Haagplanten

Zware bodems: definitie en tips

Pin
Send
Share
Send


Veel tuinbijdragen spreken van zware bodems. Maar wat is een zware vloer eigenlijk? Hoe herken je dit en, vooral, hoe kan het worden verbeterd en losgemaakt?

Kleivloeren zijn te herkennen aan de scheuren in het oppervlak. Maar waarom eigenlijk? Om dit te verduidelijken, moeten we eerst precies weten wat een zware vloer is. Dat is wanneer ik me een klein verhaal herinner van een bezoek aan een ijzerhandel. Een klant en een jongere werknemer spraken over verschillende fabrieken op de plantafdeling, wat ik vanwege het volume niet miste. De werknemer zei dat de plant die de dame had gekozen niet geschikt is voor zware grond. De klant vroeg iets geïrriteerd wat een zware vloer is. De werknemer zag eruit alsof ze de vraag niet had verwacht en werd een beetje gestotterd. "Nou, zo'n harde vloer" was het korte en bondige antwoord. Zeer informatief, dacht ik bij mezelf. De klant verliet vervolgens de winkel zonder planten.

Dus hier is een beetje meer detail:

Wat is een zware vloer?

Een zware vloer bevat veel klei, daarom wordt het vaak een kleivloer genoemd. Hoe meer de grond deze fijne minerale gronddeeltjes bevat, hoe meer de grond aan elkaar plakt. Omgekeerd betekent dit dat de grond moeilijk te bewerken is - vandaar zware grond.

De grote nadelen van kleivloeren zijn duidelijk. Door de stevige component is de vloer nauwelijks waterdoorlatend. Wanneer het begint te regenen, sijpelt het water niet in de grond, maar vormen zich kleine plassen. De grond kan daarom nauwelijks vocht opnemen, zodat in de lente en herfst, wanneer de regen normaal zijn seizoen heeft, vaak wateroverlast kan worden verwacht - de dood van veel planten. Omgekeerd slaat kleigrond ook vocht op wanneer het het heeft geabsorbeerd.

Na een winter duurt het lang voordat kleigronden opwarmen. Planten kunnen pas veel later in de grond worden gestopt dan met normale grond.

kleigrond
Naast kleigronden worden kleigronden ook wel zware gronden genoemd. Ze bevatten niet alleen klei, maar ook zanddeeltjes en humus. Dit maakt de grond luchtdoorlatend en kan water en voedingsstoffen beter vasthouden.

Verbeter zware bodems

Bestel hier Niemand kan de grond in zijn tuin kiezen. Hij is er gewoon. Maar je kunt iets doen om de bodem te verbeteren. Het is het beste om een ​​grondanalyse te doen. Je kunt dit gebruiken om te bepalen of je grond echt kleiachtig of kleiachtig is. U krijgt het veiligste testresultaat van een specialist. Maar je kunt het ook zelf doen. Om dit te doen, heb je een snelle test nodig, zoals bijvoorbeeld die van Neudorff (foto rechts). Hier kunt u vier reageerbuizen en de benodigde hulpmiddelen voor de bepaling voor minder dan 10 euro krijgen. Het bedrag is voldoende voor ongeveer 8 tests. In deze videozelfstudie wordt uitgelegd hoe u de test uitvoert.

Met de snelle test bepaal je de pH van je grond. Deze waarden vertegenwoordigen de verschillende grondsoorten.

bodempH
zandgronden5,3 - 5,7
Leem zand5,8 - 6,2
Zandige klei6,3 - 6,7
löss6,9 - 7,5
Tonaal leen, toon6.9 en hoger
Moorboden3,8 - 4,3

Als je vloer echt "zwaar" is, kun je aan de slag en deze verbeteren. Het doel is om de grond los te maken. Hierdoor wordt het beter belucht en kan het water en voedingsstoffen beter opnemen en vasthouden. Hier is hoe het te doen:

❶ Allereerst moet de grond diep worden gegraven. De beste tijd hiervoor is de herfst - net voor de eerste vorst. Het water kan dus bevriezen bij vriestemperaturen en zo de vaste aarde opblazen. Je moet deze stap elk jaar doen.

❷ Voordat u in het voorjaar begint te zaaien, moet u de stevige stukken opnieuw hakken. Breng vervolgens volwassen compost in de grond. Met de toevoeging neemt het luchtgehalte in de bodem toe en wordt het regenwater veel beter afgevoerd.

De toevoeging van zand kan de bodem ook duurzaam verbeteren door ondoordringbare lagen klei los te maken.

»Extra tip: Nadat je je grond hebt bewerkt, kun je ook compost toepassen als de bovenste laag. De donkere kleur zorgt ervoor dat de vloer sneller opwarmt.

Alternatief voor ernstige gevallen
Loskomen is gewoon niet genoeg omdat alles is verdicht in de diepe grond? Dan kan alleen een afvoer in uw geval helpen. Het water verzamelt zich in het afvoersysteem en kan via de helling naar een bepaald en vooraf bepaald gebied lopen. Raadpleeg een hovenier voor de introductie. Hij kan u precies vertellen hoe diep de pijpen moeten zijn en aan welke helling u moet denken.

Geschikte planten voor zware grond

Voordat je elk jaar geïrriteerd raakt omdat de planten klein en nietig blijven, moet je liever schieten op planten die op deze grond groeien. Deze omvatten bijvoorbeeld:

Bomen en struiken voor klei en leemgrondenVaste planten voor klei en leem
kastanjeaster
hazelaarSneezeweed
hagedoornvingerhoed
hulstakelei
Black cherrypioen
taxusboomridderspoor
forsythiaduizendblad
ouderlinglievevrouwebedstro
laurierkersklokje
lilaBergenia
KerriaWindflower
Zierquittemonnikskap
vinger struiklevermos
catalpadovenetel
magnoliaOchensenauge

Video: UV-C lampenfiltering in het aquarium 5 feiten & 5 mythesfabeltjes. Aquarium Sunshine Valley (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send