Plantenziekten

Gele bladeren op de hibiscus - mogelijke oorzaken en oplossingen

Pin
Send
Share
Send


Als de bladeren van de hibiscus van kleur veranderen in de tuin of kamer, kunnen er verschillende redenen zijn. De verschillende opties en hun remedies zijn hier te vinden.

© imago13 - Fotolia.com

Als de bladeren van de hibiscus plotseling geel worden, is er meestal iets mis met de plant. Nu wordt de tuinvriend gedwongen te verhuizen, omdat hij zijn exotische struik immers wil beschermen tegen verdere schade.

De oorzaken van de verkleuring van de bladeren kunnen verschillen met de hibiscus. Aan de ene kant kunnen dit gewoon oudere en verdorde bladeren zijn, maar er kan ook een tekort aan voedingsstoffen zijn.

De gele vlekpaddestoel of de spint kan ook de hibiscusbladeren geel maken. Uiteindelijk is een verandering van locatie of zorgfouten de oorzaak van dit kwaad. Dit geldt voor zowel de tuinhibiscus als de binnenhibiscus.

Stap voor stap willen we de mogelijke oorzaken uitdiepen en u enkele tips geven voor preventie en controle.

Is zorg verwaarloosd?

Het is niet altijd een ziekte wanneer de bladeren van de hibiscus geel worden. Het is vaak slechts een teken dat het zorgwerk is verwaarloosd. Welke onderhoudsfouten kunnen de oorzaak zijn?

Droogte

Droogte is een groot kwaad voor de hibiscus in de tuin en in de kamer. Als je je hibiscus al lang geen water hebt gegeven, verliezen de bladeren hun kleur, worden ze steeds geeler, hangen ze naar beneden en vallen ze er uiteindelijk af. Vergeet daarom niet om uw plant regelmatig en voldoende water te geven.

De hibiscus in de kamer mag echter niet zo zwaar water krijgen, anders kan zich wateroverlast vormen. Dit brengt de wortels aanzienlijk in gevaar. Je kunt je hibiscus pas weer water geven als de bovenste grond is opgedroogd.

"Trouwens: Giet gewoon overtollig water weg in een plantenbak.

Als er al rotte wortels zijn gevormd, snijd ze dan terug en verpot je hibiscus.

Oude scheuten:

Gele bladeren vormen zich vaak zelfs op oude scheuten. U kunt dit tegengaan door jaarlijks te snoeien.

De bladeren van de kamer of emmer hibiscus worden ook geel na frequente veranderingen van locatie. Hij reageert ook gestrest door knoppen te laten vallen. Dus zet hem meteen op een geschikte locatie.

Ziekte of plaag

Als er gele vlekken op de bladeren van uw hibiscus verschijnen, duidt alles op een virusaanval. Als de vlekken bruin zijn, is het een schimmelziekte. Het oorzakenonderzoek hiervoor is nog niet afgerond.

Wat te doen als bladeren gele vlekken hebben?

Snijd ze af en gooi ze weg met huishoudelijk afval. U mag in geen geval de bladeren op de compost gooien. Op deze manier kunnen de ziekteverwekkers zich later verspreiden naar andere planten.

Het is ook goed om de zieke kamerplant geïsoleerd te plaatsen. Om te voorkomen dat u andere planten infecteert, is het raadzaam uw handen na gebruik grondig te wassen. De schaar waarmee u de zieke bladeren hebt verwijderd, moet nu ook worden gedesinfecteerd.

Bladluizen en spint kunnen de hibiscus soms verzwakken. De hibiscus in de kamer is zeer vaak besmet in de winter, vooral wanneer de lucht erg droog is.

De beste manier om het ongedierte te verwijderen, is om de hibiscus eenmaal per week met lauw water te besproeien. Gebruik in hardnekkige gevallen zeepwater. De onderkant van het blad wordt hier behandeld.

Als preventieve maatregel is het raadzaam om de ruimte regelmatig te ventileren. Dit houdt het binnenklimaat optimaal en vermindert het risico op spintmijt aanzienlijk.

Regelmatige bemesting beschermt tegen chlorose

Als de bladeren over een groot gebied geel worden, is dit meestal een indicatie van chlorose. Dit is een acuut tekort aan chlorofyl, veroorzaakt door onvoldoende voedingsstoffen in de bodem, zoals boor, ijzer, magnesium, zwavel of stikstof. Met een geschikte vloeibare meststof, die regelmatig wordt gebruikt, voorkomt u een tekort aan het bladgroen.

Een te donkere en te koele locatie van de kamerplant begunstigt ook chlorose.

U kunt de rozen marshmallow (Hibiskus rosa sinensis) het beste op een lichte locatie plaatsen. Een vensterbank is hiervoor ideaal. De hibiscus mag echter niet worden blootgesteld aan de brandende zon van een zuidraam.

In de zomer kan het warmer staan. Maar tijdens de pauze, in de winter, voelt de exotische plant zich het meest comfortabel bij temperaturen van 12 tot 14 ° C.

Video: Wat doe je tegen luizen in je planten? (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send