Haagplanten

Bepaal de tuinvloer - zo is het gedaan

Pin
Send
Share
Send


De conditie van de grond in de tuin speelt een van de belangrijkste rollen voor de bloei van de planten. Dus hier is hoe je de tuinvloer bepaalt.

Onderzoek je vloer

De meeste planten stellen bepaalde eisen aan de bodemgesteldheid. Je gedijt dus alleen als je ze in de juiste grond plant. Veel planten passen zich ook aan de bodemgesteldheid aan en daarom sterven ze helaas vaak. Daarom is het zo belangrijk dat je voor elke grondsoort de juiste planten kiest.

Het probleem is echter vaak dat met name tuinders niet eens weten wat voor soort grond ze in de tuin hebben. Dienovereenkomstig zijn ze ook verrast wanneer veel planten niet goed willen gedijen of zelfs sterven. Daarom zullen we u hier uitleggen hoe u de aard van de grond in uw tuin kunt bepalen. Met deze kennis gebruik je niet langer de verkeerde planten in de tuin.

Bepaal de tuinvloer - stap voor stap uitgelegd

➤ Stap 1 - Bepaal het grondtype:

Er zijn veel verschillende soorten grond, die allemaal zeer specifieke kenmerken hebben. Hiermee kunt u eenvoudig het type grond in uw tuin bepalen. Neem gewoon een grondmonster en neem een ​​kijkje. In dit overzicht vindt u de individuele kenmerken van de grondsoorten:

 • zandgronden - zeer licht, maar vaak weinig voedingsstoffen
 • Moerassoorten - zwarte, zeer vochtige grond
 • zware grond - vaak kleiachtig, zeer vruchtbaar, met wateroverlast, wordt extreem hard in de zomer
 • kalkrijke grond (ook wel alkalische grond genoemd) - lichte, steenachtige grond, doorlatend en vruchtbaar
 • kalkvrije grond (ook wel zure grond genoemd) - sla vocht goed op, kan worden geneutraliseerd met kalk

En heb je kunnen analyseren welke grond je in de tuin hebt? Als dit niet het geval is, moet u naar stap 2 gaan. Zo ja, ga dan naar stap 3.

➤ Stap 2 - laat een professionele bodemanalyse uitvoeren:

Een professionele grondanalyse geeft u precieze informatie over welke grond in uw tuin te vinden is. Tegelijkertijd wordt een nutriëntenanalyse uitgevoerd en worden de waarden stikstof, fosfor, kalium, magnesium, calcium, zwavel en andere sporenelementen (zoals ijzer, koper, zink, enz.) Bepaald. En zo wordt het uitgevoerd:

De winter is met name geschikt voor een zogenaamde grondtest. Om dit te doen, moet je op verschillende plaatsen een beetje grond van de individuele tuinbedden verwijderen. Het is ideaal als u verschillende gronddieptes uitgraaft en met elkaar mengt. Vervolgens kunt u de grondmonsters inleveren bij het betreffende landbouwkantoor en deze laten analyseren. Vooraf moet u zich echter precies informeren over de kosten en, het beste van alles, nogmaals duidelijk laten weten waar en hoeveel aarde u moet verwijderen en ook overhandigen.

➤ Stap 3 - Bepaal de pH:

Als u een professionele grondanalyse laat uitvoeren, krijgt u automatisch de pH-waarde van uw tuingrond. Als u zelf het grondtype hebt bepaald, moet u nu zelf de pH bepalen. Dit is belangrijk omdat niet elke plant op elke grond gedijt. De ene heeft een zure grond nodig om te gedijen en de andere niet. De regel is dat de meeste planten vrij goed kunnen opschieten met een zuurgraad (d.w.z. pH-waarde) van 5,5 tot 7,0. Er zijn echter uitzonderingen, daarom moet u liever de pH-waarde bepalen.

In de regel worden tuinbodems als volgt ingedeeld volgens de pH-waarde:

 • pH onder 4,5 = zure grond
 • pH-waarde van 5,5 = zandgrond
 • pH tussen 6,5 en 7 = normale grond
 • pH boven 7,2 = alkalische grond

Om deze waarde te bepalen, is het het beste om een ​​pH-grondtestset te kopen. Wij bevelen b.v. de NEUDORFF PH grondtestset (hier beschikbaar tegen een lage prijs). Hier moet je gewoon:

 1. Doe wat aarde in de meegeleverde buizen
 2. Vul de buizen met water
 3. voeg een tablet toe
 4. Vergelijk de kleur met de informatie op de set en bepaal de pH

Video: Tegelvloer leggen - EIGEN HUIS & TUIN (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send