Haagplanten

Leg de stroomkabel in de tuin - stap voor stap instructies

Pin
Send
Share
Send


Als u een stroomaansluiting in de tuin nodig heeft, kunt u niet voorkomen dat u een ondergrondse kabel legt. Onze stapsgewijze instructies laten zien hoe verder te gaan.

© boophuket - Fotolia.com Als u van uw tuin houdt, zorgt u er niet alleen voor. Omdat om de tuin in het donker mooi te kunnen verlichten of verschillende elektrische tuininstallaties en apparaten te kunnen leveren, elektriciteit nodig is. Omdat het elektrische systeem de tuin op hetzelfde niveau plaatst als een vochtige ruimte, moeten alle gebruikte componenten eerst geschikt zijn voor deze toepassing, d.w.z. een beschermingsklasse van IP44 of hoger is vereist. Voor buiteninstallaties moet het beschermingsklasse IP65 of IP67 zijn.

Als tuinverlichting, vijverpompen of andere apparaten gedurende meerdere seizoenen van stroom moeten worden voorzien, is het leggen van ondergrondse kabels de moeite waard.

Juiste installatie - stap voor stap

Als u sfeerverlichting, een pomp of alleen externe stopcontacten van elektriciteit wilt voorzien, moet u eerst ondergrondse kabels leggen. Deze speciale kabels zijn bijzonder goed geïsoleerd en verdragen daarom vocht, vorst en weer. Een plan is vereist voordat het leggen kan beginnen. Dat betekent dat je van tevoren denkt waar je een stroomaansluiting nodig hebt.

Een kleine tip: Door het leggen van lege leidingen hoeft u later niet meer op te graven.

© swa182 - Fotolia.com
  1. Waar de kabel later moet lopen, wordt een sleuf van ca. 60 cm diep uitgegraven. Een eerder getrokken koord maakt deze stap eenvoudiger.
  2. De bodem van de schacht wordt vervolgens gevuld met een laag zand van 10 cm hoog. De ondergrondse kabel wordt vervolgens direct op het zand gelegd. Dit wordt waardevoller door het gebruik van lege leidingen. Er is echter een inhaalspiraal vereist om in te trekken.
  3. Denk ook naof een aansluitdoos of aansluitdoos vereist is. Een buitenvloertank kan dienen als een distributeurbehuizing om meerdere gelijktijdige verbindingen mogelijk te maken. Afhankelijk van welke apparaten hiermee moeten worden bediend, kan een extra vloertank voor een transformator nodig zijn. Een andere mogelijke toepassing van de vloerdoos zou zijn als een klepdoos. De buitenvloertank moet net dicht bij het gazon komen, zodat deze gemakkelijk bereikbaar blijft via het afneembare deksel.

  4. Als de ondergrondse kabel wordt gelegd, wordt opnieuw een laag zand van 10 cm aangebracht.
  5. Afdekkappen worden gebruikt om de kabelboom extra te beschermen. Je kunt deze krijgen bij de ijzerhandel of elektronicawinkel.
  6. Onder geen beding mag worden afgezien van een zogenaamde waarschuwingstape. Dit is iets boven het deksel. Wanneer opnieuw grondwerk wordt uitgevoerd, is het meteen duidelijk dat hier een aardekabel zit.
  7. Vul in de laatste stap opnieuw een laag zand en uw ondergrondse kabel wordt gelegd.

Alternatieven voor de bedrade variant

Als deze procedure teveel werk voor u is, kunt u op batterijen werkende apparaten in de gaten houden. Veel tuinlampen of tuingereedschap worden bijvoorbeeld al bediend met zonne-energie en batterij. Het nadeel hier is dat de batterijen regelmatig worden vervangen of dat de batterijen worden opgeladen. Om deze reden hebben veel lampen al hun eigen zonnecel, die ervoor zorgt dat de ingebouwde batterij automatisch wordt opgeladen.

Video: KARWEI Elektriciteit aanleggen in de tuin doe je zo (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send