Perkplanten

Vijverfolie: materialen, belangrijke kwaliteitskenmerken en tips voor het leggen

Pin
Send
Share
Send


Als de droom van een tuinvijver eindelijk uitkomt, moet je eerst aan de vijverfolie denken. Omdat er in dit opzicht veel te overwegen is.

© Jeantrekkeur - Fotolia.com

Voor veel mensen is hun eigen tuin een echte oase van rust. Hier kunt u met pensioen gaan na het werk en in het weekend om te ontsnappen aan de stress van het dagelijkse leven. Velen kunnen alleen echt uitschakelen tijdens het tuinieren. Het tuinontwerp is een belangrijke factor voor of je je echt goed voelt in het groen. Een privévijver in de tuin is bijzonder idyllisch. Ongeacht of u kiest voor een kleine biotoop met schattige waterlelies en andere waterplanten, evenals goudvissen en kikkers of als u ook wilt gaan zwemmen in het kleine meer in uw eigen tuin, is het belangrijk om een ​​paar punten te noteren bij het maken van het water. Alleen een perfect afgesloten vijver zal jarenlang vreugde brengen.

Waar heb je een vijverfolie voor nodig?

Een vijverfolie is een zeer speciale voering die wordt gebruikt om tuinbiotopen te bedekken. Deze modellen worden ook gebruikt voor zwemvijvers en sommige visvijvers. Om een ​​kleine of grotere hoeveelheid water te bedekken, moet u niet gewoon wat zeildoek bestellen of het in een tuinwinkel kopen. De vijverfolie heeft zeer speciale eisen.

Andere dekzeilen zijn gemaakt om meubels, autobanden of andere buitenartikelen zoals fietsen tegen het weer te beschermen. Je moet regen, sneeuw en kou verdragen. Omdat het echter niet elke dag regent, is spatbescherming ook erg belangrijk voor deze modellen, maar een vijverfolie is dag in dag uit in het water en moet absoluut lekvrij zijn. De film vormt een beschermende laag tussen het water en de ondergrond onder de vijver. Als u van de bodem van het water houdt met modellen van hoge kwaliteit zoals ontwerpen met dekzeilen van plannerlager.de, u kunt zeker zijn van uitstekende kwaliteit.

Welke eigenschappen moet een vijverfolie hebben?

Elke vijverbouwer moet al bij de planning rekening houden met het onderwerp folie. Als je een kijkje neemt op internet, zul je ontdekken dat er veel verschillende ontwerpen, sterke punten en materialen zijn die allemaal bedoeld zijn om hetzelfde doel te dienen. Aan welke criteria moet u bijzondere aandacht besteden? Vooral op:

  • Absolute waterbestendigheid
  • Flexibiliteit - de film moet zich aanpassen aan de aard van de grond
  • Vorstbestendig - zelfs bij extreme kou kunnen geen scheuren optreden
  • Compatibiliteit voor planten en dieren

Het is het beste om verschillende producten te vergelijken en aandachtig te letten op de informatie van de fabrikant. Het is in elk geval de moeite waard om wat meer geld in de vijverfolie te investeren. Als u een goedkoop model koopt, loopt u het risico dat de film na een paar maanden lekt. Dan moeten er grote renovaties worden uitgevoerd: de planten en dieren moeten uit het water worden gehaald, het water moet worden uitgelaten en u moet in principe helemaal opnieuw beginnen.

Welke materialen worden gebruikt?

❍ PVC vijverfolie:

Welk materiaal u kiest, hangt niet alleen af ​​van het budget, maar ook van de aard van het oppervlak. Een pvc-vijverfolie wordt meestal als standaardvariant aangeboden. Modellen in deze materialen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder groen, zwart of blauw. Om de film aan te passen aan de vijvergrootte wordt hete lucht of een zweetlasmiddel gebruikt. U voegt eenvoudig meerdere stroken PVC vijverfolie aan elkaar toe.

❍ PE vijverfolie:

PE vijverfolies van polyethyleen zijn een alternatief. Vanwege hun zeer goede elasticiteit zijn ze zeer geschikt voor grote waterlichamen. Polyethyleen is ook lichter dan PVC, waardoor het gemakkelijker te transporteren en te leggen is. Als u bij het kiezen van de vijverfolie aan milieubescherming denkt, is het ook beter om een ​​PE-voering te gebruiken, omdat er geen weekmakers bij de vervaardiging worden gebruikt. Om deze reden is PE ook stijver dan PVC en past het zich relatief slecht aan oneffenheden op de bodem van de vijver aan. Omdat PE-films bestand zijn tegen chemicaliën, worden ze zelfs gebruikt in rioolwaterzuiveringsinstallaties.

❍ EPDM-folies:

Er zijn ook EPDM-folies gemaakt van synthetisch rubber die scoren met een bijzonder lange levensduur. Het voordeel van een PVC-film is dat gaten relatief goed kunnen worden hersteld. Om dit te doen, patch het gebarsten gebied met een stuk nieuwe vijverfolie, die is bevestigd met een permanent elastische lijm. U hebt echter een speciale componentlijm nodig om scheuren in een rubberen vijverfolie te stoppen.

Welk voorbereidend werk is vereist voor het leggen?

Een kuil graven, de folie erin doen, vullen met water en de vijver is klaar? Je eigen tuinvijver maken is niet zo eenvoudig. Je wilt tenslotte heel lang genieten van het kleine water in je eigen oase in het groen. Het wordt daarom aanbevolen om de tijd te nemen om de biotoop op te zetten en de volgende punten in acht te nemen:

  • Verwijder na het graven van de put wortels, scherpe stenen en stoten
  • Breng een laag zand aan op de bodem van de vijver om oneffenheden te compenseren
  • bieden extra bescherming met een fleece
  • Let op de temperatuur: PVC-films zijn minder flexibel bij koud weer onder de 15 graden, EPDM-films kunnen worden aangepast in elk weer, die onveranderd blijven tot -40 graden

Dus wanneer u een vijver maakt, hoeft u zich niet te haasten. Vergeet niet de hoge belasting die het water op de ondervloer drukt. Grondige reiniging en voorbereiding van de put beschermt tegen schade aan de film.

Waar moet u op letten bij het kopen van vijverfolie?

De eenvoudigste manier is om een ​​film te leggen uit één stuk dat precies op de put past. Met kleinere vijvers is dit relatief eenvoudig te doen. Het is belangrijk om de juiste afmetingen te bepalen voordat u koopt. De volgende formules zijn hiervoor nuttig:

❍ Voor de breedte:
Vermenigvuldig de breedte van de vijver met tweemaal de vijverdiepte en voeg ongeveer een meter toe voor de randzone.

❍ Voor de lengte:
Vermenigvuldig de lengte van de vijver met tweemaal de diepte. Ook hier moet 100 centimeter worden gepland als buffer.

Als u aan de veilige kant wilt, kunt u bijvoorbeeld de juiste vijverfolie online berekenen op www.blitzrechner.de. Met deze maten kunt u verschillende folies in de tuinmarkt krijgen die zijn ontwikkeld voor vijvers. De vele online winkels die gespecialiseerd zijn in tuinproducten en soms zelfs in vijvers en biotopen bieden nog meer keuze. Hier kunt u folies bestellen in verschillende diktes en uit verschillende materialen. Je kunt jezelf niet overtuigen van de kwaliteit van de producten met je eigen ogen, maar de beschrijvingen van de meeste providers zijn zo nauwkeurig dat je een goed overzicht kunt krijgen.

In de meeste online winkels kunt u de gewenste lengte en breedte kiezen. Voordat u de bestelling verzendt, moet u zich echter informeren over de verzendkosten, zoals bij elke online winkel. Ten slotte wordt de vijverfolie bij u thuis afgeleverd en moet u er meestal extra voor betalen. Als u een grote film bestelt, kan dit een zwaar pakket zijn. Het is dus zeker de moeite waard om niet alleen de artikelprijzen te vergelijken, maar ook de verzendkosten. Het is ook belangrijk om te weten te komen over de retourvoorwaarden voordat u bestelt als de film niet aan de verwachtingen voldoet of zelfs defect is.

Tips voor het leggen van de vijverfolie

❶ Snijd de vijverfolie droog:

U bespaart veel tijd als u de film droog op de juiste maat snijdt. Voordat u dit doet, is het natuurlijk belangrijk om de exacte grootte te bepalen.

❷ Plan verbindingen op tijd:

Al tijdens het planningsproces van de vijver moet u overwegen waar de aansluitingen voor de afvoer van de vloer en de pomp zich later zullen bevinden.

❸ Leg het vijvervlies onder de vijverfolie:

Voordat je de film in de uitgegraven put legt, moet je een vijvervlies leggen en het op de oever van het water bevestigen met stenen of zand. Het vlies zorgt vervolgens voor een gelijkmatig oppervlak en beschermt de film tegen stenen en andere oneffenheden. Terwijl de film in de volgende stap wordt uitgerold, mag het vlies niet slippen.

❹ Controleer de vijverfolie op lekkage:

Nadat het werk is gedaan, moet u de vijver niet volledig met water vullen, maar slechts gedeeltelijk. Controleer dus of de film echt waterdicht is. Als er geen water ontsnapt, kunt u de tuinvijver volledig vullen. Nu is het tijd om te ontwerpen met waterplanten.

Video: Vijverfolie Lassen bij Peter de Heijde in Den Hout, door: (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send