Perkplanten

Giftig onkruid - 9 variëteiten van mild tot zeer gevaarlijk

Pin
Send
Share
Send


De planten laten niet zien of onkruid giftig is. Voor uw eigen bescherming moeten natuur- en tuinliefhebbers giftige onkruiden kennen en vooral vermijden.

© Ruud Morijn - Fotolia.com

Voor sommigen is het vanzelfsprekend dat planten tot het ecosysteem van een tuin behoren, voor anderen is het een overlast waarvan geen schoonheid kan worden gewonnen. Onkruid scheidt de geest, maar moet niet lichtvaardig worden genomen als het gaat om giftige variëteiten. Ons overzicht laat zien welk "onkruid" soms je gezondheid enorm kan schaden.

voorgaandvolgende
© Anastasia Tsarskaya - Fotolia.com

11 kruipende ranunculus (Ranunculus repens)

Kruipende boterbloemen (Ranunculus repens) verspreiden zich zeer snel, vooral als het onkruid voldoende water krijgt (regen). De kruipende lopers maken het een doorn in het bijzonder voor grasliefhebbers. De kruipende boterbloem bloeit van mei tot september en verspreidt zich ook gedurende deze periode (zaden). Het kruid wordt als licht giftig beschouwd, maar je moet nog steeds handschoenen dragen als je ertegen vecht.

Kruipende boterbloemen zijn giftig voor zowel mens als dier. Het kruid mag niet worden geconsumeerd en huidcontact moet worden vermeden.

Geldige actieve ingrediënten: protoanemonin
Gevolgen van vergiftiging: Huidirritatie, blaarvorming, misselijkheid, braken

1. Kruipende boterbloem (Ranunculus repens)
© TwilightArtPictures - Fotolia.com

22 Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum)

Giant berenklauw, ook bekend als Hercules vaste plant, kan worden gebruikt als een onderplant, maar wordt over het algemeen als een wiet beschouwd. De reden hiervoor is de snelle verspreiding en vooral het feit dat de Heracleum mantegazzianum andere planten verdringt. De imker is opgetogen over de vele bloemen, maar hobbytuinders proberen de vaste plant met alle mogelijke middelen te bestrijden.

Het meest giftige aan berenklauw is het ontsnappende plantensap, dat vooral wordt geassocieerd met zonlicht volledige dosis uitgevouwen.

Giftige actieve ingrediënten: furocumarinen
Gevolgen van vergiftiging: Jeuk, rood worden van de huid, brandwonden, blaarvorming

2. Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum)
© Marc Toutain - Fotolia.com

33 Ambrosia (Ambrosia artemisiifolia)

Ambrosia is geen gewoon onkruidgif, maar moet toch in deze lijst worden vermeld. De bijvoet ragweed, bijvoet ambrosia of wilde hennep, die uit Noord-Amerika komt, verspreidt zich meer en meer in Duitsland en stopt niet bij privétuinen. Ambrosia is een van de meest voorkomende allergietriggers tijdens de bloei van juli tot december. Tot op heden is er in Duitsland geen meldingsplicht. Vondsten van het giftige onkruid moeten echter worden gemeld bij het plaatselijke groene kantoor.

Giftige actieve ingrediënten: Trekker: pollen
Gevolgen van vergiftiging: allergische astma, hooikoorts, conjunctivitis

3. Ambrosia (Ambrosia artemisiifolia)
© Backpackzio - Fotolia.com

44 St. Jacob's kruid (Jacobaea vulgaris)

Jakobskruid, ook wel padkruid, spinkruid, kruidkruid en Jakobs-Greißkraut genoemd, heeft geen speciale eisen aan de grond. De belangrijkste bloeiperiode - herkenbaar aan de opvallende gele bloemen - is in de zomer, maar kan zich uitstrekken tot oktober. Het kruid is vooral lastig voor paardeneigenaren en boeren - vanwege de hoge toxiciteit. Scharlaken kruid is echter niet alleen te vinden op weiden en op veldgrenzen, het kan zich ook verspreiden in natuurlijke tuinen.

Giftige actieve ingrediënten: Pyrrolizidine (alkaloïden)
Gevolgen van vergiftiging: Leverbeschadiging bij mens en dier, kankerverwekkend

4. Jacob's kruid (Jacobaea vulgaris)
© Volodymyr - Fotolia.com

55 De zwarte henbane (Hyoscyamus niger)

De zwarte bilzekruid behoort tot de nachtschadefamilie, kan tot 60 cm hoog worden en vertoont een donkergele, bijna vuile bloem in de maanden juni tot oktober. De zwarte henbane is niet alleen giftig, het heeft ook een zeer onaangename geur en is daarom niet bijzonder populair bij tuinbezitters. De zwarte henbane groeit bijzonder goed op een stikstofhoudende grond, op paden en op muren. Alle delen van de Hyoscyamus niger-plant zijn giftig, maar vooral de zaden en wortels.

Giftige actieve ingrediënten: Hyoscyamine en scopolamine
Gevolgen van vergiftiging: racepuls, bewustzijnsverlies, dood

5. De zwarte henbane (Hyoscyamus niger)
© Элис - Fotolia.com

66 Gemeenschappelijke Datura (Datura stramonium)

De gewone doornappel of witte doornappel kan tot 2 meter hoog worden. De plant dankt zijn naam aan zijn stekelige capsules, die worden gevormd door bloei tussen juli en oktober. De laatste ruikt zoet, maar de geur van de stengels en bladeren wordt over het algemeen als onaangenaam ervaren. De gewone doornappel groeit bij voorkeur aan de kant van het pad, maar ook op vuilstortplaatsen. Alle delen van de gewone doornappel zijn giftig, maar vooral de wortels en de zaden.

Giftige actieve ingrediënten: L-hyoscyamine, L-scopolamine, atropine (alkaloïden)
Gevolgen van vergiftiging: Huidirritatie, misselijkheid, braken, verwarring tot intoxicatie

6. Doornappel (Datura stramonium)
© pusteflower9024 - Fotolia.com

77 Gevlekte Hemlock (Conium maculatum)

De gevlekte hemlock is een tweejarige kruidachtige plant die graag beschermd tegen hagen en hekken groeit. De Conium maculatum geeft de voorkeur aan een voedselrijke kleigrond en is bijna onmiskenbaar herkenbaar aan zijn geur die doet denken aan muizenurine. De hemlock (alle delen van planten) wordt in Duitsland als zeer giftig beschouwd en kan zelfs dodelijk zijn voor de mens.

Giftige actieve ingrediënten: Pseudoalkaloïde Coniin
Gevolgen van vergiftiging: Brandende mond, kokhalzend gevoel, visuele stoornissen, spierspasmen, ademhalingsverlamming

7. Gevlekte hemlock (Conium maculatum)
© M. Schuppich - Fotolia.com

88 Zeepkruid (Saponaria officinalis)

Het gewone zeepkruid kan tot 80 cm hoog worden, zelfs met deze giftige wiet is de bloeitijd van juni tot oktober. Het gewone zeepkruid wordt vaak aan de kant van het pad gevonden, de plant is tevreden met een zand- of stenen vloer. Zoals al te zien is aan de naam, werd het zeepkruid eerder gebruikt als wasmiddelvervanger. Tegenwoordig komt het nog steeds voor in sommige medicijnen, maar je moet weten dat het gewone zeepkruid in hoge doses dodelijk is. Het zeepkruid mag niet rauw worden gegeten.

Giftige actieve ingrediënten: Eiwittoxine saporine
Gevolgen van vergiftiging: Misselijkheid, braken

8. Zeepkruid (Saponaria officinalis)
© visuals-and-concepten - Fotolia.com

99 Gemeenschappelijke Pasen-luke (Aristolochia clematitis)

De gewone Pasen-luke wordt ook de rechtopstaande Pasen-luke genoemd vanwege zijn groeiwijze. De plant, beter bekend als wiet, kan tot 100 cm hoog worden, maar de as kruipt. Op onze breedtegraden vertoont de plant lichtgele bloemen van mei tot juni. In de oudheid werd de gewone Pasen-luke gebruikt als medicinale plant. Vandaag moet je dat mogelijk laten, omdat zowel wortels als bladeren als giftig worden beschouwd.

Giftige actieve ingrediënten: aristolochiazuur
Gevolgen van vergiftiging: Maagzweren, nierbeschadiging, kankerbevorderend

Pin
Send
Share
Send