Kruiden

Recepten voor bloedzuring - bloedzuiverende supplementen met de duizendknoop plant

Pin
Send
Share
Send


De bloedzuring snijdt niet alleen een goed figuur in de siertuin. In zekere zin is het ook geschikt voor consumptie. We hebben drie heerlijke receptideeën voor u.

© Perovskia / stock.adobe.com

Bloedzuring (Rumex sanguineus) is het best bekend om zijn rood geaderde bladeren, die voornamelijk in de Middellandse Zee voorkomen. Net als de zuring werd bloedzuring jaren geleden ook als medicinale plant gebruikt en in verschillende recepten verwerkt. In tegenstelling tot zuring wordt bloedzuring als milder en decoratiefer beschouwd. Daarom wordt het onder andere gebruikt in verse lente- of zomersalades.

De bloedzuring kan in het late voorjaar tot de herfst worden geoogst. Alleen de jonge bladeren van de plant moeten worden geselecteerd, omdat ze niet alleen milder van smaak zijn, maar ook zacht en aangenaam om te consumeren. Oude bladeren worden daarentegen snel te hard en ontwikkelen een sterk zuur aroma.

Inhoud en voedingsstoffen van de bloedlamp

Bloedszuring wordt algemeen beschouwd als gezond en rijk aan voedingsstoffen, net als de zuring. Dit komt onder andere door de tannines die het bevat, wat de spijsvertering ten goede kan komen. Tegelijkertijd bevat bloedzuring veel vitamine C, dat beschermt tegen vrije radicalen en ook het immuunsysteem kan versterken. Eerder werd gedacht dat bloedzuring bloed zuiverde, de eetlust stimuleerde en de spijsvertering bevorderde, wat te wijten is aan deze ingrediënten:

voedingsstoffeneffect
tanninesTannines hebben een samentrekkend effect op wonden, waardoor ze beter samentrekken.
Bovendien wordt het bloeden beter gestopt en wordt de vorming van wondafscheidingen geremd.
Het antimicrobiële effect maakt het moeilijk voor bacteriën om het weefsel binnen te dringen.
Tannines werken echter ook goed tegen ontstekingen in het maagdarmkanaal of de mond.
Vitamine C.Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem en werkt als een antioxidant tegen vrije radicalen.
Bovendien werkt vitamine C goed tegen vermoeidheid of uitputting.
Het is ook bekend dat vitamine C het lichaam helpt ijzer beter op te nemen.
oxaalzuurOxaalzuur zit in verschillende planten en wordt meestal weergegeven als een verbinding met kalium, magnesium of natrium.
Dergelijke verbindingen, oxalaten genoemd, worden ook gevormd door het metabolisme van het lichaam en behoren tot de excretieproducten die dagelijks moeten worden afgebroken.
Overmatige consumptie van oxaalzuur leidt daarom onder andere tot nierstenen of verdere gezondheidsschade.
kaliumKalium, als een positief geladen ion in het menselijk lichaam, is verantwoordelijk voor het doorgeven van signalen tussen cellen.
HypereosidHypereoside wordt beschouwd als een ingrediënt van sint-janskruid en heeft een antidepressivum.

belangrijk: Bloedzuring heeft niet alleen positieve effecten. Daarom moet u tijdens het oogstseizoen ervoor zorgen dat u slechts kleine hoeveelheden duizendknoop plant eet.

Het is de moeite waard te weten dat bloedzuring een antidepressivum heeft en de geest kan opvrolijken. Dit komt door het ingrediënt hypereoside, dat ook wordt gebruikt bij antidepressiva. Dit verklaart ook waarom bloedzuring vele jaren geleden werd gebruikt als een voorjaarskuur om "het bloed te reinigen" en de stemming laag achter te laten. Bloedzuring wordt al lang als diureticum beschouwd.

Recepten met bloedzuring

Bloedszuring wordt voornamelijk gebruikt voor salade recepten. De lichtzure smaak zorgt voor een aangename frisheid en variëteit die altijd welkom zijn in het voorjaar. Omdat het zuur relatief mild is, kan de bloedzuring bijzonder goed worden gecombineerd in tegenstelling tot de zuring. Bloedszuring ontwikkelt het beste zijn unieke smaak wanneer de zachte en jonge bladeren vers worden toegevoegd en slechts kort worden blootgesteld aan koken in recepten. Bloedszuring wordt niet alleen in salades gebruikt, maar ook in deze gerechten:

 • Soepen
 • sauzen
 • groenten erbij
 • smoothies
 • kruiden
 • pesto

Tip: Bloedzuring kan het beste als specerij worden bewaard als het lang moet worden bewaard. Voor dit doel worden de delicate bladeren geplet en zo fijn mogelijk geportioneerd. Daarna kunnen ze in de vriezer worden geplaatst en indien nodig worden verwijderd om verschillende gerechten te kruiden.

Recept: Bloedzuring salade

© dima_pics / stock.adobe.com

Omdat bloedzuring niet in grote hoeveelheden moet worden geconsumeerd, wordt het het best in salades gebruikt als toevoeging, maar niet als hoofdingrediënt. Deze ingrediënten kunnen bijzonder goed worden gebruikt voor een heerlijke salade met bloedzuring:

 • Jonge spinaziebladeren
 • rucola
 • Romaine sla
 • pijnboompitten
 • pompoenpitten
 • croutons
 • vinaigrette Dressing
 • Schapenkaas / geraspte Parmezaanse kaas
 • radijs

Het is het beste om de bloedzuring met koud water te wassen en indien nodig te pletten. Hetzelfde kan worden gedaan met de jonge bladspinazie en rucola - maar andere soorten sla kunnen ook worden gebruikt. Na het korte mengen kun je een dressing van azijn, peper, zout en andere kruiden mengen. Een halve theelepel honing wordt aanbevolen in deze vinaigrette-dressing om de zuurgraad van de bloedlamp en azijn te contrasteren met een lichte zoetheid. Pijnboompitten of pompoenpitten kunnen kort in de pan worden geroosterd en na afkoeling aan het mengsel worden toegevoegd om de salade stevigheid en geroosterde aroma's te geven. Schapenkaas past net zo goed bij de salade als geraspte Parmezaanse kaas. Als je het een beetje hartiger vindt, voeg dan verse croutons toe.

Recept: kruidenboter met bloedzuring

© maria_lapina / stock.adobe.com

Als je graag kruidenboter bereidt en deze wilt variëren, bijvoorbeeld om meer variatie op barbecues te maken, kun je ook bloedzuring gebruiken. Naast een pakje boter heb je natuurlijk een kleine bundel zachte bloedvlekbladeren nodig, die in stukjes worden gehakt. Kruiden zoals peterselie, tijm, bieslook en basilicum kunnen worden gebruikt. De kleine gehakte kruiden worden gemengd met de boter met behulp van een vork tot een gelijkmatige massa wordt verkregen. Het geheel kan worden gekruid met zout en peper of verrijkt met andere droge kruiden. De afgewerkte kruidenboter kan heel goed in ijsblokjes worden verdeeld en vervolgens worden geportioneerd. Het moet koud worden bewaard tot het klaar is om te eten.

Recept: Pesto van bloedzuring

© s_karau / stock.adobe.com

Zelfgemaakte pesto is ideaal als topper voor alle soorten pasta, gnocci of samen met ricotta als vullend element voor ravioli. De volgende ingrediënten zijn nodig om pesto met bloedzuring te maken:

 • een teentje knoflook
 • een handvol bloedblad vertrekt zonder stengels
 • 200 g geroosterde pijnboompitten
 • 250 g geraspte Parmezaanse kaas
 • een halve theelepel zout
 • 3-4 eetlepels olijfolie

Wanneer je het teentje knoflook hebt gepeld, kun je het fijnhakken samen met de bloedvlekbladeren in de blender. Voeg nu de geroosterde pijnboompitten toe en hak ze ook. Breng het mengsel op smaak met zout, Parmezaanse kaas en, indien nodig, een beetje peper voordat je de pittige Parmezaanse kaas toevoegt. Mix op een lage stand tot er een uniforme massa is gecreëerd - de pesto van de bloedzuring is klaar.

Tip: Overigens kan dit recept ook gemakkelijk worden geïmplementeerd met wilde knoflook.

Dit moet worden opgemerkt bij het consumeren van de bloedlamp

Vanwege het oxaalzuur dat het bevat, moet u afzien van het eten van bloedlampen in grote hoeveelheden. Het inbrengen van de bloedlamp gedurende een lange periode kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Het wordt daarom aanbevolen om bloedzuring alleen te gebruiken voor het wisselen van lente- of zomergerechten of om het te bewaren voor speciale gelegenheden. Het is ook raadzaam om altijd te zorgen voor het verwijderen van de stelen, omdat deze grote hoeveelheden oxaalzuur bevatten en niet zo zacht zijn als het jonge blad. De bloedzuring moet - al dan niet - slechts zeer kort en met zo min mogelijk warmte worden gekookt. Anders gaat het effect tegen vrije radicalen verloren.

Video: Makreel met Tomatensalade en Honing recept. The Honey Project (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send