Plantenziekten

Cyprus grass: herkennen en bestrijden van ziekten en plagen

Pin
Send
Share
Send


Het gras van Cyprus is niet veeleisend, maar heeft enige zorg nodig voor een goede groei. Degenen die hier niet voorzichtig zijn, riskeren ongedierte te besmetten.

© Yakov - Fotolia.com

Cyprus-gras (Cyperus) is vrij robuust en de tropische plant kan ook goed worden gekweekt in onze breedtegraden, maar bij voorkeur als een kamerplant. De planten hebben veel vocht nodig en een heldere en warme locatie. Ziekten treden nauwelijks op met de waterpalm.

Het gras van Cyprus kan echter het slachtoffer zijn van verschillende plagen. Een plaag is niet zelden te wijten aan onderhoudsfouten. Ongedierte komt vaak voor in de wintermaanden.

Overzicht van mogelijk ongedierte

Cyprus gras kan worden besmet door de volgende plagen:

 • trips
 • spintmijten
 • schaal insecten
 • varenrouwmug

Tripsen - de vraatzuchtige franjevleugel

Deze insecten worden ook wel franjeswingers genoemd omdat er langwerpige franjes aan de randen van de vleugels zitten. Deze insectenbestelling bestaat uit ongeveer 5500 soorten wereldwijd. Alleen al in Duitsland zijn er meer dan 200 soorten. Tripsen worden ook wel bellenvoeten genoemd. Dit kan worden toegeschreven aan de eindschakels van de voeten, die flappen hebben die doen denken aan flappen, die uitsteken als een ballon onder druk. Het insect verbetert dus zijn hechtende eigenschappen op gladde oppervlakken. De term heeft ook de termen onweersbui of onweersbui bedacht.

De trips zijn slechts ongeveer drie millimeter groot en daarom nauwelijks zichtbaar voor het blote oog. Wanneer de dieren volwassen zijn, hebben ze vier smalle vleugels, maar ze worden zelden gebruikt. Sommige soorten missen de vleugels volledig. De larven van de stormvlieg zijn lichtgroen en bijna transparant.

Omzoomde vleugels zijn plantenuitlopers. Individuele cellen van de opperhuid worden doorboord en weggezogen. De plantencel verliest zijn kleur en ziet er zilverachtig en glanzend uit. In eerste instantie blijft dit onopgemerkt. Als de aanval door trips is gevorderd, verliest de plant zijn groeiwijze en stengels en schiet kreupel.

Wat te doen

Als de besmetting is gevorderd, is het nuttig gebleken om de plant grondig te wassen met lauw water. Om te voorkomen dat het ongedierte zich op de potgrond verzamelt, moet de plantenbak in een vuilniszak worden geplaatst en waterdicht worden afgesloten. De onderkant van het blad mag niet worden verwaarloosd. De behandeling moet verschillende keren worden herhaald, zodat alle generaties van de trips volledig worden verwijderd.

"Tip: Als alleen individuele bladeren worden aangetast, kunnen ze ook worden behandeld met water waaraan een beetje afwasmiddel is toegevoegd.

❍ Kruidenmiddelen:

 • Knoblauchsud
 • AOSIS
 • brandnetel loog
 • neem olie

Het brouwsel moet 24 uur brouwen en kan vervolgens worden gebruikt om de plant te spuiten.

Einsetzen Gebruik natuurlijke roofdieren:

 • Lacewing larven
 • Flower bug
 • roofmijten

Spintmijten - de behendige plantenplagen

Spintmijten behoren tot de meest voorkomende plagen die zich verspreiden naar het huis en de tuin. Er zijn wereldwijd meer dan duizend soorten kleine dieren. Op onze breedtegraden is de gewone spint van belang.

Vanwege hun grootte van minder dan een millimeter zijn de dieren nauwelijks zichtbaar voor het blote oog. Spintmijten zijn eivormig en veranderen van kleur in de loop van de seizoenen groenachtig, bruin of roodachtig. Het meest opvallende kenmerk is de rode kleur die heerst in de wintermaanden, waaraan de insecten de bijnaam Red Spiders te danken hebben.

De spintmijten nestelen het liefst aan de onderkant van de bladeren. Met hun puntige mondgereedschap worden de bladeren doorboord en wordt het plantensap eruit gezogen. In het begin zal de aantasting nauwelijks merkbaar zijn, omdat er alleen kleine heldere vlekken op de bovenkant van de bladeren zijn. Naarmate de besmetting vordert, kan de spint ook worden herkend door een webachtig web dat de bladeren bedekt. De bladeren verliezen hun kleur, drogen op en vallen uiteindelijk af.

"Tip: Hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid bevorderen spintmijt.

Wat te doen

Omdat de besmetting aanvankelijk niet herkenbaar is, wordt regelmatige inspectie van de planten aanbevolen, vooral op de winterlocatie. Als u de onderkant van de bladeren met een vergrootglas controleert, zullen de roodgekleurde spintmijten bijzonder opvallend zijn in de winter. In de vroege stadia van de besmetting kan het voldoende zijn om de waterpalm met een scherpe waterstraal te behandelen. De procedure moet meerdere keren per dag worden herhaald.

Meer aangetaste scheuten moeten worden verwijderd. Het afval mag niet in de compost worden weggegooid. Gebruik indien mogelijk geen chemische bestrijdingsmiddelen. De handel biedt ook producten op basis van koolzaadolie of kaliumzeep.

"Tip: Plantenstokjes tegen plagen zijn bijzonder praktisch omdat ze eenvoudig in de grond worden gestoken en hun actieve ingrediënten daar direct aan de plant afgeven.

Schaal insecten - de gepantserde planten schrik

Schaalinsecten zijn een groep insecten die vaak planten besmetten die een te droge wintertoestand hebben. De larven, ongeveer twee millimeter groot, zijn te herkennen aan hun pantserachtig schild. Daaronder bevinden zich zuiggereedschappen die in de plant zijn verankerd.

"Tip: Vanwege hun kleur zijn schaalinsecten goed aangepast aan de bladeren en zijn daarom moeilijk te herkennen.

De besmetting is te herkennen aan enkele typische kenmerken:

✔ bladverkleuring
✔ kreupele bladeren en bloemen
✔ Knoppen krimpen niet en openen niet
✔ wolachtige banen, vergelijkbaar met spintmijten

Wat te doen

Als de besmetting wordt herkend, moet de plant onmiddellijk worden gescheiden van andere groene planten. Schubben kunnen zich snel verspreiden naar naburige planten. Als u het ongedierte met de hand wilt verzamelen, moet u er rekening mee houden dat de kalkinsecten niet mogen worden afgeschraapt, omdat dit kan leiden tot een gelijkmatige verdeling van de larven over de plant. Gebruik hier beter een pincet. De schaalinsecten kunnen afzonderlijk worden behandeld met een in alcohol gedrenkt wattenstaafje. Daarna moeten de planten grondig worden gespoeld.

❍ Home remedies voor schaalinsecten:

 • brandnetel vloeibare mest
 • Knoblauchsud
 • Curd zeep oplossing
 • Tabaksud

Einsetzen Gebruik natuurlijke roofdieren:

 • lieveheersbeestje
 • lacewing larven
 • galmuggen

Zwarte muggen - de vochtminnende insecten

Zwarte muggen zijn muggensoorten die in meer dan 600 soorten in Europa voorkomen. De muggen hebben donker gekleurde lichamen. De besmetting wordt vooral duidelijk tijdens het larvenstadium, omdat de larven zich voornamelijk voeden met de wortels. Vooral jonge grassen van Cyprus worden bedreigd omdat ze nog steeds een zeer fijn wortelstelsel hebben. Zwarte muggen planten zich bij voorkeur voort in een vochtige omgeving, daarom is de waterpalm een ​​voorkeursgastheer.

Je kunt een besmetting herkennen aan een gebrek aan groeiachterstand. Bij het water geven kunnen de muggen worden waargenomen. De potgrond wordt afgewisseld met kleine zwart-witte larven.

Wat te doen

Als de potgrond bedekt is met grind of kwartszand, zullen de muggen niet het gewenste klimaat vinden ondanks de natte toestand van de waterpalm. Gelijkspel gezonken met het hoofd in de grond laat de zwavel in de grond met het irrigatiewater en dit leidt ertoe dat de larven sterven.

❍ Huismiddeltjes voor zwarte muggen

 • azijn
 • koffiedik
 • wortelsap
 • nicotine

Gele stickers hebben ook hun waarde bewezen. De muggen worden aangetrokken door de gele kleur van de panelen en plakken aan het speciaal behandelde materiaal.

Hoe kunnen zorgfouten worden vermeden?

Video: Artificial Grass Cyprus - Synthetic Grass Garden Design - Decorating Ideas (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send