Plantenziekten

Bergpalm: Detecteer en bestrijd ziekten en plagen

Pin
Send
Share
Send


De bergpalm is een kamerplant die robuust en gemakkelijk te verzorgen is. Als het echter onjuist wordt verzorgd, kan de plant worden verzwakt en dus vatbaarder voor ziekten en plagen.

© By Photo by David J. Stang De bergpalm (Chamaedorea) kan ongetwijfeld een gemakkelijk te onderhouden en robuuste plant worden genoemd. Voor de nogal onervaren tuinier heeft de palm een ​​vrij hoog tolerantiebereik in relatie tot de ene of de andere onderhoudsfout. Zelfs als een bergpalm niet zo snel "doodt", is de exotische plant niet vrij van ongedierte. Het optreden van ziekten is echter uiterst zeldzaam.

Bergongedierte kan worden beïnvloed door de volgende plagen:

  • Rode spin
  • spintmijten
  • schaal insecten

De rode spin - klein en gemeen

Herkennen:

Het zal moeilijk zijn voor het blote oog om de rode spin te zien, omdat het ongedierte slechts ongeveer een halve millimeter groot is. Als de lucht te droog is, draaien de minispinnen op hun best en bedekken hun webben de palmbladen.

"Tip: Rode spinnen hoeven niet altijd rood te zijn. Afhankelijk van het seizoen varieert hun kleur tussen groen, oranje en donkerrood.

De vrouwtjes gebruiken de onderkant van de bladeren om eieren te leggen. De rode spin kan tot 150 eieren leggen tijdens zijn leven. De ronde, lichtgekleurde eieren in groepen kunnen alleen worden gezien met een vergrootglas.

Als de besmetting al is gevorderd, verdwijnt het bladgroen en lijken de aangetaste palmbladen gelig tot bruin.

Te bestrijden:

Als de besmetting wordt opgemerkt, moet de bergpalm onmiddellijk een douche krijgen. Gebruik lauw water en zorg dat u de onderkant van de bladeren niet spaart.

"Tip: Het douchen van de planten kan de hoeveelheid ongedierte verminderen, maar ze niet volledig bestrijden.

Rode spinnen zijn behoorlijk robuust en kunnen niet worden bediend met conventionele huismiddeltjes voor bladluizen. Het meest duurzame succes kan worden bereikt met systemisch werkende gifstoffen. Deze worden toegevoegd aan het irrigatiewater en dringen zo snel door in het wortelstelsel van de plant. Gebruikers hebben ook goede ervaringen met producten op basis van neemolie. Meerdere toepassingen worden aanbevolen.

"Tip: Als de besmetting niet kan worden aangepakt, hebben de rode spinnen al weerstand ontwikkeld en moet u gebruikmaken van verschillende middelen.

Spintmijten - vervelend en vasthoudend

Herkennen:

De lente brengt steeds meer spintmijten naar de scène. Ook hier ligt de oorzaak vaak bij onvoldoende luchtvochtigheid. De eerste tekenen van een infectie zijn gespikkelde bladtekeningen. In een vergevorderd stadium zijn ook de fijne webben zichtbaar. De bladeren, die voorheen slechts licht gespikkeld waren, zien er zilverachtig uit en krijgen grote, bronskleurige vlekken en vallen uiteindelijk af.

Te bestrijden:

Als de plaag tijdig wordt herkend, kun je jezelf helpen met een douche. Om te voorkomen dat het ongedierte tijdens het douchen in het substraat terechtkomt, wordt de kluit in een plastic zak geplaatst en goed afgesloten. Behandel vooral de onderkant van de bladeren.

"Tip: Met deze eenvoudige methode kan de aantasting tot 95% worden verminderd.

Als de besmetting niet te ver is gevorderd, kunnen de bladeren ook worden behandeld met een reinigingsmiddel. Dit moet vaker worden herhaald om ook alle eieren te vangen die in de hoeken van de bladaders zijn afgezet. Een natuurlijke manier van ongediertebestrijding is om een ​​groentebouillon te maken van knoflook, uien of brandnetels. Het brouwsel moet minstens 24 uur brouwen en kan vervolgens worden gebruikt voor het douchen of worden toegevoegd aan het irrigatiewater. Natuurlijke roofdieren zoals lieveheersbeestjes, gaasvliegen of galmuggen kunnen ook worden gebruikt om de spint te bestrijden.

Insecten op schaal - onopvallend en onverzettelijk

Herkennen:

Je moet twee keer kijken om een ​​insect op de bergpalm te zien. Ongediertebestrijding is bijna net zo moeilijk. Vaak zijn het niet de kleine dieren zelf die in het oog springen, maar hun uitwerpselen, honingdauw.

"Tip: Honingdauw komt ook voor bij besmetting met wolluis of bladluizen.

Te bestrijden:

Als de besmetting wordt opgemerkt, moet de bergpalm onmiddellijk worden gescheiden van de andere kamerplanten, omdat de besmetting zich snel kan uitbreiden naar uw hele populatie groene planten.

"Waarschuwing: Schraap niet alleen insecten van de plant. Het kan een vrouw zijn die zijn eieren draagt ​​of zelfs uitgebroede larven onder de schaal en deze dus aan de plant verdeelt.

U kunt kalkinsecten verwijderen met een doek die u in wasmiddel hebt gedrenkt. Als alternatief kunt u een wattenstaafje bevochtigen met alcohol of alcohol en de kalkinsecten ermee laten weken.

Met een geavanceerde besmetting wordt het moeilijk om rond te komen zonder chemicaliën. Je kunt sprays of sticks kiezen. Het gif wordt direct door de wortels opgenomen en het ongedierte wordt langdurig bestreden. Het gebruik van contactvergiften zou daarentegen geen effect hebben. Het ongedierte wordt beschermd door hun harde schaal.

Bruine palmbladen - wat nu?

De bergpalm verdraagt ​​veel dingen, maar teveel is teveel. Bruine punten op de bladeren zijn een duidelijk teken van te droge lucht. Dit kan betrouwbaar worden vermeden door de plant regelmatig te sproeien. Een koude schok kan ook een soortgelijk effect hebben. Bij temperaturen onder de tien graden voelt de tropische plant zich niet langer comfortabel en laat dit zien met een geelachtig bruine bladkleur.

Gezonde bergpalmen door onderhoudsfouten te vermijden

Er is niet veel nodig voor de bergpalm om te gedijen en zo gezond mogelijk te blijven. Als de locatieomstandigheden en het verlangen naar hoge luchtvochtigheid echter niet worden gerespecteerd, worden de anders vrijwel onverwoestbare planten duurzaam verzwakt en zijn ze daarom vatbaar voor ziekten en plagen.

Let op het volgende:

De luchtvochtigheid moet worden verhoogd door regelmatig te spuiten.

Video: MY LOW BUDGET APARTMENT TOUR. Taryn Pedersen (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send