Perkplanten

Ventilatie in het tuinhuis - mogelijkheden en redenen voor voldoende toevoer van frisse lucht

Pin
Send
Share
Send


Ruik je niet lekker als je je tuinhuisje opent? Dan moet u dringend handelen. Dit is immers een teken dat u verkeerd ventileert.

© A. Schebaum - Fotolia.com Een tuinhuis is veel meer dan alleen een berging voor tuingereedschap, fietsen, enz. Hier kunt u het uzelf ook heel gemakkelijk maken, vieren en zelfs overnachten. Op voorwaarde dat u enkele belangrijke punten opmerkt. Want alleen als je de tuinschuur goed ventileert, zul je er lang plezier van hebben. Als je hier niet voorzichtig bent, kun je snel een onaangename verrassing ervaren.

De grootste vijand in het tuinhuis: vocht

Degenen die de deuren van de tuinschuur in het voorjaar openen, halen meestal hun adem weg. Omdat opstijgend vocht in de winter een muffig binnenklimaat in het tuinhuis creëert. En alsof dat nog niet genoeg is, beïnvloedt het vocht ook alles wat in het tuinhuis wordt opgeslagen. Natuurlijk wordt het tuinhuis zelf ook niet gespaard. Omdat als u het tijdens het koude en natte seizoen niet goed ventileert, u niet moet worden verrast door schimmel, lelijke verkleuring en vochtschade. Het is eigenlijk niet zo moeilijk om de tuinschuur goed te ventileren en te beschermen tegen vochtschade en dergelijke.

Zo kan een tuinhuisje worden geventileerd

❶ Open ramen / deuren:

© kolotype - Fotolia.com

Ventilatie is gewoon alles en iedereen in een tuinhuisje. Het maakt niet uit of u het als woonkamer of hobbyruimte gebruikt of gewoon tuingereedschap en meubels erin opbergt. Zorg er dus voor en ventileer de tuinschuur regelmatig. Als je er meerdere uren in blijft omdat je b.v. Doe je hobby, dan moet je elk uur ongeveer 10 minuten ventileren. U moet alle ramen en deuren volledig openen, zodat lucht snel kan worden uitgewisseld zonder veel warmte te verliezen. Deze ventilatie is belangrijk omdat je niet gelooft hoeveel vocht een persoon produceert door te ademen en zweten.

Als u het tuinhuis gebruikt als opslagplaats voor tuingereedschap, meubels en Co., is het voldoende als u ongeveer drie keer per week ventileert. Het is belangrijk dat u de apparaten en meubels niet te dicht bij de muren van de tuinschuur plaatst, zodat ze goed kunnen worden geventileerd.

Als uw tuin (apparatuur) huis slechts één deur heeft, moet u overwegen een dakraam achteraf aan te brengen. Op deze manier kun je de tuinschuur ventileren zonder je zorgen te maken dat iemand daar naar binnen gaat en misschien zelfs iets steelt. Bovendien zorgt een dakraam ook voor veel meer licht in het tuinhuis. Het beste is dat de installatie relatief eenvoudig is. Ik vond hiervoor instructies op bijvoorbeeld www.dachfensterdirekt.de. Hier wordt de installatie stap voor stap uitgelegd.

Op www.co2online.de vond ik een interessant artikel over het onderwerp "juiste ventilatie". Het verklaart onder andere ook waarom geventileerde ventilatie beter is dan continue ventilatie.

❷ ventilatierooster:

© mueduer - Fotolia.com

Een andere manier om het tuinhuis tegen vocht en dus schimmel te beschermen, is door ventilatieroosters te installeren. Hier is het zinvol om twee ventilatieroosters op twee schuin tegenover elkaar liggende zijden van het tuinhuis te monteren. Eenmaal op vloerniveau en een keer op dakniveau. Het tuinhuis is dus optimaal geventileerd. Assemblage is weer kinderspel. Je moet gewoon

  1. markeer de grootte van de ventilatieroosters,
  2. boor een gat in een van de hoeken,
  3. Zaag de gemarkeerde openingen uit met een decoupeerzaag
  4. en schroef de ventilatieroosters over de uitsparingen.

Zo zorg je voor continue ventilatie in je tuinhuis. Een eenvoudige maar zeer effectieve ventilatie-optie.

❸ Zonne-fan:

© hobitnjak - Fotolia.com

U kunt ook een zonneventilator (ook wel een afvoerventilator genoemd) in de tuinschuur installeren. Zoals de naam al doet vermoeden, ventileert de zonneventilator de tuinschuur automatisch in direct zonlicht zonder enige elektriciteit in huis. Het kan zowel voor ventilatie als voor ventilatie worden gebruikt. Hiervoor worden twee rotorbladen geleverd. Dus muffe geuren, condensatie en schimmel hebben geen kans.

De installatie van een zonneventilator is ook niet zo moeilijk. Je kunt hem eenvoudig op de buitenmuur van je tuinhuisje monteren. U hoeft er alleen voor te zorgen dat de fotovoltaïsche cellen naar boven wijzen, zodat de zonnestraling optimaal kan worden gebruikt. De opening voor luchttransport wijst daarom naar beneden. Dit voorkomt dat regenwater de tuinschuur kan binnendringen.

Overigens werken de zonnecellen ook als het bewolkt is. De prestaties van de zonneventilator zijn dan niet zo sterk als in de zon, maar de stroom is nog steeds voldoende om de ventilator enkele uren te laten werken. U kunt zien hoe een dergelijke zonneventilator eruit ziet en hoe het werkt, bijvoorbeeld op Solarkontor.de.

Conclusie:

Wacht niet tot een vochtig klimaat zich in de tuinschuur heeft verspreid, waardoor schimmel, schimmelvlekken en slechte geuren zich verspreiden. Bereid veel meer voor en denk aan ventilatie-opties bij het plannen van de tuinschuur of het kopen van de tuinschuur.

Video: Tuinhuis opknappen (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send