Haagplanten

Bodemverbetering door groenbemesting - stap voor stap uitgelegd

Pin
Send
Share
Send


Meststof uit het vak of liever compost gebruiken? Geen van beide! Verbeter je tuingrond beter met groenbemesting. We laten u zien hoe.

Planten kunnen ook een goede meststof zijn

Het gebruik van een kunstmest moet altijd absoluut taboe zijn in de tuin. Gebruik bij voorkeur compost of verbeter je tuingrond op een heel andere manier - namelijk door groen te bemesten. Met een speciale beplanting kunt u de grond in uw tuin gemakkelijk verbeteren. We zullen nu stap voor stap uitleggen hoe je zo'n stichting kunt opzetten om de bodem te verbeteren.

Instructies voor het uitvoeren van groene mest

➤ Stap 1 - grondmix kopen:

Er zijn veel planten die er niet alleen mooi uitzien, maar ook de bodem verbeteren. Dit omvat bijvoorbeeld de blauwe lupine. Het zorgt voor optimale vloerventilatie. De teelt van gele mosterd daarentegen vermindert de groei van onkruid in de tuin en bevordert tegelijkertijd de vruchtbaarheid. De studentenbloemen hebben ook een positief effect op bodemvermoeidheid en het intensieve wortelstelsel van de Phaecelia en dat van alfalfa of boekweit maken de grond duurzaam los.

Natuurlijk zijn er veel andere planten die bijdragen aan bodemverbetering. Om deze reden worden speciale tuinmixen met een breed scala aan planten nu zelfs aangeboden in tuinwinkels. Sommigen van hen hebben een zeer kleurrijke bloei, dus hun zaaien wordt ook visueel aanbevolen. De melanges zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar met tagetes, goudsbloemen, rudbeckia en gaillardia. Koop eerst een geschikt product.

➤ Stap 2 - Breng grondmengsel aan:

Verspreid vervolgens het grondmengsel in april / mei door het losjes te verspreiden, minimaal met een hark in de tuingrond te werken en goed water te geven. Vanwege de gemiddelde groeitijd van slechts 8 tot 21 dagen vormt zich in de vroege zomer een kleurrijk bloementapijt, dat soms zelfs in de herfst aanhoudt.

Om ervoor te zorgen dat de planten hun volledige effect kunnen ontwikkelen, moet je ze op droge dagen voldoende water geven. Anders hoef je niets anders te doen.

➤ Stap 3 - Werk planten in de grond in het voorjaar:

In de regel worden vloerbehandelingen meestal slechts één jaar toegepast. Een uitzondering is de paars bloeiende alfalfa, die tot drie jaar in de tuin kan blijven als vervanging voor gazon. De meeste reguliere vloerbehandelingen (die vaak worden aangeboden onder de naam "vloerarts") zijn echter niet winterhard, dus bevriezen ze vanzelf door de wintervorst. Dit biedt op zijn beurt een groot voordeel: u kunt de plantresten in de lente in de tuingrond bewerken. Op deze manier voorzien ze de bodem van veel belangrijke voedingsstoffen (vergelijkbaar met humus).

Video: Metamorfose van mijn biologische moestuin! (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send