Perkplanten

Vechten tegen sprinkhanen in het gazon - onze tips

Pin
Send
Share
Send


Sprinkhanen in het gazon kunnen pure wanhoop veroorzaken. Wat te doen We geven u advies over hoe u sprinkhanen in het gazon kunt stoppen of zelfs kunt elimineren.

Een uniform groen gazon, vrij van onkruid, zorgt voor een goed gevoel.

Tarwegras op groenten in de tuin is een groot kwaad. Als ze in het gazon groeit, kan ze pure wanhoop veroorzaken.

Hoewel de sprinkhaan eigenlijk tot de grassen behoort, meer bepaald tot de oren van de zoete grasfamilie, ziet hij er niet goed uit in het goed onderhouden gazon. Enerzijds groeit het sneller dan de grassen van het gazonmengsel en valt het dus duidelijk op, anderzijds zijn de bladeren diepgroen tot blauwachtig glinsterend. Bovendien groeit de sprinkhaan met verschillend groeiende stengels in verschillende richtingen.

De woede zou misschien beperkt zijn als het gemakkelijk kon worden bestreden. Maar het tegenovergestelde is het geval.

Misschien hebt u het bankgras ergens in uw tuin met succes kunnen uitroeien. Dan weet u het nog zeker: doorzettingsvermogen en zorg zijn vereist. Dit geldt met name voor de besturing van sprinkhanen in het gazon.

Waarom is het bankgras zo koppig?

Het bankgras is een kwaad voor elke tuin. Tuinliefhebbers worden vooral hard getroffen wanneer deze koppige plant het goed onderhouden gazon heeft gekoloniseerd.

Quecke is afgeleid van het oude hoogduitse woord Queck en betekent "sterk" ook "levend". En dat alleen al duidt op een sterke drang die de plant moet verspreiden.

Veel soorten ontwikkelen lange, ondergrondse wortelstokken. Ze hebben de mogelijkheid om wortels te vormen op elk knooppunt. Zelfs de kleinste wortelresten kunnen nieuwe planten produceren. Hierdoor kan de sprinkhaan zich snel verspreiden, met zijn lange wortelstokken stevig bevestigd aan andere grassoorten in zijn soort.

Vanwege het wortelnetwerk is het erg moeilijk om de vervelende plant te verwijderen, vooral als de zorg voor het gazon lange tijd is verwaarloosd. Een verdichte bodem en een gebrek aan voedingsstoffen en vocht bevorderen de aanwezigheid van kwik in het gazon.

Bereid het zaaien van gras voorzichtig voor

Geef sprinkhanen geen kans. Dat betekent: zelfs wanneer u een nieuw gazon maakt, moet u de best mogelijke omstandigheden creëren.

Bereid de gazonlocatie voor

❶ Verzamel onkruidwortels zo goed mogelijk van de grond bij het creëren van een nieuw gazon. Je moet bijzondere aandacht besteden aan de zeer heldere, bijna witte kwikwortels, omdat kleine stukjes wortels snel nieuw kwik kunnen produceren.

❷ Zodra je het nieuwe gebied hebt verzameld, kun je de grond preventief behandelen met een onkruidverdelger zoals "RoundUp".

 • Spray de onkruidverdelger - geef geen water
 • Zaai het nieuwe gazon pas 7 dagen na behandeling met chemische onkruidverdelgers
 • Het is van essentieel belang dat u de waarschuwingen op de bijsluiters in acht neemt

❸ Inferieure graszaden zijn een verdere oorzaak van de vorming en verspreiding van sprinkhanen. Het zaad van de "Berlin Zoo" neigt sterk naar wiet. Dit zaad is gekweekt voor snelle groei en bevat goedkope voedergewassen.

Hoewel deze grassen snel omhoog schieten, vormen ze geen gesloten gras, zoals eigenlijk gewenst is.

Que Mercury-zaden die rondvliegen, kunnen zich vestigen op de voorbereide grond of onmiddellijk met het zaaien van het nieuwe gazon. Zodra de jonge planten opengaan, moet je ze uit het nieuwe gazon plukken. Maak de grond van het wortelgebied los met een keukenmes zodat je samen met de wortel jong bankgras eruit kunt trekken.

Verwijder gras van bestaande gazons

❶ Op bestaande gazons kunt u het ongewenste liggras zo veel mogelijk handmatig verwijderen. De behandeling is lang. Daarom moet je regelmatig hernieuwbare planten uitschakelen.

 • Als de sprinkhaan geïsoleerd is, prik deze dan met een scherp mes. Het is het beste om hiermee te beginnen voordat het kwik bloeit of zaden vormt. Omdat de plant zich niet alleen kan vermenigvuldigen via wortellopers, maar ook via zaden.
 • Verwijder zoveel mogelijk root-systeem, bij voorkeur de complete root, natuurlijk.

❷ We raden ook een speciale onkruidsnijder aan om gras in het gazon te verwijderen. Hier moet u de volgende stappen volgen:

Dit werk is vooral nuttig na een regenbui wanneer het gazon zacht wordt gemaakt. De wortels zijn goed gegrepen.

 • Als je met dit grijpapparaat tot diep in de aarde reikt, pak je de plant met zijn wortels en lopers vast.
 • Schud de graveur voorzichtig een beetje heen en weer en trek de bank uit de grond.

U kunt op een conventionele onkruidsnijder vertrouwen om de meeste onkruiden te verwijderen. Het is zo ontworpen dat er geen wortelstukken in de grond achterblijven. Het gras van de bank kan echter lange lopers vormen die scheuren wanneer de planten worden verwijderd en delen in de grond blijven. De sprinkhaan kan zich op deze wortels vermenigvuldigen. Prik de nieuwe planten regelmatig uit om de groei van kwik te beperken.

Persoonlijk kan ik het beste opschieten met een aspergestok (dit model) bij het bestrijden van kwik. Het is erg stabiel en ik kan echt diep graven.

Wat te doen als de groei van kwik het overneemt?

Als een deel van het gazon zwaar wordt aangetast door de kwikgroei, bijvoorbeeld aan de buitenkant, kunt u het "behandelen" met een ondoorzichtige film. Je moet echter geduld hebben, want na de foliebehandeling moet het gazon van het eerder opnieuw ontworpen gebied opnieuw worden aangelegd. Met deze methode worden de grassen onder de film ernstig aangetast en kunnen sterven.

Dit is hoe donkere film helpt

 • Bedek het aangetaste gazon volledig met donkere film
 • Gebruik houten balken of stenen om de randen van de film te verzwaren
 • Daarna mag er geen regen en geen zonlicht in de grond doordringen
 • Laat de film minstens een tuinseizoen op het te behandelen gebied. We raden een duur van 12 maanden aan, want hoe langer de film op het oppervlak ligt, hoe effectiever de behandeling. In het beste geval sterft het hele bankgras
 • Als u de folie na 6 tot 12 maanden verwijdert, graaft u het gazon grondig en verwijdert u voorzichtig alle dode plantenresten
 • Zaai tot slot nieuwe gazonzaden op het behandelde gazon of leg het gras aan.

Samenvattend kun je zien of je zo snel mogelijk tegen de sprinkhaan in het gazon vecht; dan kun je deze gazonwiet volledig uitroeien. Als de sprinkhaan zich echter ondergronds heeft vermenigvuldigd, is het een spelletje geduld om voor eens en voor altijd van dit vervelende kruid af te komen.

Video: Overzicht Nederlandse insecten overview Dutch insects 2014 (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send