalyse. Als de gezondheidsafdeling bijzonder voorzichtig is, kunt u verwachten dat inspecties zullen worden uitgevoerd. Dit gaat gepaard met kosten van verschillende bedragen.

Goed types

U kunt verschillende putten op uw eigendom maken. De volgende typen putten zijn gebruikelijk:

Geboorde put

Putten zijn bijna onverwoestbaar. Een putfilterbuis wordt in het grondwater gelaten. Deze buis is bedekt met filtergrind. Een andere buis met volledige wand bereikt dan het aardoppervlak, dat wordt gebruikt voor de eigenlijke watervoorziening. Putten hebben een diepte van zes tot maximaal 20 meter. De diameter is 30 centimeter. U kunt eenvoudig een toilet in uw eigen tuin bedienen met de hoeveelheid toegevoerde water. De kosten voor de professionele aanleg van een put liggen tussen de 1.300 en 1.500 euro.

Buis goed

Rammen of blazen van putten zijn relatief eenvoudig op te zetten en ook goedkoop om te bouwen. Rammbrunnen kun je vrij eenvoudig zelf maken. Hiervoor heeft u een elektrische ram nodig, die u kunt lenen van gespecialiseerde bedrijven. Dit duwt een metalen buis in de grond.

waarschuwing: Controleer de diepte van uw watertafel. Met dit type put mag dit niet meer zijn dan zeven meter diepte.

Meestal wordt een handpomp gebruikt. U hebt dus geen extra stroombron nodig. De bezorgsnelheid is vrij laag en is bijvoorbeeld niet voldoende om een ​​toilet in de tuin te voeden. De transportleidingen hebben een beperkte levensduur en moeten ongeveer om de zes jaar worden vervangen, anders bestaat er een groot risico dat de leidingen verstopt raken. De kosten van een ramput zijn ongeveer 300 euro.

Gegraven putten

Simpel gezegd, de schachtput is een watergat. Als u een gat op het strand graaft, zult u een soortgelijk effect ervaren, het water zal blijven binnensijpelen tot het op gelijke hoogte is met de grondwatertafel. In de middeleeuwen werden veel van deze fonteinen op kastelen gevonden. Vandaar de naam "sprookjesfontein". Ondanks hun lange levensduur zijn schachtputten tegenwoordig bijna uit de mode geraakt. Als er iets is, zijn ze alleen gemaakt met betonnen ringen. De geleverde hoeveelheid water is relatief klein. Daarentegen is er een hoge prijs. Het systeem kan u tot 5.000 euro kosten.
goed typtvoordelennadelen
geboorde put
 • duurzaam
 • hoge bezorgsnelheid
 • vrij hoge kosten (ongeveer 1.500 euro)
buis goed
 • gemakkelijk aan te trekken
 • goedkoop om te kopen (ongeveer 300 euro)
 • beperkt pomppad
 • De afleverslang moet worden vervangen
gegraven putten
 • duurzaam
 • betrouwbaar
 • laag debiet
 • hoge kosten (ongeveer 5.000 euro)

Maak een put

Als u naar de voor- en nadelen van de verschillende soorten putten kijkt, wordt al snel duidelijk dat een put het meest geschikt is voor uw eigen tuin.

Ideale locatie voor de fontein

Een bron zal je vele jaren vergezellen. De locatie moet daarom zorgvuldig worden overwogen. De put moet worden geplaatst waar het grondwater het dichtst bij de grond is. Natuurlijk spelen ook de aard van de vloer en het uiterlijk een rol. Op zijn locatie moet de fontein niet als hinderlijk worden beschouwd. Praktische aspecten spelen ook een rol. U wilt het water zeker niet via omwegen door de hele tuin vervoeren en de tuinslang moet ook de bedden, struiken of bomen bereiken die u ermee wilt besproeien nadat deze is aangesloten op de fontein.

Wat heb ik nodig om de put te boren?

 • Grondboor (handmatig of elektrisch)
 • Ventielboor

Als u een handmatige oefening kiest, moet u spierkracht gebruiken. Een apparaat met motorondersteuning vereenvoudigt uw werk. Dit betekent dat boorgaten van tien meter en meer binnen enkele uren kunnen worden geboord.

U hebt een ventielboor nodig zodra u de watervoerende zandlaag heeft bereikt. Je zou theoretisch kunnen blijven werken met een conventionele boor, maar je zou niet in staat zijn om verder te gaan in de nabije toekomst omdat water herhaaldelijk in de zijwanden van het boorgat wordt gespoeld. Een pluche is een open stalen buis die naar de bodem wordt neergelaten en zich daar met zand vult. Als de pluche krachtig omhoog wordt getrokken, wordt de bodem gesloten door een scharnierend deksel en kan de inhoud omhoog worden getrokken.

Stap voor stap instructies

 1. selecteer een geschikte positie
 2. Gat graven
 3. Breng de boor aan
 4. Boor totdat ze water tegenkomen
 5. Steek de putbuis in
 6. Pluche invoegen
 7. Sluit de pomp aan

1 Nadat de geschikte locatie voor de fontein is gevonden, reikt u eerst naar de schop en graaft u een gat. Dan is het gemakkelijker om de boor te bevestigen. Sluit de boor aan op het lichtnet of draai hem volledig met de klok mee. Oefen geen druk uit tijdens het boren en boor langzaam totdat u grondwater tegenkomt.

2 Om te voorkomen dat het boorgat opnieuw instort, plaatst u een putbuis. Een goedkope rioolbasisbuis heeft zich hier bewezen. Aan de onderkant van de buis moet u het materiaal ongeveer snijden zodat het water later naar binnen kan stromen.

Tip: U kunt ook speciale putbuizen gebruiken die zijn uitgerust met filters.

3 Ga nu verder met de ventielboor zoals reeds beschreven. Het zal enige tijd duren voordat de putleiding zich met grondwater vult. Help met de tuinslang en vul de buis zodat er voldoende water is.

4 Zodra de toegang tot het grondwater tot stand is gebracht, is een pomp vereist om het water naar de oppervlakte te kunnen brengen. Zuig- of deepwell-pompen kunnen worden gebruikt. Deze kunnen boven de grond worden geplaatst.

Tip: Het slanguiteinde van de pomp mag de bodem niet bereiken, zodat zand en aarde niet worden aangezogen.

Tuinpompen kunnen water pompen vanaf een diepte van ongeveer zeven meter. Waterdichte dompelpompen zijn een alternatief. Tuinpompen moeten weerbestendig worden geïnstalleerd of in de winter worden verwijderd en vorstvrij worden opgeslagen.

Pin
Send
Share
Send