Haagplanten

Maak verdichte grond los en verbeter deze

Pin
Send
Share
Send


Een verdichte grond is een zieke grond. Ontdek hier hoe je hem nieuw leven kunt geven.
Een goede tuinvloer heeft een kruimelige textuur, slaat voldoende water op, is goed belucht en bevat voldoende voedingsstoffen. Er is geen ideale grond voor de tuinplanten die we kennen. De respectieve planten stellen immers hun eigen eisen aan de bodem.

Een goede plantlocatie wordt meestal gekenmerkt door een kruimelige textuur. Het slaat ook voldoende water op, is goed geventileerd en bevat voldoende voedingsstoffen. Maar we vinden dergelijke omstandigheden niet overal. Als we alleen op onze breedtegraden vertrekken van het aardoppervlak, kunnen we zien dat het lijkt op een lappendeken met steenachtige, droge en zanderige of vochtige en leemachtige en kleiachtige oppervlakken.

Verdichte grond

Een probleem voor tuinders kan worden verdicht grond. Dit is bijvoorbeeld van invloed op gebieden waarvan de grond al een tijdje onder enorme druk staat van bouwmachines. Een veel voorkomend probleem, vooral bij het maken van een nieuwe tuin. Tuinvloeren met een hoog aandeel klei of klei komen nog vaker voor. Deze slaan veel water op en condenseren op het oppervlak wanneer er veel rond wordt gelopen op de natte aarde. Om de bodemgezondheid te behouden, is het daarom belangrijk om de tuingrond regelmatig los te maken.

Wat zijn de consequenties?

Verdichte bodems hebben het risico dat de opbrengsten in de tuin geleidelijk afnemen. De redenen hiervoor zijn:

Bodemverdichting verkleint de leefruimte van bodemorganismen. Aardwormen maken de grond los en verhogen de watergeleiding door hun kanaalsystemen. ❶ Slechte vloerventilatie
Vooral in tuingrond met een hoog aandeel klei en klei worden de grondporiën geleidelijk tegen elkaar gedrukt, de bodemventilatie zakt weg. Maar om de voedingsstoffen in de bodem te brengen, hebben de bodemorganismen zuurstof nodig.

Habitat voor gronddieren is beperkt.
Enerzijds is het aantal bodemorganismen verminderd door het gebrek aan zuurstof in de gestolde grond, en anderzijds is het leefgebied voor bodemdieren beperkt. Aardwormen die de grond losmaken, verplaatsen zich naar andere gebieden wanneer het voor hen te moeilijk wordt om door de verdichte grond te graven.

Roots ontwikkelen zich niet optimaal
Veel planten hebben alleen ondiepe wortels als gevolg van bodemverdichting en zijn daarom vatbaar voor droogte. Het resultaat: lage opbrengsten en groei.

Wateroverlast kan zich vormen
In het ergste geval kan zich na langdurige neerslag wateroverlast vormen in de verdichte bodem. Als de bodemorganismen dan ontbreken om de voedingsstoffen te implementeren, kunnen schimmelprocessen beginnen.

Maak de verdichte grond altijd los

Gebruik de schop slechts tijdelijk
Zware kleiachtige of kleiachtige gronden kunnen het beste worden verwerkt met kwartszand en compost. Tijdelijk graven is toegestaan. Hierdoor wordt de grond geleidelijk beter doorlatend.
Als u echter gezonde humus in uw tuingrond vindt, moet u niet graven, anders worden de nuttige bodemorganismen gedood. Deze maken de aarde beter los dan met een schop.

Graaf geen gezonde grond op
Als je gezonde grond los wilt maken, kun je de aarde een beetje schudden met de graafvork of een cultivator (schotel) door het bed trekken.

Vergroening met phacelia, karmozijnrode klaver of gele mosterd helpt ook om de grond los te maken. In de hete zomer doen studentenbloemen en Oost-Indische kers ook goed werk in het losmaken van de grond.

Video: Koonstra grasland beluchten . . voor een betere #bodemstructuur (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send