Haagplanten

Vaste planten voor lemige grond: een selectie voor zonnige en schaduwrijke locaties

Pin
Send
Share
Send


Kleibodems zijn goed omdat ze water opslaan en rijk zijn aan voedingsstoffen. Maar niet alle planten houden van deze zware grond. Deze vaste planten houden echter van hem.

Bloem met hoge vlam Een leemachtige grond is vaak geschikter voor kruidachtige planten dan een te zandige en droge ondergrond. Leemachtige bodems slaan het water op en zijn meestal rijk aan voedingsstoffen. Als de grond echter zeer kleiachtig is en daarom extreem zwaar en verdicht, moet u deze meer permeabel maken met zand en grind voordat u vaste planten gebruikt. Maar welke vaste planten zijn geschikt voor zonnige en gedeeltelijk schaduwrijke locaties wanneer de grond leemachtiger en vochtiger is?

Vaste planten die dol zijn op kleigrond en zon

De zon garandeert dat de leemachtige ondergrond niet te vochtig wordt. Veel vaste planten gedijen hier. Bijvoorbeeld:

Hoge vlam bloem:

De bloem met hoge vlam, ook bekend als Phlox paniculata, is een echte blikvanger die in veel kleuren verkrijgbaar is. Het bloeit in wit, roze, rood of violet, onvermoeibaar van juli tot september. Een leemachtige, voedselrijke grond is perfect. Maar wees voorzichtig, omdat de vlambloem negatief reageert op wateroverlast.

Zonbruid en zonoog:

De zonbruid en het zonoog zijn echte zonaanbidders en met hun warme kleuren van juli tot september een opvallende blikvanger. Het zonoog bloeit geel en heeft, afhankelijk van de variëteit, dubbele of dubbele bloemen. De zonbruid vertoont een kleurenspectrum van geel tot oranje tot rood, voor sommige variëteiten zijn er ook bloemen met kleurovergangen. Beide vaste planten zijn gemakkelijk te verzorgen. Een leemgrond is ook geen probleem.

Asters:

Kleurrijke spatten van kleur tot de herfst: dit is hoeveel asters verschijnen. De Raublatt-Aster is een grote variëteit en perfect voor het achterste bedgedeelte. Hij wordt tot 160 centimeter hoog en bloeit roze of violet. Met een leemachtige grond en veel zon is de weelderige vaste plant een geweldige tuinbewoner.

Vaste planten die dol zijn op kleigrond en penumbra / schaduw

Voor schaduwrijke tuinen zijn er ook veel vaste planten die goed omgaan met een leemachtige grond. Belangrijk: er mogen zich geen wateroverlast vormen. Houd dus de grond en planten in de gaten. Het voordeel is dat u nauwelijks water hoeft te geven. De volgende zijn geschikt voor de schaduw:

Astilbe:

De prachtige spar is ideaal voor gedeeltelijk schaduwrijke en schaduwrijke locaties als de grond niet te zwaar is. Fijne pluimen bloemen in wit, roze of lichtrood verschijnen boven het dichte, groene gebladerte. Hij bloeit van juni tot september.

Autumn Monnikskap:

De herfstakoniet is goed geschikt voor schaduwrijke en gedeeltelijk schaduwrijke locaties. Het heeft een hoge waterbehoefte en gedijt uitstekend op een leemachtige ondergrond. In september en oktober toont de monnikskap blauwviolette bloemen.

Hosta's en varens:

Naast de vele bloeiende vaste planten, zijn er ook groene vaste planten die ook gedijen op leemachtige grond. Funkia's en varens houden van b.v. een vochtige, leemachtige ondergrond en zijn niet veeleisende vaste planten. Graaf voor het planten en verbeter een te zware grond met grind, zand en compost - dan kan er bijna niets misgaan!

Tip:
Niet blij met de leemachtige grond in je tuin? Ontdek hier hoe je een kleivloer kunt verbeteren.

Video: Witte munt Mentha suaveolens, syn.: Mentha rotundifolia - 2018-07-09 (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send