Plantenziekten

Cipressen - Detecteer en bestrijd ziekten en plagen

Pin
Send
Share
Send


De cipres is een veeleisende plant, maar de onderhoudsfouten kunnen erg moeilijk zijn. De plant is ook niet immuun voor ongedierte. Kortom, grijp onmiddellijk in om de plant te beschermen.

© norrie39 - Fotolia.com

De cipres (Cupressus) is kenmerkend voor mediterrane landschapsvormen en bepaalt het landschap in Toscane en andere mediterrane regio's. De groenblijvende bomen hebben verschillende groeivormen en worden gekenmerkt door snelle en weelderige groei.

Sommige soorten cipressen zijn echte overlevenden en groeien ook in droge en ruige berggebieden. De cipressen die buiten in Centraal-Europa of in emmers worden gevonden, blijken ook vrij veeleisend te zijn. Als er ziekten en plagen optreden, is snelle actie vereist zodat de plant kan worden bewaard. Preventieve maatregelen kunnen ook worden genomen, zodat de vreugde van de planten die mediterrane charme bieden niet wordt bedorven.

Het is eenvoudig - zorg goed voor cipressen

De cipres is een veeleisende plant en ook geschikt voor de nogal onervaren hobbytuinier. Een zandige, humusrijke bodem biedt de gewenste locatieomstandigheden. De grootste onderhoudsfout is onvoldoende irrigatie. De plant heeft niet alleen in hete zomers, maar ook in de winter voldoende water nodig.

Elixer van levenswater

Regelmatig water geven is essentieel voor de cipres. De waterbehoefte neemt toe wanneer de planten een tochtige locatie krijgen. De wind leidt tot verhoogde droge grond. Dit kan worden tegengegaan door een mulchlaag aan te brengen. Winterharde cipressen zijn bestand tegen koude temperaturen, maar sterven aan dorst als ze niet genoeg water krijgen.

"Tip: Containerplanten beschermen een drainagelaag van aardewerkscherven of kiezelstenen tegen gevreesde wateroverlast.

Krankheiten Mogelijke ziekten van cipressen

Bruine vlekken

Als cypressen niet voldoende water krijgen, verschijnen er snel bruine vlekken. Als de bruine vlekken in de lente steeds vaker verschijnen, is dit meestal te wijten aan een te droog winterniveau. Als er bruine vlekken zijn, moet de plant nader worden onderzocht, omdat schimmelinfecties of plagen ook kunnen worden opgemerkt door bruine vlekken.

waarschuwing: Bruine vlekken op cipressen zullen niet verdwijnen door meer water geven. Een radicale bezuiniging kan niet worden vermeden.

Schimmelinfectie

Bruine vlekken op cipressen kunnen ook wijzen op een schimmelinfectie. Dit is vooral het geval als de bruine vlekken van binnenuit doorlopen tot aan de uiteinden van de scheuten. Nu is snelle actie vereist. Het is belangrijk om het type schimmel te achterhalen en passende maatregelen te nemen om deze te bestrijden.

"Phytophthora cinnamomi - gevaar voor de wortels

Naast cipressen heeft dit type schimmel ook invloed op jeneverbes, thuja, azalea's of rododendrons. Meer dan 900 verschillende soorten planten behoren tot de gastheer van deze in de grond gedragen paddestoel. De cipres is geïnfecteerd via de root, die aanvankelijk onopgemerkt blijft. De schimmel verspreidt zich bij voorkeur bij zomerse temperaturen boven 25 graden. Voldoende vocht bevordert ook de kieming van de sporen. De schimmel groeit snel in de plant. Bruine vlekken verschijnen en individuele scheuten beginnen te sterven.

waarschuwing: Er is een mogelijkheid van verwarring met de Thujaminmoth of de Juniperminiermoth.

Zieke planten moeten onmiddellijk worden verwijderd. Als de cipres wordt opgegraven, is de schimmelinfectie te herkennen aan de bruine verkleurde kluit.

Wat kan preventief worden gedaan?

❶ Vermijd wateroverlast
Böden losse vloeren
Legen Afwatering
❹ toediening van plantversterkende middelen

"Kabatina Thujae - gevaar voor cipressen

Deze schimmel beïnvloedt niet alleen de gelijknamige levensboom, maar komt ook voor in Leyland-cipressen. Het uiterlijk van de microschimmel begunstigt een voedingsarme grond. Vooral een tekort aan magnesium en calcium kan bijdragen aan schimmelinfecties. Besmette cipressen zijn te herkennen aan de geelbruine verkleuring van de naalden. De schors vertoont een sterke bruining op aangetaste scheuten. De vorming van zwarte puistjes duidt ook op aangetaste scheuten. De puisten kunnen ook in een later stadium openbreken.

Welke maatregelen zijn nodig?

❶ Verwijder geïnfecteerde plantendelen
❷ Uitdunnen van planten die te dicht zijn
❸ let op een evenwichtige toevoer van voedingsstoffen
❹ Controle van de schimmel met Ortiva, Dithane of andere fungiciden

❍ Ongedierteaanval op cipressen

De anders vrij veeleisende cipres kan soms worden aangevallen door ongedierte.

Het grootste probleem met cipressen is ongediertebestrijding van:

  • mineervlieg
  • Schorskever of wolluis verschijnen.

Miniatuurmotten - plantengevaar in een dubbel pakket

Onechte cipressen kunnen worden geïnfecteerd door de jeneverbesmot of de thujamin-mot. Beide soorten zijn kleine vlinders van ongeveer vijf millimeter groot, die doen denken aan motten. Er zijn verschillen in de levenscyclus van beide typen.

In beide soorten worden de eieren gelegd in de bladschubben van de planten. Na het uitkomen graven de larven zich in de uiteinden van de scheuten en beginnen ze uit te hollen. In genoemde periodes kan de plaag gemakkelijk worden bepaald door de planten te schudden. Dan kan een korte oplegging van de motten worden waargenomen. Bij nadere inspectie blijkt de besmetting ook uit de bruine verkleuring van de scheuten. Beschadigde takken worden van binnen uitgehold en zwarte kruimels zijn te zien, deze komen uit de uitwerpselen van de motten.

waarschuwing: Schimmelinfestatie vertoont ook vergelijkbare tekenen, maar planten die zijn beschadigd door schimmels worden niet gekenmerkt door uitgeholde scheuten.

Infestatie met bladminer wordt meestal goed behandeld met gezonde en regelmatig gesneden planten. Als de plaag bijzonder groot is, kunnen in de handel verkrijgbare preparaten tegen bijtende insecten worden gebruikt. Het gebladerte, dat besmet is met larven, is royaal uitgesneden. Het afval mag niet op de compost belanden. Berg de geïnfecteerde plantendelen luchtdicht op in plastic zakken en gooi ze weg met huishoudelijk afval.

De plant kan worden bedekt voor preventie. De handel biedt feromoonvallen. Deze trekken mannen aan die bereid zijn te paren, die vast komen te zitten in de zelfklevende vallen. Hoewel deze vallen niet 100% bescherming bieden tegen plagen, geven ze informatie over de vraag of een plaag geïndiceerd is en hoe hoog een mogelijk risico is. De hobbytuinier kan in een vroeg stadium passende tegenmaatregelen nemen. De vallen moeten tot de herfst in de planten worden gelaten, omdat het ongedierte drie tot vier keer per jaar zorgt.

Als de vallen een besmetting aangeven, is snelle actie vereist:

❶ Verwijder reeds aangetaste plantendelen
Kontrollieren controleer de plant regelmatig
❸ Verbrand geïnfecteerde bladeren of gooi ze luchtdicht weg
❹ Bedek de plant met een fijne maas

Schorskever - dodelijke klap voor cipressen

Schorskevers vormen de grootste bedreiging voor cipressen in onze tuinen.In het late voorjaar beginnen de zwarte kevers, die slechts ongeveer twee millimeter groot zijn, uit te komen. Eerst bevredigt de schorskever zijn honger op de jonge scheuten.

Deze zogenaamde rijping verschijnt op bruine scheuten van verschillende lengtes, die geknikt lijken. De oorzaken zijn vaak te vinden in de knikken. Dit schadepatroon kan gemakkelijk worden verward met een scheutsterfte van de plant vanwege onvoldoende water of vorstschade na de winter.

Na het rijpen worden de eieren in de schors van de planten gelegd. Na het uitkomen creëren de larven uitgebreide voerkanalen. De hele plant sterft. De gaten ter grootte van een speldenkop zijn zichtbaar op de takken. Als de schors wordt gesneden, zijn de door de larven gecreëerde voedingskanalen duidelijk zichtbaar. De schorskever kan hele bosopstanden vernietigen. Het is hopeloos om thuis actie te ondernemen tegen de schorskever in de tuin. Besmette planten moeten onmiddellijk worden verwijderd.

Hoe herken je de schorskeverplaag?

  • Boorpoeder aan het einde van de kofferbak
  • Cipressen verliezen hun schors
  • bruine takken
  • De hele plant sterft

Cipres kanker

Cipreskanker wordt veroorzaakt door schimmelinfecties. Aangetaste planten zijn te herkennen aan de opvallende gele en rode kleur van de takken. De takken drogen op in een later stadium. De schors vertoont ook verkleuring en breekt open in een later stadium van de ziekte. Het verspreiden van de schimmel wordt begunstigd door regen en wind. Vooral planten die tochtig zijn of verwondingen hebben, zijn bijzonder gevoelig.

Wat te doen

❶ Verwijder geïnfecteerde plantendelen volledig
❷ Leveringsinterfaces met benzimindazolen
❸ Desinfecteer alle gereedschappen die met alcohol worden gebruikt

Hoe kunnen ziekten en plagen van cipressen worden voorkomen?

Pin
Send
Share
Send