Perkplanten

Bomen in de siertuin - bolvormig, conisch, zuilvormig

Pin
Send
Share
Send


De siertuin zonder boom? Onvoorstelbaar. Of het nu als een huisboom of bolvormig, zuilvormig of misschien conisch decoratief hout is, ze geven de tuin structuur.

Er is waarschijnlijk geen reden om dit te interpreteren: de siertuin bevat sterke sierbomen die worden gebruikt voor pilaar-, kegel- of bolbomen. Deze moeten vooral een decoratief effect hebben. Let bij het ontwerpen echter op de verwachte hoogte en kroonomtrek, die in evenwicht moet zijn met de tuingrootte. Persoonlijke smaak speelt ook een belangrijke rol bij de keuze van bomen. Dit kunnen geurstoffen, optische prikkels van bladeren en bloemen zijn, evenals vruchtvorming. Welke sierbomen zijn geschikt als bomen? Kijk zelf maar en beslis op basis van uw persoonlijke smaak en bij uw tuin.

Bomen in de siertuin

Bomen die weinig ruimte innemen en weinig schaduw werpen, zijn ideaal voor de kleine tuin.

1Laubbäume

© Zerbor - Fotolia.com

Ul Golden elm (Ulmus hollandica 'Wredei)
De iep is vanwege zijn kleine formaat geschikt voor kleinere tuinen. De boom kan tot 10 meter hoog en 5 meter breed worden. Deze kleine boom of boomachtige struik wordt gekenmerkt door een rechtopstaande groei en zijn smalle, zuilvormige tot trechtervormige kroon. De takken en twijgen staan ​​strak rechtop en dicht vertakt, waaruit heldergele bladeren tevoorschijn komen. De sierwaarde van de gouden iep ligt uitsluitend in het gebladerte. Later verandert hun kleur van geel naar geelgroen. De bladeren van de gouden iep zijn minder intens gekleurd op schaduwrijke locaties.

❷ Japanse esdoorn (Acer japonicum)
© eqroy - Fotolia.com De Japanse esdoorn is een lust voor het oog voor elke tuin. Deze struikachtige sierboom is winterhard en gemakkelijk te onderhouden. De bladeren worden felle kleuren in de herfst. Afhankelijk van het ras kunnen deze variëren van geel tot oranje tot rood. De kleur van de aantrekkelijke schermen zoals bloemen met hun paarse bekers en roze bloemblaadjes is net zo intens. De locatie is bepalend voor een gezonde en weelderige groei. Dit moet zonnig tot halfschaduw zijn. Als de grond goed is voorbereid en de boom regelmatig goed wordt bewaterd na de planten, staat niets een voorspoedige ontwikkeling in de weg.

❸ Balacacia (Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera')

© osiris59 - Fotolia.com Of het nu in de voortuin is als sierplant of als schaduw in het park, de decoratieve balacacia trekt de aandacht van tuin- en natuurliefhebbers met bijna Engelse charme. De vele soorten acacia zijn uiterst robuust en gemakkelijk te verzorgen. Sferische bomen moeten echter regelmatig worden gezaagd. Zelfs hobbytuiniers met minder ervaring in het snoeien van bomen kunnen de bal gemakkelijk snoeien en. Als u deze bomen wilt kweken, kunt u dit doen met weinig botanische kennis, omdat bolbomen zeer gemakkelijk te verzorgen zijn.

2Bloeiende bomen

© progarten - Fotolia.com

❶ Ball Trumpet Tree (Catalpa bignonioides)

Met een baltrompetboom groeit een opvallende verschijning op in uw tuin. Op jonge leeftijd vormt het een bolvormige kroon, op oudere leeftijd groeit de boom meer in breedte dan in hoogte. De bladeren doen denken aan olifantenoren. De bladeren liggen op elkaar als een baksteen, als een dicht dak. In de herfst schijnt de boom met zijn mooie gele bladeren. Bolvormige trompetbomen zijn ideaal voor poortingangen, als huisbomen en vogelbeschermingsbomen. Bovendien is het onderhoud van de baltrompetboom ongecompliceerd.

❷ Tulpenmagnolia (Magnolia soulangiana)

Met zijn grote, tulpvormige individuele bloemen, met een witte basiskleur en roze-violette kleuren, is de magnoliaboom een ​​van de meest populaire sierbomen onder hobbytuinders. Deze bloeiende zeldzaamheid kan algemeen worden gevonden als een grote struik of als een kleine boom met een korte steel die een hoogte van 3 tot 5 meter bereikt. Op oudere leeftijd wordt het ook hoger. De tulpenmagnolia ontvouwt zijn prachtige bloei van april tot mei voordat de bladeren schieten. In de zomer kan er soms een zwakke nabloei zijn. De spreidende kroon op een korte en meestal kromme stam in oudere bomen is typerend voor de plant.

Goud Gemeenschappelijke laburnum (Laburnum anagyroides)

© M. Schuppich - Fotolia.com Bij het ontwerpen van uw siertuin vallen tuinliefhebbers graag terug op het gemeenschappelijke laburnum (Laburnum anagyroides). Deze prachtige bloeiende plant is ideaal voor solitair gebruik in de tuin. De talrijke felgele bloemen in losse, gebogen, overhangende druiven zijn bijzonder aantrekkelijk. Deze druiven bereiken een lengte van 20 - 30 cm. Qua kleur ziet de gewone laburnum er heel mooi uit met de lila-roze bloemen van de overhangende overhangende pluimen van Chinese lila en achter een rode rododendron.

❹ Japanse kers (Prunus serrulata)

Met zijn opvallende witte of roze bloemen is de Japanse kers een uitstekend decoratief element in de voortuinen in het voorjaar, maar ook als een solitaire plant in elke tuin. Er zijn talloze variëteiten van deze boom, die niet alleen verschillen in kleur, maar ook in hun natuurlijke groeivorm. Ze cultiveren dit bos niet anders dan enig ander. Het is uiterst belangrijk voor een weelderige bloei, de groei en de vorm van de boom om de sierkers regelmatig te snijden.

3 fruitdragende bomen

© Valeriy - Fotolia.com

❶ Lijsterbes (Sorbus aucuparia)

Voor de siertuin worden gecultiveerde vormen van bergas aangeboden, die een hoogte van maximaal 3 meter bereiken. Er zijn echter ook bomen van dit type die veel groter kunnen worden. De zuilvormige bergas is een sterke struik, die door een geschikte snede tot de kolomvorm wordt verhoogd. De ongeveer 20 centimeter lange, donkergroene, mat glanzende bladeren van de boom zijn geveerd geveerd. Vanaf september is de lijsterbes vooral merkbaar met zijn grote fruitkegels van heldere karmozijnrode bessen. Deze vormen een goed kleurcontrast met het donkere gebladerte.

❷ Sierappel (Malus spec.)
© AnnaReinert - Fotolia.com De sierappelboom heeft een vrij delicate groei. Kenmerkend zijn de prachtige bloemen, de bladeren met hun herfstkleuren en natuurlijk de krabappels. De robuuste struiken zijn zeer gemakkelijk te verzorgen. Sierappelbomen geven de tuin het hele jaar door een aantrekkelijke uitstraling. Deze sierboom is verkrijgbaar in vele interessante variëteiten, sommige hebben zelfs smakelijke vruchten.

❸ Bloedpruim (Prunus cerasifera)

© Robert Leßmann - Fotolia.com Lichtgevende roze bloemen die zich in april ontvouwen en de donkerrode bladeren kenmerken de bloedpruim. Hoewel het vaak wordt gebruikt in stadsparken, heeft het nu ook een plaats gevonden in kleine siertuinen. De bloedpruim kan heel goed gecombineerd worden met de witbloeiende kersenpruim. Het krijgt echter slechts een paar vruchten, maar ze smaken erg goed en de pulp heeft een mooie uitstraling. De bloedpruim is een populaire broedplaats voor vogels. Daarom moet het eind juni worden gesneden. Aan de ene kant is de eerste groeifase op dit punt voltooid en aan de andere kant hebben de nakomelingen de nesten verlaten.

4Nadelbäume

© LianeM - Fotolia.com

Mädchen Japanse witte den (Pinus parviflora)

De struikachtige Japanse witte den is op veel manieren geschikt voor kleine thematuinen. Het geeft structuur aan de heidetuin, evenals de Japanse tuinen of de esthetisch ontworpen, kleurrijke siertuin. Het wordt gekenmerkt door een brede, conische en onregelmatige, maar toch goed vertakte en daarom dichte en bossige vorm. De Japanse witte den groeit langzaam. Over 15 jaar bereikt het een hoogte en breedte van ongeveer 2 meter. Je naalden zijn gedraaid, zacht en zacht. De hoeveelheid kegels is klein, maar ze blijven twee jaar aan dezelfde boom.

❷ Juniper (Juniperus communis)

© fox17 - Fotolia.com Een van de meest populaire naaldplanten in huistuinen is jeneverbes omdat het robuust en gemakkelijk te verzorgen is. Juniper is niet gevoelig voor kou, maar heeft veel licht nodig. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het kiezen van de locatie. Kolomjeneverbes is vooral populair bij hobbytuiniers. Het is ideaal voor de steen- en heidetuin vanwege zijn speciale sierwaarde. Bovendien vormt het karakter van de jeneverbesstijl de structuur van deze thematuinen. Vogels, bijen en nuttige insecten nestelen zich er graag op.

❸ taxus (Taxus baccata)
© Iva - Fotolia.com Bijna geen enkele conifeer is zo veelzijdig als de taxus. De groene of gele zachte naalden van dit hout sieren de tuin in de zomer en in de winter. Taxusbomen kunnen oud worden. In de afgelopen jaren zijn er talloze taxusvormen met verschillende groeivormen en gele tot donkergroene naalden ontstaan, die goed geschikt zijn voor de individuele positie - van de gele naaldvormige zuilvorm tot de breedgroeiende taxusboom met overhangende scheuten, de zogenaamde adelaarsvleugelige taxusboom. Deze sierboom houdt van een gedeeltelijk schaduwrijke tot schaduwrijke locatie. Het ontwikkelt zich hier beter op dan op een zonnige, open plek in de tuin.

❹ Cypress (Cupressus)

© Kai - Fotolia.com De groeivorm en kleur van de individuele cipressenfamilie zijn verschillend. De zuilvormige solitaire plant heeft zich bewezen voor de kleine tuin. Cipressen groeien zeer snel. Als ze niet regelmatig worden afgesneden, kunnen sommige soorten een hoogte van ongeveer 10 meter bereiken. Daarom worden cipressen minstens één keer per jaar gekapt, in de herfst of de lente. Omdat ze echter slechts gedeeltelijk winterhard zijn, moeten ze absoluut op een beschermde locatie worden geplant.

Video: Welke boom kies je? Bomen - bolvorm - de bolcatalpa (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send