Perkplanten

Frambozen snijden: instructies voor zomer- en herfstframbozen

Pin
Send
Share
Send


Voor een rijke frambozenoogst moet je soms een schaar gebruiken. We laten u de verschillen zien in de snit van zomer- en herfstvariëteiten.

© Dinadesign / stock.adobe.com

Frambozen zijn niet alleen helemaal heerlijk en verfrissen ons in de zomer met hun zoetzure smaak. Ze zijn ook erg gezond. Geen wonder dat steeds meer hobbytuiniers deze krachtige vrucht in hun tuin brengen. Zodat de planten elk jaar een overvloedige oogst kunnen produceren, moeten ze twee keer per jaar worden gesneden.

Frambozenrassen

Wanneer en hoe je je frambozen moet snijden, hangt af van of ze tot de zomer- of herfstrassen behoren. De zomervariëteiten omvatten alle frambozen, waarvan de vruchten in de zomer kunnen worden geoogst. Als gevolg hiervan behoren alle frambozen, waarvan u de vruchten in de herfst kunt oogsten, tot de herfstvariëteiten.

In de zomervariëteiten werpen alleen de scheuten van het voorgaande jaar vruchten af. De herfstframbozen daarentegen werpen hun vruchten af ​​op de scheuten van het lopende kalenderjaar.

Tip: Twotimer frambozen dragen twee keer per jaar fruit. Als een jonge scheut, draagt ​​elke scheut voor het eerst fruit in de herfst en een tweede keer in de zomer van het volgende jaar. Ze worden gesneden net als de zomersoorten.

Snoeien na de oogst

Voor beide rassen moeten de scheuten direct na het oogsten net boven de grond worden afgesneden. Dit is hoe je de zogenaamde frambozenstaafziekte kunt voorkomen.

Bij het terugsnijden van de herfstframbozen hoeft u niet veel op te letten. Snijd na de herfstoogst eenvoudig alle scheuten dicht bij de grond af. Met een platte laag bladeren bescherm je de platte wortels tegen vorst en uitdroging.

Tip: Laat wat gezonde scheuten rondslingeren. Deze dienen nuttige organismen zoals de roofkever, een winterkwartier, zodat ze volgend jaar weer actief kunnen zijn.

Snoeien van zomerframbozen is iets moeilijker. Hier moet je onderscheid maken tussen oude en nieuwe opnames. De scheuten van het voorgaande jaar, die in het lopende kalenderjaar vruchten hebben afgeworpen, moeten dicht bij de grond worden afgesneden.

Tip: Wanneer u de laatste framboos oogst, is het het beste om de bijbehorende scheut onmiddellijk te verwijderen. U kunt de oude opnamen dus niet verwarren met de nieuwe opnamen.

De jonge scheuten zullen de komende zomer vruchten afwerpen. Zodat ze overvloediger kunnen groeien, moeten ze maximaal tien planten per strekkende meter achterlaten.

Ouderschap gesneden voor betere opbrengst

Frambozen mogen niet te bossig worden - © Valerii Honcharuk / stock.adobe.com

Frambozen vormen soms veel zijscheuten, waardoor de vruchten mogelijk niet genoeg licht krijgen. Dit kan ertoe leiden dat de vruchten kleiner en minder zoet worden. Het bevordert ook schimmelziekten. Om deze redenen moeten de scheuten mogelijk worden uitgedund. Hier is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de zomer- en herfstvariëteiten.

Tip: U kunt een betere opbrengst krijgen direct vanaf het planten. Lees ons artikel "Frambozen - meer opbrengst door correcte aanplant".

Educatieve snit voor zomerframbozen

Na de laatste vorst - rond eind februari - moet je de scheuten die je het afgelopen jaar hebt achtergelaten goed bekijken en kijken of je zijscheuten moet verwijderen. Merk op dat minder zijscheuten minder fruit betekenen, maar krachtigere en smakelijkere frambozen.

Tip: Snijd eerst de zijscheuten af ​​die moeilijk te bereiken zijn. Dit zijn meestal de laagste takken. Je kunt de staven ook in hoogte inkorten, zodat je het fruit daar met weinig moeite kunt oogsten.

Als u de scheuten hebt uitgedund, moet u ze losjes bevestigen aan een latwerk op een hoogte van 30, 100 en 180 centimeter. Dit voorkomt dat de plant kantelt onder het gewicht van de vrucht.

Educatieve snit voor herfstframbozen

Wanneer de zomer begint, moet je ook een educatieve snit maken voor herfstframbozen. Omdat je hier alleen met jonge scheuten te maken hebt, kun je tussen de 15 en 20 staven in de lopende meters laten en de resterende staven dicht bij de grond afsnijden. Zorg ervoor dat de resterende scheuten elkaar niet beperken en verkort de zijscheuten hier indien nodig.

Tip: Een steiger op een hoogte van ongeveer 80 tot 100 centimeter zorgt ervoor dat de planten later niet omvallen onder het gewicht van de vrucht.

Verzorging mogelijk op elk moment

Controleer uw frambozenplanten regelmatig. U kunt dus onmiddellijk ingrijpen als u zieke of met plagen geïnfecteerde scheuten ontdekt. Als u ze niet onmiddellijk verwijdert, kunnen ze ook andere scheuten infecteren.

Zorg er bovendien voor dat de frambozen niet te veel ontkiemen. Zowel te dichte als te hoge groei is niet bepaald voordelig. Neem dus ook geschikte snijmaatregelen tussen de ontwikkelsnede en de snede terug. Zorg er echter voor dat je de scheuten niet inkort tijdens de bloei.

Video: Zelf kersen plukken bij Franken Fruit in Bergen op Zoom (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send