Haagplanten

Koop tuinharken - tips voor het selecteren van modellen en materialen

Pin
Send
Share
Send


Of het nu gaat om het harken van bladeren, het beluchten van het gazon of het verspreiden van zand - elke tuinman moet een tuinhark hebben. Maar je moet dit altijd zorgvuldig kopen.

Kies niet alleen een tuinhark op prijs

Harken gebladerte - vind je niet dat dat een van de slechtste tuinieren banen is? Tenminste degenen die een grote tuin hebben met enkele loofbomen zullen het hier zeker eens zijn. Maar eigenlijk is dit werk niet zo erg als je een goede tuinhark hebt.

Een enkele tuinhark is niet langer voldoende om vandaag te tuinieren. Door de ruime keuze aan verschillende tuinharken kunnen veel amateurtuinders meestal echter een puur prijsbeslissing nemen bij de aankoop van harken. Maar dat is het ergste wat je kunt doen. Net als bij alle andere tuingereedschap, moet u ook op een paar punten letten bij het kopen van een hark, zodat het werken met het apparaat later altijd soepel verloopt. Allereerst willen we verduidelijken welke soorten berekeningen beschikbaar zijn in de detailhandel en waarvoor ze kunnen worden gebruikt.

Overzicht van berekeningstypen:

 • Fan rake:
  goed geschikt voor het reinigen van weiden, vooral in het geval van bladval
 • Iron rake:
  Geschikt voor ruwe en zware grondbewerking, maar ook voor het verspreiden van grind en zand of voor het verticuteren van bemoste gazons
 • rake:
  herkenbaar aan de licht gebogen tanden, die kunnen worden gebruikt om gazons te “vegen”
 • Wooden rake:
  goed geschikt voor grote grasvelden, maar ook voor het cultiveren van bedden (de grond iets losser maken)
 • Rubber rake:
  goed geschikt voor het harken rond gevoelige planten en voor het reinigen van zandoppervlakken
 • Hand rake:
  kleine versie met een korte stijl, goed geschikt voor de verwerking van bloemen- en groentebedden, maar ook voor de verzorging van begraafplaatsen

Tips voor model- en materiaalselectie

➤ Tip 1 - materiaalkeuze:

Tuinharken worden aangeboden in licht kunststof, rubber, robuust metaal of natuurlijk hout. Soms zijn zelfs materiaalcombinaties beschikbaar, zoals ijzeren harken met houten handgrepen, enz. Hier is een overzicht van de voordelen van de afzonderlijke berekeningsmaterialen:

➜ Houten hark:

Houten harken hebben het voordeel dat u de handgreep te allen tijde kunt vervangen als deze beschadigd is. Met een houten hark (brede tanden) kunnen tuinbedden ook heel goed worden rechtgetrokken (gebruik de gladde achterkant van de hark) of kunnen zaadgroeven worden getrokken. Wanneer u houten handvatten koopt, moet u er echter altijd voor zorgen dat de jaarringen van het hout zo verticaal mogelijk lopen, zodat de hark gemakkelijker "zwaait" op het werk en het handvat ook veel minder vatbaar is voor breuk.

➜ Roestvrij stalen hark:

Harken van roestvrij staal zijn duurder in aanschaf, maar het materiaal roest niet. U kunt deze tool dus veel langer gebruiken.

➜ Aluminium hark:

Aluminium harken zijn lichtgewicht in metalen harken en hebben daarom vaak een duidelijke voorkeur van vrouwen!

➤ Tip 2 - bekijk de verwerking nader:

Maar niet alleen de keuze van materialen, maar ook de verwerking van individuele modellen moet zorgvuldig worden onderzocht bij het kopen. Let in het bijzonder op de schroefverbinding tussen de hendel en de hark, het lassen van metalen en dergelijke.

➤ Tip 3 - kies de juiste breedte:

De breedte van de rekenmodellen wordt meestal niet in centimeters weergegeven, maar eerder in het aantal tanden. In dit opzicht is het het beste om altijd te kiezen voor modelgroottes met tussen 14 en 18 tanden.

Video: Tuinharken (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send