Perkplanten

Onkruid gebruiken - Je kunt Giersch & Co. dus nog steeds verstandig gebruiken

Pin
Send
Share
Send


Velen noemen ze onkruid, terwijl we wilde kruiden noemen: zodat Giersch & Co. niet langer op de compost terechtkomt, laten we je hier zien hoe je ze verstandig kunt gebruiken.

Onkruid kan ook verstandig worden gebruikt

De meeste tuinders vernietigen wietplanten in hun tuin, hoewel veel variëteiten nog steeds in de keuken kunnen worden gebruikt en soms zelfs met krachtige genezende effecten. Een reden waarom sommige van deze wietplanten door experts zelfs worden aangeduid als wilde kruiden, wilde groenten of als medicinale kruiden. In principe kan tegenwoordig bijna alles nog steeds verstandig worden gebruikt. Zelfs groenafval kan verstandig worden gebruikt.

De bruikbare en soms zelfs eetbare wietplanten in onze tuinen en langs de weg omvatten onder andere de nog jonge brandnetel, de paardebloem, de witte weegbree, de zuring, het madeliefje, de herderstasje, de meeldauw, de ribwort en de Giersch. Veel van deze planten bevatten ook een zeer hoog vitaminegehalte en tal van mineralen, daarom willen we u graag dichter bij de verzorging, oogst en bruikbaarheid van deze variëteiten brengen.

Teelt en verzorging van wilde kruiden

➥ Teelt van wilde kruiden:

In veel weiden met wilde bloemen vormt het grootste deel van de zojuist genoemde planten zich bijna automatisch, daarom hoeft u meestal niet al deze wilde kruiden te planten. Als je echter een heel speciale plant in je wilde bloemenweide mist, kun je deze in de late zomer en / of herfst in het wild vinden, de zaden oogsten en ze vervolgens in je eigen weide planten. U kunt dan het volgende jaar beginnen met het oogsten van deze rassen.

➥ Verzorging van wilde kruiden:

Je moet voor je weide zorgen door deze niet gedurende een lange periode te maaien, zodat de wilde kruiden hun volle bloei kunnen ontwikkelen. Het bemesten van de weide is meestal niet nodig, wat het oogsten van de planten nog waardevoller maakt!

Dit is hoe je brandnetel, Giersch & Co. kunt gebruiken

Brandnetel:

Jonge brandnetels hebben een extreem hoog vitamine C-gehalte, maar ook vitamine B, ijzer, calcium en vele andere mineralen, daarom heeft deze wilde plant ook de voorkeur als medicinale plant, bijvoorbeeld voor ontsteking van de gewrichten.

Verse brandnetelspinazie of zelfgemaakte brandnetelkaas daarentegen smaakt heerlijk. Aanbevolen literatuur: 5 heerlijke recepten voor brandnetels.

Je kunt brandnetels ook optimaal gebruiken als biologische meststof voor alle tuinplanten door een brandnetelbouillon of brandnetelslurry te produceren waarmee je je planten water geeft.

Paardebloem:

De bijzonder ijzerrijke paardenbloem heeft talloze vitamines, mineralen en sporenelementen. In de volksgeneeskunde wordt het als smakelijk en spijsvertering beschouwd. Een speciale paardenbloemkuur van 4 tot 6 weken stimuleert ook het hele menselijke metabolisme.

In de keuken worden paardenbloemen vaak gebruikt in salades (jonge bladeren), verwerkt als paardenbloemsiroop of gelei, in kwarkschotels en bijvoorbeeld als aromatische verfijning van pastadeeg.

Weegbree:

Je kunt een insectenbeet snel behandelen met een geplet blad van de witte weegbree. Bovendien zijn de geplukte bladeren geschikt als een marjoleinachtig kruid wanneer ze worden gedroogd, en ze kunnen ook worden gebruikt om kruidenthee te maken.

Verse bladeren en de toppen verfijnen ook elke salade. Probeer het gewoon en overtuig uzelf van de geweldige smaak.

Zuring:

In onze buurlanden Frankrijk en België is de romige zoete soep behoorlijk populair, terwijl de ijzerhoudende zuring in toenemende mate wordt verwerkt in de vorm van spinazie. Je kunt zijn jonge bladeren echter ook mengen met verschillende salades. De zuring kan een omelet ook een heel speciale noot geven.

Daisy:

De nog half geopende bloemen van het madeliefje zijn uiterst decoratief in elke frisse salade en hebben een heerlijke, nootachtige smaak. Het is echter belangrijk dat je echt alleen half geopende bloemen plukt, omdat de volledig geopende bloemen een licht bittere smaak in de salade kunnen veroorzaken.

Herderstasje:

De portemonnee van de herder wordt dun en onopvallend aan de randen van het pad en wordt daarom vaak nauwelijks opgemerkt. Het is ook een van de planten die rijk is aan vitamine C en wordt daarom vaak gebruikt om kruidenthee te bereiden. Je kunt het vers of droog brouwen met heet water. Hak eenvoudig de portemonnee van de gedroogde herder.

Witbloemige kuikenkruid:

De witbloemige kippenmuur heeft een extreem hoog vitamine C-gehalte, daarom moet je er alleen in kleinere hoeveelheden van genieten in salades. Als je het echter als thee zet, kun je de witbloemige kippenmuur gebruiken om verkoudheid te voorkomen. Pluk de kippenmuur in beide gevallen altijd in porties.

Weegbree:

Ribwort is een van de kruidenplanten en wordt daarom meestal geoogst, gedroogd en gehakt als een complete plant, zodat het het hele jaar door als een helende thee kan worden genoten. Het helpt goed bij aanhoudende verkoudheid met slijmvorming.

Als u de nog verse weegbree echter verwerkt met siroop met suiker en honing, kunt u deze ook het hele jaar door bewaren. In deze vorm wordt de weegbree ook aanbevolen voor uitwendig gebruik, bijvoorbeeld voor het wrijven van insectenbeten en voor milde neurodermatitis.

Giersch:

Giersch, die ook erg rijk is aan vitamine C, kan worden bereid als salade (nog steeds met jonge bladeren), als soepkruid en als groente (vergelijkbaar met spinazie, maar kook zonder stengels), de smaak doet denken aan een mengsel van conventionele spinazie en peterselie.

De Giersch bevat ook kalium, ijzer en caroteen, wat een positief ontgiftende werking op het menselijk lichaam kan hebben.

Video: 5 DESHERBANTS TEST VINAIGRE BLANC LIDL ROUNDUP SOLABIOL CLAIRLAND NEUDORFF GROS SEL (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send