Perkplanten

Transplanteer appelboom - hoe het wordt gedaan

Pin
Send
Share
Send


Als de appelboom in zijn vorige positie te uitgebreid is geworden, moet deze worden getransplanteerd. U kunt hier lezen hoe u dit correct kunt doen.

© Александр Нестеров - Fotolia.com Tijdens de bouwfase van het huis bedoelen veel mensen het goed en geven ze levensbomen, struiken en planten aan toekomstige huiseigenaren. Zodat deze planten niet doodgaan, worden ze geplant op een plek waar je denkt dat het zou kunnen passen.

Maar met name appelbomen worden in de loop der jaren behoorlijk expansief. De kroon kan maximaal 10 meter breed zijn. Als de appelboom vervolgens te dicht bij het huis wordt geplant, wordt deze strak. De boom moet weg. Maar is het zo gemakkelijk? Kun je een appelboom transplanteren? Ja dat kan. Maar een goede voorbereiding is vereist.

Transplanteer appelboom correct - tips & instructies

Wanneer de appelboom slechts drie tot vier jaar heeft gestaan, kunt u hem nog steeds met een zuiver geweten transplanteren. Hoe langer de boom op zijn plaats zit, hoe meer hij is geroot. De kans dat het weer zal groeien op de nieuwe locatie is aanzienlijk lager. Omdat net als bij de kroon de wortels in de loop van de jaren breder en dieper worden.

❀ Appelboomworteltypen

De boom bestaat uit verschillende wortels, die elk een andere functie hebben. Het wortelsysteem bestaat uit hoofd- en secundaire wortels en zogenaamde fijne wortels. Deze absorberen het water uit de aarde en geven het door aan de hoofd- en secundaire wortels, die het verzamelen en vervolgens doorgeven aan de stam.

Hoe langer de boom is beworteld, hoe verder de fijne wortels worden verwijderd. Als je nu de appelboom uitgraaft, heeft het wortelsysteem vaak alleen grote en kleine wortels. In de meeste gevallen groeien de fijne wortels vrij snel terug. Er zijn echter ook gevoelige bomen, die groeiproblemen kunnen veroorzaken omdat de watervoorziening wordt gestopt.

"Tip: Boomkwekers verplanten hun bomen daarom om de drie jaar of doorboren de wortels zodat de fijne wortels niet zo ver kunnen bewegen.

❀ Appelboom transplanteren - stap voor stap uitgelegd

De beste tijd om de appelboom opnieuw te planten is de herfst. Dus de wortels kunnen wennen aan de nieuwe omgeving zonder dat de vorst deze beschadigt.

➤ Stap 1: Leg de appelboom bloot

Gebruik een scherpe schop om een ​​geul te graven ter grootte van de boomtop. De vitale fijne wortels bevinden zich eindelijk in het buitengebied. Je moet ook zo gul zijn als het gaat om diepte. Op deze manier kunt u er zeker van zijn dat de appelboom nog steeds alle wortels behoudt die hij nodig heeft tijdens de transplantatiefase, zodat hij optimaal kan groeien op de nieuwe locatie.

➤ Stap 2: graaf het plantgat uit
Zoek een geschikte plaats voor uw appelboom. Voor de gewasopbrengst en de smaak van het fruit is het, vooral voor appels, uiterst belangrijk dat ze op een zonnige locatie staan. Dus graaf een plantgat dat overeenkomt met de wortel en verbeter de grond met wat volwassen compost.

➤ Stap 3: Beveilig de appelboom tegen schade tijdens het transport
Zodat er niets gebeurt wanneer de appelboom wordt getransporteerd, moet u de boom met een touw beveiligen. Bind het touw om de takken en bind alles voldoende vast.

➤ Stap 4: Leg de wortel bloot
Veel grond steekt tussen de afzonderlijke wortels, wat transport onnodig moeilijk maakt. Dus krimp de kluit door de grond los te maken met een graafvork en overtollige grond te verwijderen.

➤ Stap 5: verplaats de appelboom
Nu kunt u uw appelboom naar de nieuwe locatie vervoeren. Zorg er echter absoluut voor dat de boom alleen zo diep wordt geplant als voorheen. Je kunt nu een paal invoegen aan de oostkant om de boom de nodige stabiliteit te geven. Bind de stok aan de boom met een kokosnoot brei. Plaats het rekbare touw in een figuur acht rond de boom en plaats deze. Vervolgens worden de openingen ingepakt en worden de uiteinden stevig dichtgeknoopt.

»Kokosstouw is goedkoop verkrijgbaar bij Amazon

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Kokosnoot touw 7 mm - Boomstropdas gemaakt van kokosvezel -… 104 beoordelingen18,99 € 13,99 €Naar de winkel
➤ Stap 6: Vul het plantgat
Ten slotte wordt het plantgat gevuld met de compost. Stap voorzichtig op de aarde en geef de boom water. Zodat de appelboom optimaal groeit en de komende jaren een rijke oogst voortbrengt, moet u nu zorgen voor regelmatig water geven. Dit betekent echter niet dat je elke dag veel gieters met water op de aarde moet tippen. Integendeel, elke 2 tot 3 dagen is voldoende. Geef te veel water en te vaak rotten de wortels en sterft de boom.

"Mijn tip: Als je niet zeker bent van water, kun je een klein gat in de buurt van de boom graven. Als de grond nog steeds vochtig is op 10 centimeter, hoeft u geen water te geven.

Video: Как пересадить взрослое дерево #деломастерабоится (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send