Perkplanten

Veenbessen: het identificeren en bestrijden van ziekten en plagen

Pin
Send
Share
Send


Cranberrystruiken zijn eigenlijk heel robuust. Verschillende boerderijdieren en een speciale schimmel kunnen echter hard zijn voor de plant en in het ergste geval zelfs leiden tot plantendood.
© JSantti - Fotolia.com Veenbessen zijn in principe zeer robuuste planten met weinig vijanden. Bijna geen plagen vallen veenbessen aan. Alleen vogels en muizen houden van de smaak van het rode fruit, wat vaak een last is voor de hobbytuinier.

Veenbessen lijden zeer zelden aan ziekten. Als ze ziek worden, is een schimmel altijd verantwoordelijk voor de ziekte. De cranberry is immuun voor alle andere ziekteverwekkers. Veenbessen worden meestal aangevallen door zogenaamde naaktbasidia. De roestschimmel is ook een veel voorkomende ziekteverwekker voor cranberrystruiken.

Wat zijn naaktbasidia?

Naakte basidia behoren tot de champignonfamilie. Afhankelijk van de soort beïnvloeden ze de scheuten van de bladeren of de hele plant. Er zijn 26 verschillende soorten naaktbasidia in Europa. Slechts drie soorten vallen de veenbessen aan:

  • Exobasidium vaccinii - valt de bladeren aan
  • Exobasidium splendidum - valt de scheuten aan
  • Exobasidium juelianum - valt de hele plant aan

Een ander type paddestoel dat vooral veenbessen aanvalt, is de roestschimmel. Deze vorm van paddestoel is ook erg gevaarlijk voor gewassen.

Hoe een besmetting te herkennen

Omdat schimmels de plant niet doden maar alleen heel erg verzwakken, zijn ze bijzonder verraderlijk. Paddestoelen vermenigvuldigen zich door sporen. Ze dringen de cellen van de plant binnen en kunnen zich daar voor onbepaalde tijd voortplanten. Daarom is infectie met schimmels bijzonder gevaarlijk. Meestal kunnen de planten niet meer worden opgeslagen.

Exobasidium vaccinii
Een schimmelinfectie is vaak niet direct herkenbaar. De schimmel penetreert de plant en vermenigvuldigt zich daar. Tijdens dit proces verliezen de bladeren of scheuten hun mooie groene kleur en worden bleek. Later, wanneer de paddestoelen zich hebben vermenigvuldigd, worden de bladeren felrood. Van de ooit donkergroene kleur is niets te zien. Meestal wordt de schimmelinfectie nu pas herkend.

Exobasidium splendidum
Als de schimmels de scheut aanvallen, verliest deze ook zijn kleur en wordt later rood. Bovendien vormen zich geen nieuwe scheuten en gaan de bloemen verloren. De vruchten van de struik zijn niet langer eetbaar.

Exobasidium juelianum
Als de ziekte zich heeft verspreid en alle bladeren een rode kleur hebben, veroorzaken schimmelsporen verdere problemen. Een verdikking is te zien aan de onderkant van het vel. Deze roze gallen zijn vroeg of laat zichtbaar voor het blote oog.

Wat te doen bij een schimmelaanval?

Nadat de schimmels zich over sporen hebben verspreid, kunnen ze gemakkelijk veel verschillende planten zeer snel infecteren. Omdat paddenstoelen erg agressief zijn in hun aanpak, is het niet mogelijk om de plant te redden. De eigenschap van champignons is dat ze zich kunnen specialiseren in één plant. Ze blijven zich ontwikkelen om immuun te worden voor zoveel mogelijk fungiciden. Zodra de schimmelinfectie wordt herkend, moeten alle besmette planten worden verwijderd. Het is belangrijk dat u ze uit het bed graaft en ze niet afsnijdt. Zodra de plant een schimmel heeft gevangen, zal deze er nooit meer vanaf komen.

Vijanden van de veenbessen natuurlijk

Kortom, veenbessen hebben geen vijanden. Veel hobbytuiniers hebben er geen probleem mee dat sommige vogels de tuin binnenkomen. Ze verdrijven immers veel ongedierte en eten wormen en andere insecten. Er moet echter op worden gelet dat de vogels niet alle veenbessen eten. Ze staan ‚Äč‚Äčimmers bovenaan de menulijst met veel verschillende vogelsoorten.

Er zijn verschillende manieren om veenbessen weg te houden van ongewenste vogels. De cranberrystruiken kunnen worden bedekt met netten. Het is het beste om netten met kleine punaises te gebruiken, b.v. deze. Maar u kunt ook een pop met grote vogels of katten instellen om ongewenste gasten weg te houden. Zoals je vaak in tuinen ziet, hangen cd's aan veel bomen. Deze reflecteren de zon en de vogels flitsen. Vogels kunnen deze flitser niet toewijzen en blijven liever weg.

Een andere soort die problemen zou kunnen veroorzaken zijn muizen. Muizen zijn altijd op zoek naar een warme slaapplaats. Omdat de veenbessen de grond bedekken, kunnen muizen er een geweldig huis onder bouwen. Dit probleem treedt meestal op wanneer de struiken te strak worden geplant. De veenbessen groeien zeer dicht en bieden daarom de muizen een zeer goede beschutting. Het zal niet lang duren voordat de muizen de smaak van de cranberry krijgen. Ze vallen de planten niet aan, maar ze zullen al het fruit uit de struik eten voor de hobbytuinier.

Conclusie:

Veenbessen zijn zeer robuuste planten. Ze hebben te maken met zeer hoge, maar ook zeer lage temperaturen, daarom worden ze als bijzonder vorstbestendig beschouwd. De veenbessen hebben weinig natuurlijke vijanden. Ongedierte dat vele andere planten aantast, heeft geen kans met veenbessen. Alleen vogels en muizen maken het leven voor de hobbytuinier moeilijk, omdat deze dieren dol zijn op de smaak van het zoetzure fruit.

Er is slechts één ziekte die veenbessen kan beïnvloeden. Champignons hebben zich in de loop der tijd gespecialiseerd in individuele planten, dus er zijn vier soorten paddestoelen die de cranberrystruiken vernietigen. Als je een schimmelaanval hebt herkend door de felrode kleur van de bladeren en scheuten, moet je de plant van het bed verwijderen. Het is niet langer mogelijk om ze te bewaren.

Video: Groene Hart Veenbessen 4 (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send