Haagplanten

Kruipende Günsel uit het gazon verwijderen - 4 verschillende methoden gepresenteerd

Pin
Send
Share
Send


De kruipende Günsel brengt magische spatten van kleur op het gazon, maar als hij te veel verspreidt, kun je hem niet meer beheersen. Lees hier over de methoden waarmee het kan worden verwijderd.

© etfoto - Fotolia.com

De kruipende Günsel heeft een mooie bloesem en is met zijn glanzende, groenblijvende gebladerte een sieraad voor elke tuin, zelfs in de winter. Daar komt nog het belang van als medicinale plant bij. Een kruidentinctuur kan wonden sneller genezen. Günseltee helpt bij reuma of ademhalingsproblemen. Het kruid is ook lekker en kan de smaak van salades of fruitdesserts afronden.

In alle lofzangen heeft de plant ook donkere kanten. De term kruipende Günsel kan worden teruggevoerd op de vele hardlopers die de plant vormt. Deze uitlopers migreren over de grond en wortelen op nieuwe plaatsen. Dit is zeker een voordeel als een snelgroeiende bodembedekker gewenst is. Als u dit echter niet in overweging neemt en tijdens het planten dienovereenkomstig reageert, verliest u al snel de vreugde van de kruipende Günsel, omdat de planten vrij door de bedden kruipen en het gazon koloniseren. Hier kunt u ontdekken hoe u het plezier in de mooie plant kunt behouden en hoe u de tuinbrander in slechts een paar stappen op zijn plaats kunt zetten.

Stel kruipende Günsel-limieten in tijdens het planten

Bij het planten moet er rekening mee worden gehouden dat de kruipende Günsel van plan is zich extreem te verspreiden als hij niet dienovereenkomstig ingrijpt. Als uitgebreide bodembedekker is het labiate natuurlijk een eerste keuze. Maar meestal is de ruimte in het bed beperkt en sommige hobbytuiniers beginnen te wanhopen wanneer de plant haar verovering door de tuin begint.

U kunt de ongecontroleerde groei bijzonder effectief tegengaan door een wortelwerende laag in te brengen, want als de Günsel uw gazon is binnengedrongen, is het moeilijk om deze daar te verwijderen. Wortelbarrières bestaan ​​uit een stabiel geotextiel en voorkomen dat de uitlopers van de plant hun weg naar het aangrenzende gazon plannen. De kluit wordt gebruikt bij het planten op een redelijke afstand van de kluit.

»Tip: Laat de wortelboom een ​​paar centimeter boven de grond uitsteken.

Help, Günsel kruipt in het gazon

Als uw gazon plotseling vol blauwe vlekken verschijnt, is dit niet echt een gewenst gezicht, maar een duidelijk teken dat de kruipende Günsel zich daar met succes heeft verspreid. U kunt nu de blauwe bloemen afscheuren of het gazon maaien zonder verder oponthoud. Natuurlijk zijn de planten niet echt verdwenen. Als u de kruipende Günsel permanent van het gazon wilt verwijderen, moet u strengere maatregelen nemen.

Verwijder Günsel van het gazon - 4 maatregelen precies uitgelegd

Als de Günsel het gazon al heeft bereikt en zich daar blijft verspreiden, helpt alleen uw moedige interventie. U hebt hier verschillende opties:

❍ Root lock
❍ bedgrens
❍ Uitgesneden
❍ snoeien

Breng een wortelscherm aan

❶ Locatie zoeken
❷ Graaf het plantgat uit
❸ Plaats wortelslot
Einsetzen Breng de plant in
❺ Cultiveer de plant zoals gewoonlijk

Root barrières moeten al worden toegepast tijdens het planten. Ze kunnen ook achteraf worden gebruikt, maar dit gaat gepaard met meer inspanning. Dus zorg dat je een wortelmuur hebt als je de plant krijgt.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Wortelstok barrière / wortel barrière dikte 2 mm, breedte 70 cm, ... 2 beoordelingen66,90 €Naar de winkel

Til het plantgat op tot een voldoende grootte. In de regel moet het plantgat twee keer de kluit bedekken. Bij gebruik van de wortelboom moet u de grond zo ver uitgraven als u wilt dat de plant zich verspreidt. Voordat de kruipende Günsel wordt geplant, plaatst u de wortelbarrière in een ring in het plantgat en sluit u deze met speciale klemmen, die meestal bij de levering zijn inbegrepen. Nu kan de plant zoals gewoonlijk worden geplant. Vanwege het strakke, lichte en luchtdichte materiaal zullen de uitlopers geen weg vinden en zullen ze het aangrenzende gazon niet kunnen bereiken.

»Let op: Zorg ervoor dat de wortelboom een ​​paar centimeter boven de grond uitsteekt, omdat de uitlopers boven de grond lopen.

Bevestig de rand

❶ Selecteer locatie
❷ Graaf het plantgat uit
Einsetzen Breng de plant in
❹ Sluit het plantgat
❺ Bevestig de bedrand

Een effectieve methode is ook om een ​​bedrand te bevestigen. Deze maatregel wordt met name aanbevolen voor bedden die direct aan een gazon grenzen. Plaats hiervoor de plant zoals gewoonlijk eerst in de grond. De bedrand wordt dan bevestigd. Er zijn verschillende opties. Bedranden zijn gemaakt van steen, kunststof of metaal. In elk geval moet het materiaal stabiel zijn en niet alleen in de grond worden geplaatst, maar ook een goede manier zijn om het pad van de bovengrondse uitlopers te blokkeren.

Knip kruipende Günsel uit

❶ Graaf de plant uit over een groot gebied
❷ verwijder alle wortels
❸ Let op het verwijderen van de hoofdwortel

Als de planten het gazon al zijn binnengedrongen, helpt alleen radicale verwijdering. U moet dit echter voorzichtig doen en alle wortels verwijderen. Het is vooral belangrijk om de hoofdwortel te verwijderen, anders is het effect van de actie van korte duur. Omdat het dan niet lang duurt en de plant zich weer snel verspreidt.

Knip kruipende Günsel terug

De kruipende Günsel vermenigvuldigt zich niet alleen door lopers, de planten zaaien ook zichzelf. Om te voorkomen dat de vruchten en zaden zich in de eerste plaats ontwikkelen, moet je moedig ingrijpen en alle vervaagde delen van de plant onmiddellijk verwijderen. De zaden zullen niet alleen nieuwe planten in de directe omgeving ontwikkelen, maar zullen ook worden gedragen door vogels of kleine dieren.

Een overzicht van de afzonderlijke methoden

maatregeltoelichting
worteldoek
 • De wortelboom moet al tijdens het planten worden gebruikt.

 • Wortelsloten hebben geen effect op de kruipende Günsel als ze volledig in de grond zijn begraven.

 • Omdat de uitlopers zich boven de grond voortplanten, moeten de wortelschermen een paar centimeter boven de grond uitsteken.
bed behuizing
 • Bedranden zijn zinvol als de locatie van de plant direct op het gazon grenst.

 • Bedranden zijn verkrijgbaar in verschillende materialen.

 • Het is belangrijk dat de bedrand stabiel en ondoordringbaar lijkt en ook uit de grond steekt.
overtreffen
 • Als de lopers zich al op het gazon hebben verspreid, moeten de planten handmatig worden verwijderd.

 • Het is niet voldoende om de kruipende Günsel oppervlakkig op te graven.

 • Om een ​​blijvend effect te bereiken, moeten alle wortels volledig worden verwijderd.

 • Als de hoofdwortel is vergeten, zal de plant snel uit de resten van de wortel ontspruiten.
snoeien
 • Snoeien is logisch omdat de planten zichzelf zaaien en zich blijven vermenigvuldigen.

 • Als je vervaagde bloemen regelmatig terugsnijdt, wordt de plant sterker en bossiger.

Dat helpt permanent

Regelmatig snijden kan de Günsel kort laten verdwijnen, maar niet permanent verwijderen. Als de plant volledig moet worden verwijderd, moet de grond rond de Günsel over een groot gebied worden uitgegraven. De plant wordt dan met de wortels eruit getrokken. Gebruik nu een graafvork en verwijder de hoofdwortel.

»Tip: Plantafval hoeft niet te worden verwijderd. Creeping Günsel is een medicinale plant waarin de delen van de plant eetbaar zijn.

Pin
Send
Share
Send