Plantenziekten

Medinille - Detecteer en bestrijd ziekten en plagen

Pin
Send
Share
Send


Een mednilla is behoorlijk veeleisend. Zelfs de kleinste onderhoudsfouten kunnen de plant ernstig beschadigen en verschillende ziekten en plagen veroorzaken.

© Africa Studio - Fotolia.com

Toegegeven, de medinilla (Medinilla magnifica) is geen plant zonder claims. Als u echter omgaat met de vereisten van de locatie en met de algemene onderhoudsinstructies, kunt u genieten van de bloeiende exoot en merkt u zelden pathologische veranderingen of ongedierte op.

Vaak is de tuinman de oorzaak van ziekten en plagen omdat:

❶ De plant is te nat of te droog.
❷ Te weinig vochtigheid omringt de plant.
❸ Het substraat werd niet zorgvuldig gekozen.
❹ Water en voedingsstoffen ontbreken.

De volgende plagen werden steeds vaker waargenomen:

  • Rode spin
  • wolluizen
  • schaal insecten

Rode spin - ongenode gast in te droge lucht

De rode spin geeft de voorkeur aan medinilles, waarin de plantenspuit zelden wordt gebruikt. Als er dagelijks wordt gesproeid, zullen de plagen de bladeren niet kunnen vasthouden en biedt deze dagelijkse zorgmaat al preventieve bescherming tegen ongedierte zoals de rode spin of bladluizen, die echter de neiging hebben om de planten eerder te infecteren.

"Tip: Spintmijten zitten steeds vaker aan de onderkant van de bladeren.

Het ongedierte is vaak niet zichtbaar voor het blote oog. Maar de vrij zichtbare zuigpunten aan de onderkant van het blad geven informatie. De bladeren verliezen hun diepgroene kleur en worden geel.

Wat te doen bij een plaag?

De hobbytuinier moet er altijd naar streven ongedierte op kamerplanten te bestrijden zonder het gebruik van chemische middelen. Rode spinnen zijn relatief moeilijk te bestrijden. Preparaten uit de natuurlijke apotheek die extracten uit de Niembaum bevatten, hebben hun waarde bewezen.

"Tip: Het preparaat houdt ook bladluizen of witte vliegjes op betrouwbare wijze weg van kamerplanten.

Als preventieve maatregel kunnen de planten worden behandeld met extracten van kamille, tansy of knoflook.

Wolluis - gemeenschappelijk ongedierte

Wolluis lijkt te genieten van de Medinille. Een plaag kan duidelijk worden geïdentificeerd, omdat er structuren zijn die doen denken aan een wattenbolletje op de bladeren van de plant. Wolluis groeit slechts een paar millimeter. Het ongedierte leeft van plantensap. De vrouwtjes zijn bijzonder druk. Ze leggen elke acht weken maximaal 600 eieren op de aangetaste plant.

Wat te doen

De wolluis moet zo snel mogelijk handmatig worden verwijderd. Dit kan met katoenen of houten stokjes. Als de stok doordrenkt is met alcohol, kan deze effectief worden gebruikt tegen wolluis. De alcohol lost de waslaag rond de wolluis op. Wolluis hebben natuurlijke roofdieren in de lacewing of in de sluipwesp.

Schaal insecten - goed bewapend en persistent

Schubben verdienen hun naam. Het harde pantser met zijn lichte kromming is met het blote oog te zien. De kleur van het ongedierte is echter zeer goed aangepast aan de planten en daarom niet altijd zichtbaar op het eerste gezicht. Vaak is het niet het ongedierte dat wordt opgemerkt, maar zijn uitscheidingen, de kleverige honingdauw die zich ophoopt naast de plantenpot. Een insectenplaag op schaal kan ook worden gezien op bruine bladeren, wolachtige webben en kreupele bladeren of bloemen.

Wat te doen

Als geen chemische middelen worden gebruikt, is handmatige luizenverwijdering een optie. Dit kan met een dunne houten stok of met een tandenstoker. In het geval van een milde besmetting kan het ook nuttig zijn om de medinille met zeepwater te behandelen of te spuiten met een brouwsel van knoflook of brandnetels.

De 1 × 1 plaag in de medinille

pestharminggevecht
Rode spinSpintmijten nestelen zich aan de onderkant van de bladeren en zijn daarom in het begin moeilijk te herkennen. Door het plantensap uit te zuigen ontstaan ​​puntvormige vlekken op de bladeren. De bladeren worden uiteindelijk geel en vallen eraf.Preparaten op basis van de Niembaume zijn een milieuvriendelijke en effectieve remedie. Knoflookbrouwsel of een loog uit het veld paardenstaart worden gebruikt om de plant te versterken.
wolluizenWolluis laat webben die doen denken aan watten aan de bladeren van de Medinille. De banen kunnen zich aan de boven- of onderkant van de bladeren bevinden en verschijnen ook op de stengels.Wolluis is vaak het gevolg van onvoldoende luchtvochtigheid. Regelmatig spuiten is een goede preventie. Met een in alcohol gedrenkt wattenstaafje kunnen de plagen handmatig en zonder het gebruik van chemicaliën uit de plant worden verwijderd.
schaal insectenDe kleur van schaalinsecten is goed aangepast aan de bladeren en daarom vrij moeilijk te herkennen. Een duidelijke indicatie van plaag is honingdauw. Dit zijn de plakkerige afscheidingen van het ongedierte. Met geavanceerde aantasting verschijnen bladeren en bloemen kreupel. De bladeren worden bruin en vallen eraf.Insecten op schaal kunnen handmatig worden verwijderd met een houten stok. Snelle actie is vereist. De aangetaste plant moet worden geïsoleerd, omdat de aantasting zich snel kan verspreiden naar de andere kamerplanten.

Vermijd zorgfouten - dit houdt de Medinille gezond

Het onderhoud van de Medinille is behoorlijk veeleisend. De plantenliefhebber moet van tevoren omgaan met de eisen van het exotische. Dit begint met de locatie, die licht en warm moet zijn. In de winter moet de mogelijkheid van een iets koelere locatie worden gegarandeerd. Een gebrek aan water kan zowel de Medinille als wateroverlast beïnvloeden. Een lage luchtvochtigheid maakt de bladeren snel bruin en droog. Als aan de eisen van de plant wordt voldaan, is dit geen garantie, maar een goede basis voor het succesvol cultiveren van deze onderscheidende schoonheid.

Pin
Send
Share
Send