Perkplanten

Effectieve reiniging van uw eigen tuinzwembad - dus het zal werken!

Pin
Send
Share
Send


Bewolkt water, insecten en bladeren aan het oppervlak - niemand wil in zo'n zwembad komen. Voor een schoon zwembad faalt constante reiniging niet.

© Dmitry Yakunin - Fotolia.com Water is life. Dit geldt natuurlijk ook voor het water in uw eigen zwembad. Er zou echter niet teveel leven in het zwembadwater moeten zijn omdat bacteriën, virussen en bacteriën ook levende wezens zijn. Bovendien zijn er in een zwembad in zeer korte tijd andere ingangen uit het gebied, zoals stof, bladeren, stuifmeel of insecten. Zonder effectieve reiniging wordt het zwembad met kristalhelder water snel een biotoop vol met leven met een groenere kleur.

Wat kan hieraan worden gedaan?

Er zijn een aantal verschillende manieren om het zwembadwater schoon te houden en het zwembad zelf schoon te maken. Er bestaat echter niet zoiets als een 'wondermiddel' dat eenvoudig in het zwembad wordt getipt en alles is in orde. Er zijn ook geen afzonderlijke apparaten die erin slagen om het zwembad zelf te reinigen. De zwembadrobot staat ook alleen. In plaats daarvan is zwembadreiniging de combinatie van verschillende methoden, waarbij natuurlijk het volume dat moet worden beheerst belangrijk is. Kleine kinderbaden kunnen het beste worden schoongemaakt door het kinderbad af te vegen met water en een beetje afwasmiddel tussen de waterverversingen. Vanaf een capaciteit van ongeveer 3000 liter is het gebruik van filterpompen interessant.

Pompen voor circulatie en filtering van het water

Omdat een zwembad de instroom en uitstroom van natuurlijke wateren mist die bijdragen aan het reinigen, wordt dit geïmiteerd met een filterpomp. Er zijn pomp-filtercombinaties die bijvoorbeeld werken met een filtervlies in de vorm van een patroon. Tot een bepaald volume zijn deze systemen voldoende, maar met grotere hoeveelheden water is het noodzakelijk om pompen te gebruiken met hogere prestaties en een effectiever filter. Er zijn bijvoorbeeld zandfiltersystemen in verschillende prestatieklassen.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Steinbach Speed ​​Clean Comfort 50 zandfiltersysteem,… 1.029 beoordelingenvanaf € 99,99Naar de winkel

In zandfiltersystemen wordt het te reinigen zwembadwater door een laag kwartszand geperst, waardoor zelfs de kleinste deeltjes worden opgevangen. Het kristalheldere water keert nu terug naar het zwembad. Als vuistregel moet het volume zwembadwater twee keer per dag tijdens het baden volledig worden gecirculeerd. Dienovereenkomstig moet de pomp van het zandfiltersysteem de juiste prestaties kunnen leveren.

Mechanische reiniging van het zwembad

© Igor - Fotolia.com Een zwembad heeft een groot oppervlak, waarop de vervuiling uit de lucht eerst landt en, afhankelijk van het gewicht, drijft, althans voor het eerst. Deze drijvende vaste stoffen kunnen gemakkelijk worden afgeschuimd met een skimmer. De skimmer zwemt in het zwembad en heeft een inlaat dicht bij het wateroppervlak. Aan de onderkant is het verbonden met de circulatiepomp of heeft het een eigen pomp. Samen met het oppervlaktewater stromen de vaste stoffen naar de schuimspaan en worden daarin uitgefilterd.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Intex Surface Skimmer - Deluxe… 591 beoordelingen15,95 €Naar de winkel

Ondanks een skimmer is het gebruik van een schepnet ook essentieel om gevallen bladeren uit het water te halen of alleen het speelgoed dat de kinderen in het zwembad zijn vergeten. Hechtingen op de zwembadwanden en op de vloer kunnen worden verwijderd met een geschikte borstel of met de reeds genoemde zwembadrobot.

Chemisch / elektrotechnisch reinigen van het zwembad in de tuin

Er zijn verschillende methoden om de bacteriële belasting van het water te verminderen. Bijvoorbeeld UV-filtering of het gebruik van waterstofperoxide of actieve koolfilters. Het probleem hier is dat deze fondsen slechts een beperkt effect hebben en vrij duur zijn. Chloor is nog steeds de beste chemische stof voor het reinigen van zwembadwater met het grootste breedbandeffect. Hoewel er veel wordt gesproken over de gevaren van deze stof, moet worden bedacht dat sterk verdund chloor al tientallen jaren in miljoenen openbare en privézwembaden wereldwijd wordt gebruikt. Ervaringen uit het verleden tonen aan dat chloor het beste en meest effectieve middel is om zwembadwater te desinfecteren bij correct gebruik.

Voorzorg voor zwembadreiniging

Het beste vuil is dat wat niet verwijderd hoeft te worden. Mensen zelf kunnen veel doen om het zwembadwater schoon te houden. Bijvoorbeeld het gebruik van een afdekzeil gedurende de nacht en de badvrije dagen. Maar douchen voor het zwemmen helpt veel om de waterkwaliteit te behouden. Dit gaat niet over de verwaarloosde hygiëne van het individu. Het gaat veeleer om ureums, die zelfs de zuiverste persoon op zijn huid vormt. Deze ureums reageren in het water en vormen nieuwe chemische verbindingen. Daarom is het beter om vóór het opfrissen een douche in het zwembad te nemen. Zelfs buitensporige hoeveelheden zonnebrandcrème komen niet onnodig in het water terecht. U moet ook enkele aspecten overwegen als u het zwembad winterbestendig wilt maken.

Tegelijkertijd moeten de voeten worden gereinigd voordat ze het zwembad betreden door middel van een voetbad dat op de rand van het zwembad is geplaatst. De zolen van blote voeten hebben een aanzienlijk deel van wat in het zwembad kan komen, bijvoorbeeld gras of zand. Als deze voorzorgsmaatregelen worden genomen en het zwembad ook regelmatig wordt gereinigd en gedesinfecteerd, mag niets een groot badplezier in de weg staan.

Video: Algen in zwembadwater bestrijden: snelle methode met zandfilter (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send