Haagplanten

Een speeltuin in de tuin maken - 3 ideeën voor creatieve ouders

Pin
Send
Share
Send


Als je een speeltuin in de tuin wilt creëren, denk dan goed na over wat er op het gebied van ruimte kan worden gedaan. Er moet ook rekening worden gehouden met de leeftijd van het kind.

Speel tent; Afbeeldingsbron: vertbaudet.de

Voor tuinbezitters met kinderen is hun eigen tuin de perfecte plek om de kinderen vrij, gemakkelijk en veilig te laten spelen. De tuin nodigt u uit om te ontdekken en te verbergen. Het is zelf een kleurrijke avonturenspeeltuin, maar kan met weinig moeite worden omgevormd tot een echt kinderparadijs.

Stoeien en spelen in de frisse lucht is niet alleen leuk, het is ook gezond. Een perfect aangelegde tuin met veel bedden is nauwelijks interessant voor kinderen, een kindvriendelijke tuin heeft zowel hoeken als vrije ruimte nodig. Het is daarom altijd een goed idee om de tuin in verschillende gebieden te verdelen en een van hen tot een "kleuterschool" te verklaren, waarbij het niet uitmaakt of de bal in bed komt of de kinderen zich realiseren met een schep en emmer.

Welke speelplaatsideeën zijn haalbaar in de tuin?

 • vrije ruimtes voor het vangen of spelen van de bal
 • Sportuitrusting zoals trampoline of poorten
 • een speeltent, boom of speelhuis
 • Speel apparatuur zoals een schommel of zandbak.

Wat u uiteindelijk implementeert, hangt af van de leeftijd en interesses van de kinderen, evenals uw eigen budget. Veel ideeën kunnen echter ook goedkoop worden geïmplementeerd.

1. Maak een retraite in de tuin

Wie heeft er niet van gedroomd om als kind een boomhut te hebben, waar je met nieuwsgierige ouders met pensioen kunt gaan? Realiseer deze droom voor uw kinderen. Je hebt hiervoor twee opties. Of je bouwt zelf een boomhut volgens de instructies, of je krijgt een kit in de bouwmarkt. Beide vereisen handmatige vaardigheden en een voldoende grote boom. Bovendien is een boomhut vrij arbeids- en kostenintensief en moet u ook rekening houden met bepaalde veiligheidsmaatregelen.

➩ Het alternatief voor de boomhut:

De speelhuisvariant, een soort tenthuis, dat niet in een boom is gebouwd, maar op de grond, is veel eenvoudiger. Deze vorm wordt vooral aanbevolen voor kleinere kinderen. Daar zijn ook kits voor. Door op de vloer te monteren, kan het huis op elk moment worden uitgebreid met een terras of andere speeltoestellen, zoals een glijbaan of een klimrek. Een speeltent, zoals je die op vertbaudet vindt, is bijzonder goedkoop. Zelfs als het niet zo stabiel is als een houten huis, vervult een speeltent zijn functie als een toevluchtsoord en biedt ruimte voor 2 tot 4 kinderen, afhankelijk van de leeftijd. Het praktische is dat je het speelhuisje gewoon in de winter mee naar de kinderkamer neemt. Het kleine huis is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Tiny Land Tipi Speeltent voor kinderen met vloermat… 93 beoordelingen139,99 € 79,99 €Naar de winkel
2 Tiny Land Tipi Kinderkamer Speeltent voor kinderen met ... Momenteel geen beoordelingen89,99 € 69,47 €Naar de winkel

2. Geen tuinspeelplaats zonder speeltoestellen

Speelapparatuur mag niet ontbreken in een speeltuin in de tuin. Ze komen in verschillende prijsklassen, dus er is iets voor elk budget. Bij aankoop moet u rekening houden met de leeftijd van de kinderen.

Voor peuters en kleuters is de zandbak niet voor niets de klassieker. Spelen in het zand is erg leuk voor de kinderen en vereist tegelijkertijd creativiteit en fijne motoriek. Bovendien hoeft een volwassene bij het bouwen van zandkastelen niet direct onder toezicht te zitten. Naast vaste modellen van hout zijn er goedkope en mobiele plastic zandbakken. Het is alleen belangrijk dat de doos kan worden afgedekt om het zand tegen vervuiling te beschermen, vooral kattenuitwerpselen.

➮ Voor getalenteerde ouders: hier zijn instructies voor het zelf bouwen van de zandbak

Voor oudere kinderen kan het iets meer zijn. De "groten" willen bewegen en stoom afblazen. Multi-play apparaten zoals speeltorens met een glijbaan en een schommel zijn hiervoor ideaal.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 FATMOOSE speeltoren HappyHome Hot XXL steltenhuis… 12 beoordelingen1.249,95 € 919,95 €Naar de winkel
2 ISIDOR Gigantico speeltoren van Oskar met schommelbevestiging ... 13 beoordelingen671,00 € 423,00 €Naar de winkel

Als je geen ruimte hebt, kun je natuurlijk ook individuele speeltoestellen instellen.

 • wip
 • klimrek
 • klimmuur
 • Touwladder of touw
 • schommel
 • glijbaan

3. Laat voldoende vrije ruimte over om te trainen

© Samara.com - Fotolia.com

Blokkeer echter niet de hele tuin met speeltoestellen. Merk op dat uw kinderen ook een open ruimte nodig hebben waar u gewoon kunt ravotten. Vooral oudere kinderen spelen graag balsporten, zoals voetbal of badminton, waarvoor ruimte nodig is. Als je veel ruimte hebt in de tuin, kun je ook een trampoline opzetten. Het is de huidige trend sportuitrusting voor de tuin. Het is belangrijk dat de trampoline op veiligheid is getest door een erkend testcentrum (bijv. TÜV of GS getest) en dat deze niet met meer mensen is geladen dan door de fabrikant is gespecificeerd. Er moet ook een net omheen zijn om vallen te voorkomen.

Denk aan het volgende voordat u een speeltuin in de tuin maakt:

 • Hoe oud is mijn kind / kinderen
 • Hoeveel vierkante meter heb ik?
 • Welke apparaten kan ik instellen?
 • Wat kan ik zelf bouwen?
 • Wat is mijn budget?

Ontwerp de speeltuin in de tuin precies volgens uw opties. Wat belangrijk is, is niet een verscheidenheid aan speeltoestellen, maar een speelparadijs dat optimaal is ontworpen voor uw kind / kinderen.

Pin
Send
Share
Send