Haagplanten

De juiste compostlocatie kiezen - hiermee moet rekening worden gehouden

Pin
Send
Share
Send


Wie in de tuin wil composteren, wordt meestal geconfronteerd met een vraag: waar is de perfecte locatie hiervoor? Compost zou immers niet overal moeten zijn.

Een gedeeltelijk schaduwrijke plek is perfect

Uw afval composteren in de tuin heeft veel voordelen. Je kunt b.v. recycle een deel van het tuinafval en bespaar zo het geld voor dure meststoffen. Maar als nu wordt besloten voor een composthoop, waar moet die dan naartoe of waar is de perfecte locatie daarvoor? Het gebruik moet immers praktisch zijn en het mag niet storen. Om de compost in het dagelijks leven zonder veel moeite te kunnen gebruiken, moet je een goede middenweg vinden.

Let op deze punten bij het instellen

➤ Composthoop verbergen:

Een composthoop is handig, maar visueel geen mooi gezicht. Daarom is het raadzaam om een ​​plek op het terrein te zoeken waar de composter niet zo in het oog springt. Bijvoorbeeld achter een heg of een struik. Dat doe je sowieso om niet te worden blootgesteld aan de soms onaangename geuren van de composthoop.

➤ Houd rekening met de buren:

Hetzelfde geldt voor de buren. Omdat de compost meestal ergens aan de rand van het terrein wordt geplaatst, kan dit natuurlijk ook voor de buren hinderlijk zijn. Er moet dus voldoende afstand zijn tot het terras en het huis van de buurman om argumenten te vermijden.

➤ Plaats niet te ver van het huis en de bedden:

De compost moet echter niet te ver van het huis zijn, zodat u het keukenafval niet meer dan de helft van het eigendom hoeft te dragen. Aan de andere kant moet de rijpe compost op een bepaald punt over de bedden worden verspreid. De composter moet niet te ver van de tuin zijn. Leestip: bouw uw eigen houten composter - stap voor stap instructies.

➤ Een open vloer is belangrijk:

Het is belangrijk om een ​​open vloer te hebben, omdat op stevige vloeren, bijvoorbeeld van beton, wateroverlast zou ontstaan, wat op zijn beurt tot rot zou leiden. Zodat er geen woelmuizen in de compost kunnen bezinken, is het het beste om een ​​gaas op de vloer te bevestigen.

➤ Kies een gedeeltelijk gearceerde plek:

In geen geval mag de compost in de brandende zon staan, wat ook de onaangename geur zou vergroten. Een halfschaduwgebied dat ook wordt beschermd tegen de wind is ideaal. Dan zouden de omstandigheden voor het snelst mogelijke rotten optimaal zijn. Het zou daarom ideaal zijn onder een boom, want dan krijgt de compost niet de volledige regen. Als het echter een thermische composter is, moet het zeker in de zon staan ​​- maar dan bedekt.

Tip:

Als er geen schaduwrijke bomen of struiken in de tuin zijn, kunt u ook snijbonen of zonnebloemen naast de compost planten om het in de zomer tegen de zon te beschermen.

Kleine extra tip:

Het is ideaal als u een verhard pad naar de compost legt. U kunt hem dus ook bij slecht weer met droge voeten bereiken en met schone schoenen terugkomen. Het is het beste om een ​​iets breder gebied voor de composter in te stellen, waar u bijvoorbeeld een kruiwagen gemakkelijk kunt parkeren. Dit vereenvoudigt het werk aan de composter aanzienlijk (bijv. Bij compost).

Pin
Send
Share
Send