Perkplanten

De tuin water geven op vakantie: 6 tips voor het onderhoud van gazon & co

Pin
Send
Share
Send


Als u na uw zomervakantie een weelderig groen gazon en bloeiende bedden wilt vinden, moet u zich zorgen maken over het besproeien van de tuin voordat u vertrekt.

© eugenegg - Fotolia.com Eindelijk komt de langverwachte zomervakantie - de koffers zijn al ingepakt en het huisdier wordt al verzorgd door een liefdevolle zorg. Maar wie zal uw tuin water geven terwijl u op vakantie bent? Vooral in de warme en droge zomermaanden zijn uw planten afhankelijk van voldoende water. Met onze tips kunt u het gazon optimaal voorbereiden op uw zomervakantie.

Tip 1: Laat buren de tuin water geven

De veiligste optie voor hobbytuiniers om de tuin te irrigeren en vooral die tijdens de vakantie is om de hulp van uw buren te gebruiken. Voordat je op vakantie gaat, nodig je je buren uit voor cake en koffie in de tuin en geef je ze gedetailleerde instructies over hoe ze voor je planten moeten zorgen en hoe je je sprinkler kunt gebruiken.
Als er tijdens uw afwezigheid niemand beschikbaar is voor tuinonderhoud, kunt u ook de hulp van studententuinderhelpers inroepen. B. via het studentenbureau JOBRUF.

Tip 2: Plaats kuipplanten in de schaduw of vijver

Om het waterverbruik van uw kuipplanten te verminderen, is het belangrijk dat ze niet in de felle zon staan ​​wanneer u op vakantie bent. Het is het beste om uw containerplanten dicht bij elkaar te plaatsen aan de noordkant van uw huis of een andere schaduwrijke schuilplaats. Zelfs als de planten niet goed in de schaduw kunnen groeien, zult u het waterverbruik enorm verminderen voor de tijd van uw vakantie.

Als u alleen een korte vakantie plant en een tuinvijver heeft met een vlakke moeraszone, is het mogelijk om uw containerplanten in deze periode te plaatsen. Zorg ervoor dat de potten veilig staan ​​zodat ze niet omvallen in een windvlaag. Deze irrigatiemethode is niet geschikt voor een langere vakantie vanwege de mogelijke wateroverlast.

Tip 3: Hark de bedden en mulch ze

U kunt uw bedden ook in enkele eenvoudige stappen voorbereiden op uw zomervakantie. Hark uw bloemen- en groentebedden goed. Omdat zich in de bodem vaak direct onder het aardoppervlak dunne kanalen vormen, waardoor het irrigatiewater zeer snel verdampt en daarom niet eens de diepere wortels kan bereiken. Met de hark vernietig je de bodemstructuur.

Geef de bedden in je tuin daarna weer water voordat je op vakantie gaat. Breng vervolgens mulch aan, zodat de grond het water zo lang mogelijk kan opslaan. Naast schors mulch, vers gras knipsels of grote plantenbladeren zoals z. B. die van rabarber.

Tip 4: Verwijder gedroogde bloemen en plantendelen

Gedroogde bloemen of beschadigde plantendelen ontnemen uw planten alleen maar onnodige energie. Neem voor uw vakantie een laatste ronde door uw tuin en verwijder verdorde bloemen, gedroogde takken en bladeren of beschadigde plantendelen. Planten die veelvuldig snoeien verdragen, zoals B. rozen, je zou nu weer met de snoeischaar moeten werken. Snoeien vlak voor de zomervakantie verlaagt het waterverbruik van uw planten. Tegen de tijd dat je terugkeert, zullen er zeker weer nieuwe shoots zijn gevormd.

Tip 5: mulch het gazon

Voordat u op het vliegtuig stapt, maait u uw gazon op de gebruikelijke lengte. Anders dan normaal, laat u deze keer gewoon de grasresten op uw groene tapijt liggen, het zogenaamde mulchen. Het vers gemaaide gras biedt natuurlijke bescherming tegen de zon voor uw gazon. Zorg er in ieder geval voor dat u het gazon niet kort voor uw vakantie bemest. De kunstmest zou de groei stimuleren. In deze fase heeft het gazon veel water nodig.

Tip 6: automatisch irrigatiesysteem

Iedereen die het zich kan veroorloven als hobbytuinier, kiest voor een automatisch irrigatiesysteem. Uw bedden worden bijvoorbeeld twee keer per dag volledig automatisch bewaterd met een irrigatiesysteem op zonne-energie of op batterijen van Esotec. Met het app-gestuurde slimme tuinsysteem van MIYO wordt uw tuin zelfs bewaterd met behulp van hightech technologie. Het enige nadeel is de zeer hoge aanschafprijs van een dergelijk volledig automatisch irrigatiesysteem. Voor grote tuinen moet u de planning van het irrigatiesysteem ook overhandigen aan een tuinman of tuinarchitect.

Video: Slimme Tuin: beregening (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send