Haagplanten

Organische meststof en de voordelen ervan voor de tuin

Pin
Send
Share
Send


Bemest uw tuin organisch. Dit versterkt de tuinvloer, beschermt het milieu en uw eigen gezondheid.

De klassieker onder organische meststoffen: mest - © pureshot - Fotolia.com

Als u organisch in uw tuin bemest, bent u vooruit. Het beschermt de natuur, zijn eigen gezondheid en draagt ​​bij aan de natuurlijke ontwikkeling van planten.

Het gebruik van organische meststoffen sluit de continue natuurlijke cyclus. De plantvoedingsstoffen die ooit uit de grond werden geëxtraheerd voor plantengroei, worden teruggegeven nadat de plant is gestorven en is verweerd. Dieren die planten voor hun dieet nemen, dragen ook bij aan hun uitscheiding. In deze context is het moeilijk om de meststapel op de boerderij voor te stellen.

Minerale meststoffen worden vaak zonder aarzeling gebruikt

Bemesten betekent voor de tuinliefhebber dat de planten worden voorzien van voedingsstoffen zodat ze snel en krachtig groeien.

In de lente kiezen tuinliefhebbers vaak voor een minerale meststof die hun portemonnee minder belast en een enorme impact heeft op de plantengroei. En dus hebben minerale meststoffen een flink aantal amateurtuiniers betoverd. De voedingsstoffen die het bevat zijn snel oplosbaar en direct beschikbaar voor de plant.

Het is de vraag of de dosering in alle gevallen correct is of dat het principe zich misschien heeft verspreid: "een handvol kunstmest kan geen kwaad". Hand in hart en nieren, wie heeft niet zonder aarzeling gehandeld bij het toedienen van kunstmest?

Schade is vaak onvermijdelijk

Het gebruik van minerale meststoffen (zoals blauwe korrel) leidt in het begin tot snelle resultaten, maar kan op de lange termijn negatieve gevolgen hebben voor de bodem en plantenteelt in de tuin. Risicofactoren kunnen zijn:

  • Een te hoge dosering. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op het milieu. De gemakkelijk oplosbare minerale componenten worden in het grondwater gespoeld.
  • Na permanent gebruik kan erosieschade in de bodem optreden. De vloer is niet voldoende geventileerd als nodig isbodemorganismen zijn aanzienlijk verzwakt. Bodemverdichting is op de lange termijn niet uitgesloten.
  • Bovendien kan schade aan de menselijke gezondheid optreden, bijvoorbeeld als de groenten worden blootgesteld aan te veel stikstof. Onjuist gebruik van minerale meststoffen kan ook in de luchtwegen, het maagdarmkanaal of dicht bij de ogen komen.

Daarom hebben steeds meer organische meststoffen de voorkeur, ze zijn milieuvriendelijk en beschermen onze gezondheid bij het eten van groenten en fruit uit de tuin.

Organische meststoffen zijn op de lange termijn beter

De afgelopen jaren is de biologische teelt van groenten en fruit steeds populairder geworden onder hobbytuinders. Wat later op de plaat komt, zou minder verontreinigd moeten zijn met chemische stoffen. Dit wordt ondersteund door de zachte organische bemesting. De mineralen zijn niet onmiddellijk oplosbaar, ze moeten eerst worden vrijgegeven door de bodemorganismen. Organische meststoffen werken daarom lang.

Selectie van organische meststoffen

Verschillende soorten organische meststoffen worden in de tuin gebruikt. Sommigen van hen zijn niet langer onbekend voor de amateur-tuinier.

Compost

Compost is zonder twijfel de populairste organische meststof. In bijna elke tuin is een composthoop te vinden. Gemaaid gras en snoei worden erop afgezet, evenals plantaardig keukenafval, eischalen, koffiedik of oude potgrond van de kamerplanten. Geleidelijk worden deze stoffen natuurlijke meststoffen.
Het tuin- en keukenafval moet eerst worden omgezet in waardevolle humus door talloze kleine wezens. Maar het duurt even voordat het gebeurt. De ervaren hobbytuinier weet dat voor een goede kwaliteit de compost regelmatig moet worden gemengd en vochtig moet worden gehouden.

Plantaardige mest

Plantaardige vloeibare mest is een alternatief voor compost. Deze bevatten voedingsstoffen in opgeloste vorm. Om dit te doen, plant u delen met koud water. Na een dag kan de plantenslurry op de aarde worden aangebracht en is deze snel maar voorzichtig beschikbaar voor de jonge planten.

Mest

De mest van paarden of het flatbread van koeien is een speciaal type organische meststof en bevat ook veel voedingsstoffen die de groei van planten in de tuin versnellen. Het verwerken van mest heeft echter een nadeel. Het bevat veel wilde kruidenzaden die met het strooisel in de dierenstal gaan. Als gevolg hiervan worden het wild of onkruid ook tijdens de bemesting in de tuingrond verspreid en groeien ze in de tuin.

Pellet mest

Pelleted vee of paardenmest is een veel minder geurloos en minder onkruidvervuilend alternatief voor mest. Tijdens het pelleteren wordt de mest blootgesteld aan hoge temperaturen, waardoor deze in alle opzichten kiemvrij is. De voordelen voor bodemrevitalisatie zijn echter niet beperkt.

Organische meststof met individuele voedingsstoffen

Naast de natuurlijke organische meststof, die de behoeften van planten met een breed scala aan voedingsstoffen dekt, zijn er ook organische meststoffen om uit te kiezen die stikstof, fosfor en calcium als individuele voedingsstoffen bevatten.

Horn chips

In veel tuinen worden hoornspaanders bijvoorbeeld gebruikt als pure stikstofmeststoffen. Hoornchips bestaan ​​uit geraspte runderklauwen of hoorns. Overigens wordt deze stikstofmeststof in verschillende malen geproduceerd, zoals maisgrutten of hoornmeel. Opgemerkt moet worden dat hoe fijner de korrelgrootte, hoe sneller het bemestingseffect begint.

Beendermeel

Een soortgelijke meststof is beendermeel gemaakt van slachtafval. Dit bevat voornamelijk fosfor als voedingsstof, maar ook in een grote hoeveelheid calcium.
Dichte en zandgronden zijn bijvoorbeeld gebaat bij botmeel. Een intact bodemleven is echter noodzakelijk voor de afgifte van voedingsstoffen.

Populaire organische meststoffen

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 BLATTWERK Pure Bio-meststof 1 liter: 100% vegan… 193 beoordelingen9,95 €Naar de winkel
2 Organisch-minerale organische meststof met guano - als ... 31 beoordelingen€ 19,95 vanaf € 3,95Naar de winkel
3 OSCORNA Animalin tuinmeststof 20 kg 54 beoordelingen38,89 €Naar de winkel
4 Natuurlijke meststof - universele plantenmeststof in ... 65 recensies16,90 € 14,90 €Naar de winkel
5 Naturen organische paardenmest - toepassing bestratingsafwerkmachines ... 57 beoordelingen24,99 €Naar de winkel
6 Neudorff 00139 Azet gazonmeststof, 20 kg 298 beoordelingen34,99 €Naar de winkel

Video: Tomorrow (Januari- 2021).

Pin
Send
Share
Send