Haagplanten

Mijn FUXTEC-grasmaaier FX-5196eS met E-Start in het testrapport

Pin
Send
Share
Send


Na ruim 9 jaar besloot ik een nieuwe grasmaaier te kopen. In mijn testrapport kun je erachter komen waarom ik voor FUXTEC heb gekozen en hoe de nieuwe tuingereedschap het tot nu toe heeft gedaan.

Mijn nieuwe Fuxtec-grasmaaier in een testrun

Het is bijna 9 jaar geleden dat ik naar het land verhuisde. Het huis had ook een stuk grond met een gazon. De aanschaf van een grasmaaier was destijds een van de eerste maatregelen. Ik had lang onderzoek gedaan en besloot uiteindelijk tot een benzine-grasmaaier met een maaibreedte van 53 cm. Omdat ik aan de ene kant zoveel mogelijk gras wilde maaien in zo weinig mogelijk tijd en aan de andere kant had ik geen zin om een ​​lange kabel achter me aan te trekken.

Mijn oude grasmaaier werkt nog steeds. Hij begint goed en doet zijn werk. Niet zo goed als in de eerste paar jaar. Ik ben vaker in contact gekomen met veldstenen of gazonrandstenen. Daarom is er altijd een zekere onbalans tijdens bedrijf. De motor is nu ook aanzienlijk luider. Soms is er een knal, bijna een permanent gerinkel. Ik heb regelmatig het luchtfilter vervangen, de olie ververst, een nieuw maaimes gegeven en de carburateur laten onderzoeken. Maar het loopt nog steeds niet echt soepel. Jammer.

Er was ook een ander probleem: mijn zoon is nu 8 jaar oud genoeg om het gras te maaien en hij vindt het geweldig. Maar wanneer de grasvanger moet worden geleegd, stopt de motor en moet de grasmaaier daarna opnieuw worden gestart. In mijn model is dit alleen mogelijk met behulp van de bekende kabeltrekker die moet worden afgebroken. Een betrouwbare methode, maar een moeilijke taak voor kinderen (of sommige vrouwen). Dus ik wilde een elektrische start grasmaaier. Druk op de knop, klaar!

Mijn vereisten voor de nieuwe grasmaaier:
- Benzinemotor in plaats van elektrische aandrijving met kabelei
- Maaibreedte zo breed mogelijk omdat we veel gras moeten maaien
- Eenvoudige e-start in plaats van de conventionele kabeltrekmethode
- trouwens, ik heb altijd al mulchafscheiding willen hebben
- indien mogelijk, Duits merk met Duitse ondersteuning (voor reserveonderdelen)

Hoe ik FUXTEC tegenkwam

Tijdens mijn onderzoek kwam ik de merken Bosch, Einhell en Fuxtec tegen. Ik heb eigenlijk veel vertrouwen in Bosch omdat ik al jaren vele Bosch-producten in huis en tuin gebruik, maar ze hadden eigenlijk alleen elektrische grasmaaiers in de aanbieding. Einhell wordt veel gebruikt door een van mijn buren en ik heb er niets ergs van gehoord, maar ze hebben geen grasmaaier met een elektrische starter. En ik kende Fuxtec al van mijn directe buurman, die twee jaar geleden een Fuxtec-grasmaaier had gekocht.

Fuxtec-motto: "Duitse tuinkracht"

Tijdens mijn onderzoek op de FUXTEC-grasmaaierwebsite en op Amazon, kon ik relatief snel vaststellen dat Fuxtec aan al mijn eisen voor krachtige grasmaaiers voldeed. Het ontwerp spreekt me ook erg aan.

Mijn keuze viel uiteindelijk op de FUXTEC E-Start FX-5196eS voor 449 euro in de FUXTEC online shop (duurder bij Amazon!).

*** UPDATE 2019 ***: De grasmaaier is nu beschikbaar voor € 319! Dat is nog eens 130 euro minder dan ik in 2018 heb betaald!

Levering en montage

De online shop van Fuxtec is zeer duidelijk gestructureerd, dus de online bestelling verliep soepel. Ik was zelfs een beetje verrast door de levertijd omdat het pakket op de tweede dag arriveerde. Dus ook hier was niets om over te klagen.

Thuis wachtte een 90% voorgemonteerde grasmaaier op mij:
Fuxtec-levering met bevestigingsmateriaal en accessoiresDe montage was goed beschreven en daarom snel klaar

De Duitstalige gebruiksaanwijzing was eenvoudig te begrijpen en de enkele ontbrekende schroeven waren binnen 15 minuten geïnstalleerd. Het enige dat overbleef was om olie en benzine in de tanks te doen en toen was het klaar om te vertrekken.

De eerste praktische toepassing

In plaats van aan de (ook bestaande) kabeltrekker te trekken, kon ik mijn grasmaaier voor het eerst in werking stellen met de elektrische starter. En dat werkte meteen heel goed! Een druk op de gele startknop was voldoende en de 6 HP-motor startte eerst met een luid gebrul om kort daarna te "vangen" en gelijkmatig te borrelen. Vergelijkbaar met mijn auto. ; -)

Spontaan merkte ik meteen het iets hogere gewicht van de grasmaaier op. Het nieuwe model is nu aanzienlijk groter en breder, zodat ik minder rijstroken over mijn gazon moest lopen, dus ik was er op voorbereid. Maar dat mag voor niemand een probleem zijn, want deze grasmaaier is uitgerust met een zelfrijdend systeem. Eén keer trekken aan de meegeleverde hendel is voldoende en de grasmaaier beweegt helemaal vanzelf snel.

Kleine tussentijdse conclusie en schoonmaak

De eerste weken verliepen heel goed. De Fuxtec-grasmaaier start onmiddellijk, geeft een uitstekende maaibeurt en wordt ook ten zeerste aanbevolen in zijn volledige handling.

Ik hou vooral van de mogelijkheid om de bewerkingsruimte te kunnen reinigen met de "Easy Clean-functie".

Wateraansluiting van de "Easy Clean-functie"De Fuxtec-grasmaaier aan de kraan

Sluit eenvoudig een tuinslang aan op de aangewezen wateraansluiting, zet het water aan en reinig de binnenkant van het maaidek met veel druk.

Cutter voor het reinigenSnijapparaat na reiniging

Een ander pluspunt voor mij is de enorme grasvanger! Niets is vervelender dan constant moeten pauzeren omdat de grasvanger al weer vol is. De verzamelmand wordt door Fuxtec gespecificeerd met 60 liter en dat is een maat die je niet zo snel zult vinden in vergelijkbare modellen.

De enorme Fuxtec grasvanger heeft een inhoud van 60 liter

Ik vind het ook leuk dat de grasvanger in het middelste gedeelte is gemaakt van flexibel opvouwbaar materiaal. Het kan dus relatief ruimtebesparend worden opgeborgen. Met mijn oude grasmaaier was de grasvanger ook vrij groot en helaas ook volledig gemaakt van hard plastic, zodat hij altijd veel ruimte in beslag nam.

Conclusie na een jaar

Mijn Fuxtec-grasmaaier doet het nog steeds uitstekend. Het start gemakkelijk op. Ik heb de elektrische starter nog niet eens hoeven opladen. Het aanzicht in doorsnede is nog steeds erg goed na ruim 100 bedrijfsuren.

Ik heb net gemerkt dat deze grasmaaier aanzienlijk meer benzine verbruikt dan mijn oude model. Ik denk dat dit komt door zijn hogere gewicht en zelfaandrijving, die ik altijd graag gebruik.

Tot nu toe zijn er nauwelijks negatieve dingen om over te klagen. Alleen het ontwerp van de buitenhoes moet door Fuxtec worden heroverwogen, omdat het zo chic is als het eruit ziet, het biedt zoveel ruimte voor allerlei soorten vuil.

Pin
Send
Share
Send