Haagplanten

Zonwering voor balkon en terras - 3 mogelijkheden gepresenteerd

Pin
Send
Share
Send


Niemand wil een felle zon op het balkon of terras, maar welke zonwering past bij mij? We geven tips en suggereren mogelijkheden.

© js-photo - Fotolia.com Het is een van mijn absolute favoriete plekken - 6 meter lang en 4 meter breed - ons terras! Met directe toegang vanuit de woonkamer sta ik zo vaak mogelijk buiten - al was het maar om wat frisse lucht te krijgen.

Een probleem dat me al drie jaar lang dwars zat, was het ontbreken van, of liever niet, optimale bescherming tegen de zon. We kozen voor de eenvoudigste oplossing en kochten een paraplu met een diameter van ongeveer twee meter. Geen twijfel, ten minste een deel van de stoelen was overschaduwd, maar alleen voor een bepaalde periode. Je raadt het al, met elke centimeter dat de zon bewoog, moest ik ook de paraplu verplaatsen. Met een paraplubak die ruim 25 kg weegt, is het heel leuk, dat kan ik je vertellen. Dus dat was geen permanente oplossing en dus begon ik me bezig te houden met de verschillende mogelijkheden van zonwering voor balkons en terrassen.

inhoud

 • 1 ❶ Verkeerslichtparaplu voor het terras - rechthoekige paraplu voor het balkon
  • 1.1 ➔ Parasol voor het balkon
  • 1.2 ➔ Parasol voor het terras
 • 2 ❷ zonzeil - individuele en goedkope zonwering
 • 3 ❸ voortent voor balkon en terras - met zwengel of elektrisch

❶ Verkeerslichtparaplu voor het terras - rechthoekige paraplu voor het balkon

Een parasol is niet alleen een parasol! De selectie moet zorgvuldig worden overwogen, zodat niet elke twee jaar een nieuwe paraplu hoeft te worden gekocht. Eén aspect is natuurlijk de locatie, omdat er voor een groot terras meer "zonwering" nodig is dan voor een balkon. Laten we beginnen met het laatste ...

➔ Parasol voor het balkon

© mikaro95 - pixabay.com

De ruimte op het balkon is vrij beheersbaar, dus elke centimeter moet zorgvuldig worden overwogen. Allereerst moet u "testen" waar de zonnestraling het grootst is en wat er in de toekomst precies in de schaduw zou moeten zijn. Het zal hoogstwaarschijnlijk een kleine stoel zijn - als je het hele balkon tegen de zon wilt beschermen, heb je misschien twee parasols nodig.

Je ziet vaak de variant op het balkon die meer bedoeld is voor het strand. Ik wil niet zeggen dat een dergelijke parasol zijn doel niet dient, maar een rechthoekige parasol is effectiever, aangepast aan de vorm van het balkon. In plaats van een bepaalde diameter van uw balkon af te schermen, kunt u een veel groter gebied tegen de zon beschermen met een rechthoekige parasol. Maar er zijn ook verschillen hier! Ik raad een rechthoekig scherm aan dat ook opvouwbaar is. Dat betekent dat u de paraplu kunt kantelen wanneer de zon niet langer direct van bovenaf schijnt, maar naar de zijkant van het balkon.

➔ Parasol voor het terras

© Marco2811 - Fotolia.com

Meer ruimte betekent meer opties. Als u op zoek bent naar een parasol voor het terras, kunt (en moet) u in grotere afmetingen denken. Ik werd me hiervan ook bewust, dus besloot ik - na vele experimenten met parasols - een 3,5 m brede verkeerslichtparaplu te gebruiken. Iedereen die zelf onderzoek heeft gedaan, zal merken dat deze paraplu's niet bepaald goedkoop zijn. Maar geloof me, u zult geen spijt krijgen van deze investering. Maar zelfs hier zijn paraplu's niet alleen paraplu's. De luxe uitrusting heeft vier hoofdkenmerken:

 1. 360 graden draaibaar
 2. Hendel met één hand, om moeiteloos omhoog te duwen
 3. Slinger voor eenvoudig openen van de paraplu inclusief stof
 4. traploos instelbare hellingshoek, nodig als de zon laag staat

belangrijk: Paraplu's van verkeerslichten van deze grootte hebben een absoluut stevige stand nodig, een conventionele paraplubak is daarom niet voldoende. De meeste van deze exemplaren worden verkocht met een stalen kruis. Deze moet stevig in de grond worden geïnstalleerd of worden gewogen met een gewicht van minimaal 100 kg (bijvoorbeeld onder terrasplaten).

❷ Luifel - individuele en goedkope zonwering

© contrastwerkstatt - Fotolia.com

Een praktisch en vooral flexibel alternatief voor de parasol zijn zonzeilen. Deze zonwering is verkrijgbaar in een driehoekig, rechthoekig en trapeziumvormig ontwerp - wat betekent dat voor elke eis een model kan worden gevonden. Naast het balkon en terras kunnen zonnewering ook als schaduw in de wintertuin worden gebruikt. Zonzeilen zijn meestal gemaakt van polyester of polyethyleen en zijn daarom licht en gemakkelijk te gebruiken. Als u uw terras / balkon zelfs bij slecht weer wilt gebruiken, moet u een waterafstotende luifel gebruiken. Er zijn echter maar weinig modellen die bestand zijn tegen constante regenval - daar moet u rekening mee houden. Adequate UV-bescherming is ook belangrijk, herkenbaar bij aankoop met de opmerking "UV-norm 801". U vindt meer over dit criterium in de brochure "Textiel UV-bescherming" op Hohenstein.de.

In tegenstelling tot de parasol kan het bevestigen van het zeil soms moeilijk zijn. De fabrikant levert meestal spanschroeven, karabijnhaken en muurbeugels. Het probleem met gehuurde appartementen is echter dat het boren van gaten op het balkon vaak verboden is. Als u vervelend boren wilt of wilt vermijden, kunt u uw zonzeil ook met magneten bevestigen. Ik denk dat het vanzelfsprekend is dat eenvoudige koelkastmagneten niet genoeg zijn. Als u dit idee wilt implementeren, hebt u sterke zelfklevende neodymiummagneten nodig die verkrijgbaar zijn bij een gespecialiseerde dealer zoals magnet-shop.net. De magneten kunnen dan niet alleen worden gebruikt om het zonzeil aan de muur te bevestigen, het is ook mogelijk om ze in het onderste uiteinde van de zeilstof te naaien. De stoffen zoom plakt dan alsof het vanzelf is op de leuning van de balkonleuning en uw zonzeil fladdert niet ongecontroleerd door het gebied met elke wind.

❸ Luifel voor balkon en terras - met slinger of elektrisch

© ifeelstock - Fotolia.com

Of het nu gestreept of effen is, voortenten zijn een van de populairste schaduwaanbieders op Duitse balkons en terrassen. Het grote voordeel van een zonnescherm - na bevestiging kan het direct en permanent als zonwering worden gebruikt. Vooraf moet u echter goed nadenken over waar de voortent moet hangen. Huiseigenaren hebben hier ook een duidelijk voordeel, omdat ze niet aan een verhuurder hoeven te vragen of het zonnescherm kan worden bevestigd. Als wijzigingen aan de gevel niet zijn toegestaan, kan met de verhuurder een luifel worden onderhandeld - dit kan worden verwijderd zonder resten achter te laten. De installatie wordt vervolgens uitgevoerd met stalen stangen die tussen de vloer en het plafond worden geklemd. Klemzonweringen met handslinger zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 40 euro, als u de elektrische variant verkiest, moet u dieper in uw zak graven.

Als u een groot terras heeft, heeft u misschien twee luifels nodig, omdat u eraan moet denken dat hoe breder de luifel, des te gevoeliger het is om te winden. Op maat gemaakte voortenten kunnen ook worden besteld, bijvoorbeeld bij markise24.de, zodat u de zonwering kunt laten maken die perfect op uw balkon past.

De belangrijkste voordelen van een zonnescherm als zonwering zijn:

 • het grote dekkingsgebied
 • snel klaar voor gebruik door intrekken en verlengen
 • opbergbaar om ruimte te besparen
 • Bescherming bij lichte regen

De volgende punten moeten als nogal nadelig worden beschouwd:

 • na bevestiging kan de positie niet meer worden gewijzigd
 • geen wind- en zonbescherming vanaf de zijkant (varieert afhankelijk van het model)
 • moet met wind worden ingereden

conclusie:
Als u op zoek bent naar bescherming tegen de zon voor een balkon of terras, zult u zeker vinden wat u zoekt - snelle aankopen moeten echter worden vermeden! U moet zorgvuldig overwegen welk gebied in de schaduw moet worden geplaatst en of aan de structurele en technische vereisten voor uw favoriete zonbescherming is voldaan. Soms is het niet verkeerd om een ​​combinatie van verschillende zonweringsvarianten te kiezen - bijvoorbeeld zonnescherm plus zonnescherm als zijschaduw.

Video: 4 slaapkamers 2 badkamers Villa te Koop in Benissa, Alicante, Spain (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send