Haagplanten

Bouw zelf een zandbak - stap voor stap uitgelegd

Pin
Send
Share
Send


Een zandbak gebouwd door Papa is iets heel bijzonders voor kinderen. Lees hier hoe je zelf een zandbak bouwt en waar je van tevoren rekening mee moet houden.

Kinderen hebben veel plezier in een zandbak

Er is nauwelijks een kind dat niet graag in de zandbak speelt. Kastelen bouwen, cakes bakken, motten bouwen en straten bouwen voor de speelauto's - een zandbak is een echt speelparadijs voor kinderen.

Maar waarom altijd naar de nabijgelegen speeltuin gaan als er thuis ruimte is voor een zandbak? Zelf een zandbak bouwen is niet zo moeilijk en kan worden beheerst door hobbyisten.

Maak voorlopige overwegingen

Voordat u begint met bouwen, moet u een paar dingen overwegen. Zodra de zandbak staat, is het meestal te laat.

De juiste locatie kiezen

Nabijheid van ouders
Omdat kinderen meestal zeer uitgebreid en langdurig in een zandbak spelen, is de juiste locatie uiterst belangrijk. Vooral met kleine kinderen moet de zandbak bij het huis of terras zijn, zodat u uw kleintje altijd in de gaten kunt houden.

Liever schaduwplaats
De zandbak moet het best een schaduwrijke plek krijgen. Direct zonlicht moet zo veel mogelijk worden vermeden. Als u geen boom of iets dergelijks binnen handbereik hebt, zijn een parasol of speciale zandbakdaken natuurlijk ook geschikt.

Stel de grootte van de zandbak in
Hoeveel ruimte heeft u voor uw zandbak? Kinderen hebben voldoende speelruimte nodig, vooral in de zandbak. Zandbakken met een afmeting van 1 meter x 1 meter worden niet aanbevolen. Meestal is er ook een bezoek aan kinderen en dan is dit snel te klein.

Zandbakken met een afmeting van 1,50 meter x 1,50 meter tot 2 meter x 2 meter worden aanbevolen. De kinderen en het speelgoed hebben hier voldoende ruimte. Qua lengte moet je minimaal 30 centimeter verwachten, zodat de kinderen goed kunnen graven.

"Mijn tip: Een goedkope padbox is zeer geschikt voor het opbergen van speelgoed met zandbak. Ze zijn altijd binnen handbereik, maar het ziet er altijd netjes uit aan het einde van de dag.

Het juiste oppervlak

Om het water na een regenbui te laten wegvloeien, is het belangrijk om een ​​goed oppervlak te hebben. Je hebt hier twee opties.

 1. Je kunt het stuk met stenen onder de zandbak leggen zodat het water door de voegen kan stromen.
 2. Een andere optie is om grind op de vloer te leggen en er een laag vlies op te leggen. Je kunt deze met een tacker aan het frame bevestigen. Naast het aftappen van het water biedt fleece ook bescherming tegen onkruid en kleine dieren.

Koop materiaal

Als je een maat hebt gekozen, kun je het materiaal krijgen. Voor een zandbak van 2 meter x 2 meter heb je het volgende materiaal nodig:

 • Fleece met een afmeting van 2 meter x 2 meter
 • Grind om het gat te vullen
 • 4 planken voor de buitenstructuur met een lengte van 2 meter, een breedte van 30 centimeter en een dikte van 2 centimeter
 • 4 planken voor de interieurbouw met een lengte van 1,64 meter, een breedte van 30 centimeter en een dikte van 2 centimeter
 • 4 planken voor de zitting met een lengte van 1,82 meter, 2 centimeter dik en 20 centimeter breed
 • Accuschroevendraaier
 • ongeveer 250 kilogram grind
 • Schroeven en spijkers

Het juiste hout

Niet elk hout is geschikt voor een zandbak. Als u zelf een zandbak bouwt, moet u bijvoorbeeld sparren of sparren gebruiken. Robijnen, lariks of douglas zijn iets duurder, maar ze zijn beter bestand tegen houtrot. In het geval van geïmpregneerd hout moet u ervoor zorgen dat het zo "kindvriendelijk" mogelijk is, met een zeer laag gehalte aan verontreinigende stoffen.

Bouw je eigen zandbak - zo is het gedaan

Nadat u alle voorbereidingen hebt getroffen, kunt u nu beginnen met het monteren van de zandbak.

 • Stap 1: Graaf een gat van 2,20 meter x 2,20. Het gat moet half zo diep zijn als de planken breed zijn. Dus in ons voorbeeld 15 centimeter.
 • Stap 2: Het gat wordt vervolgens gevuld met grind.
 • Stap 3: Begin nu met het bouwen van de binnenstructuur van de zandbak. Plaats hiervoor de planken in een vierkant en schroef ze vervolgens aan elkaar.
 • Stap 4: Spreid het vlies uit en bevestig het aan de binnenranden met nagels of een nietmachine.
 • Stap 5: Plaats nu deze constructie met de juiste afstand in het gat gevuld met grind.
 • Stap 6: Vervolgens wordt de buitenstructuur gebouwd. De procedure is hetzelfde als voor de binnenconstructie. Plaats de planken in een vierkant en schroef ze aan elkaar.
 • Stap 7: Deze constructie is nu buiten de binnenconstructie geplaatst. Hier moet u nu precies op maat werken. De afstand moet op elk punt exact hetzelfde zijn, zodat de stoel precies bovenop ligt.
 • Stap 8: Nu hoeft u de stoel alleen met schroeven te bevestigen. Zorg ervoor dat de schroeven in het hout zijn verankerd.
 • Stap 9: Ten slotte moet natuurlijk zand in de zandbak worden gedaan. Er is speciaal speelzand te koop in de bouwmarkt. Helaas kunnen de kinderen hiermee niet echt cakes bakken of kastelen bouwen. Grind is hier veel geschikter. Een reis met een aanhangwagen naar de nabijgelegen grindwerken is het betere en goedkopere alternatief.

"Mijn tip: Als u problemen hebt met de implementatie, kunt u een tuinprofessional bij MyHammer bellen voor hulp.

Afdekking voor de zandbak

Om ervoor te zorgen dat de zandbak niet als kattenbak wordt gebruikt, moet u een afdekking aanschaffen. Hier zijn netten die vaak worden gebruikt voor aanhangwagens of een zelfgemaakte hoes gemaakt van houten planken.

Video: Het Zelfbouwhuis Dingen die je moet weten voor je aan de nutsvoorzieningen begint (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send