Haagplanten

Bouw je eigen houten composter - stap voor stap instructies

Pin
Send
Share
Send


Als je een tuin hebt, moet je ook een composter hebben. Maar waarom zou je het duur kopen als je er zelf een uit hout kunt bouwen? Hier is een gids.

houten composter

Als u keuken- en tuinafval, zoals groene stekken en bladeren, op uw eigen terrein composteert, heeft dit twee grote voordelen: aan de ene kant hoeft u niet langer zoveel afvalkosten te betalen en aan de andere kant produceert u een hoogwaardige en volledig natuurlijke meststof voor uw tuin , U bespaart dus twee keer.

De eenvoudigste oplossing voor een composthoop is een eenvoudig houten of draadrek van de bouwmarkt, die meestal niet erg duur is. Maar optisch en praktisch zijn deze containers niet bepaald ideaal. Je kunt natuurlijk ook investeren in een thermische composter die er aantrekkelijker uitziet. Helaas is het ook erg duur. Maar waarom zou je er een kopen als je zelf een houten composter kunt bouwen? Zo'n composter is immers vrij eenvoudig in te stellen, zodat zelfs minder getalenteerde doe-het-zelvers geen problemen zouden hebben om het zelf te bouwen. Met de volgende instructies zal het zeker werken.

Materiaal voor het bouwen van een houten composter

Om een ​​eenvoudige houten composter te implementeren, hebt u in totaal 20 planken nodig met een lengte van 100 cm, een breedte van 10 cm en een dikte van 4 cm. Het is het beste om een ​​robuuste en weerbestendige houtsoort te kiezen, zelfs als het iets duurder is. Lariks is bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor de bouw, omdat u dit hout niet langer hoeft te impregneren. Als u andere houtsoorten gebruikt, moet u ze beschermen tegen verwering met een houtverduurzamingsmiddel.

Naast de houten planken heb je ook wat gaas nodig en bij voorkeur ook vierkanten met een dikte van 5 x 5 cm. Naast een decoupeerzaag hebt u gereedschap en een potlood nodig om op gereedschap te markeren.

Instructies voor het bouwen van een houten composter

➥ Stap 1:

Allereerst gaat het om het zagen van de houten planken. Bij 18 van de 20 planken moet je een uitsparing aan de onderkant maken, aan beide kanten. De halslijn is 4 cm hoog en 2,5 cm breed. De afstand tot de buitenste randen van het bord moet elk 5 cm zijn.

Tip:

Als u planken met een andere maat gebruikt, maak dan de uitsparingen zodat ze overeenkomen met de breedte van de plankdikte en maximaal een kwart van de plankbreedte zijn.

➥ Stap 2:

Het zagen van de planken neemt meestal de meeste tijd in beslag. Dus je hebt het meeste al gedaan. Nu is het tijd om de composter te monteren. Plaats de twee planken zonder in de lengte gesneden op de vloer. Plaats er vervolgens twee planken over zodat de uitsparingen op hun plaats klikken. De volgende twee planken worden er in de lengte weer op geplaatst, dan worden er nog twee dwars geplaatst. Ga nu laag voor laag door totdat alle 20 planken zijn geïnstalleerd.

3 Stap 3:

Plaats vervolgens het vierkante hout in de hoeken om de composter nog meer houvast te geven. Aan de andere kant is het niet nodig om de afzonderlijke planken aan elkaar te schroeven, omdat de uitsparingen al voldoende stabiliteit moeten hebben vanwege de uitsparingen.

Tip:

Door ze eenvoudig aan elkaar te koppelen, kunt u de container op elk gewenst moment groter of kleiner maken. Het kan daarom flexibel worden gebruikt en kan razendsnel worden herbouwd. Leestip: Implementeer compost - Zo is het gedaan.

4 Stap 4:

Ten slotte is het het beste om de vloer met gaas te bekleden, zodat woelmuizen niet van onderaf kunnen doordringen.

Video: Een bloembak op wielen maken - stap voor stap uitgelegd - Doe-het-zelf (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send