Haagplanten

Welke grasmaaier is geschikt voor welk gazon?

Pin
Send
Share
Send


Met een spindel, graver of een gazonrobot? Welke grasmaaier is het beste voor mijn gazon? Dit overzicht helpt.

Iedereen die een tuin bezit, heeft veel te doen. De tuin moet er immers netjes uitzien en er aantrekkelijk uitzien. Op vrijwel elk tuinperceel is een gazon te vinden. Of het nu gaat om een ​​klein gebied of op grote schaal, alleen de juiste behandeling maakt het gazon mooi. Het is daarom geen wonder dat we over een gazoncultuur spreken als een onafhankelijk concept.

Dit wordt niet in de laatste plaats duidelijk gemaakt door het feit dat een onderscheid wordt gemaakt tussen de meest uiteenlopende soorten gras. De Universiteit van Hohenheim maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen landschapsgras, utiliteitsgras, slijtvast gras, decoratief gras en diep gesneden gras. In de huistuin wordt het siergazon waarschijnlijk dienovereenkomstig gevonden. Om het gazon aantrekkelijk te houden, moet het eerst regelmatig worden gemaaid. Afgezien van de kleinste gebieden die kunnen worden gemanoeuvreerd met een handmaaier, zijn elektrische of door benzine aangedreven grasmaaiers onmisbaar voor dit werk. Niet elk apparaat is echter geschikt voor elk gazon. Een belangrijk aspect bij de keuze van het apparaat is vooral de grootte van het te bewerken gebied.

Kleine tot middelgrote gazonsHaspelmaaiers, haspelmaaiers, zweefmaaiers, robotmaaiers

Als het een beheersbaar gazongebied is, zijn er verschillende opties voor mogelijke grasmaaimachinemodellen en -systemen, die kunnen worden geselecteerd afhankelijk van individuele voorkeuren. Talrijke opties zijn te vinden op www.motorland.net bij de verschillende providers. De meest voorkomende zijn de volgende modellen:

➤ Roterende maaier

Het meest bekende type grasmaaier heeft roterende en horizontaal geplaatste messen aan de onderkant, die in principe de grassprieten met snelle bewegingen afhakken. De meeste modellen hebben een mand aan de achterkant van het apparaat, die uiteindelijk de grassprieten vangt, zodat geen extra werk vereist is, maar de inhoud van de volle container gemakkelijk kan worden weggegooid. Binnen dit type grasmaaier zijn ook verschillende soorten te vinden, die bijvoorbeeld verschillen door verschillende maaibreedten. Hoe kleiner en hoekiger het gazon, hoe kleiner de overeenkomstige maaibreedte.

➤ Cilindermaaier

De cilindermaaier verschilt van het klassieke graver-model doordat de grassprieten niet als een zeis worden afgehakt, maar volgens het schaarprincipe worden afgesneden. Dit type maaien wordt als bijzonder nauwkeurig en schoon beschouwd, zodat een uniforme maaihoogte kan worden bereikt.

Speciale vormen:

➤ Beweeg maaier

Net als bij de roterende maaier roteren messen die de grassprieten hakken onder het apparaat. Een ventilator zorgt echter voor een constante luchtstroom waardoor het apparaat zweeft. Dit heeft het voordeel van een zeer eenvoudige bediening. Deze vorm van maaier wordt ook als flexibel beschouwd, wat betekent dat hij ook op oneffen oppervlakken kan worden gebruikt.

➤ Robotmaaier

Onafhankelijke robotmaaiers die zonder mensenhanden op het gazon werken, zijn niet al te lang op de markt geweest, maar zijn al extreem populair. De bedrijfsmodus komt overeen met die van de graaf- of mulchmaaier. Het apparaat heeft ook sensoren die onafhankelijk maaien mogelijk maken. Het gazon moet echter van tevoren worden voorbereid, meestal door stroomkabels te leggen. Er is een samenvatting van de huidige modellen en testrapporten op de volgende pagina.

Bovendien kunt u ook kiezen tussen een handmaaier, een elektrische grasmaaier, een grasmaaier op benzine of een draadloze grasmaaier.

Grote gazons - zitmaaiers

Een zitmaaier of grasmaaier is geschikt voor zeer grote gebieden, zodat in zeer korte tijd kan worden gewerkt. Bovendien heeft de hobby of professionele tuinman de mogelijkheid om het werk zittend te doen. Zitmaaiers of zitmaaiers hebben een krachtige motor, hoewel hier ook verschillende vormen en systemen kunnen worden onderscheiden.

  • Zo is het gebruikelijk vanaf een zitmaaier gesproken als het apparaat een voormotor heeft, net als een tractor.
  • Aan de andere kant bevindt de motor zich één aan de achterkant van de maaier Zitmaaier wees het gesprek.

Verder kunnen verschillende soorten transmissies zoals achterwielaandrijving of vierwielaandrijving worden onderscheiden, diesel- of benzinevoertuigen en andere. De keuze hangt uiteindelijk af van het budget en de gebruiksfrequentie. Een tractor met automatisch schakelen is bijvoorbeeld eenvoudiger te bedienen, maar kost ook meer dan een apparaat met een handgeschakelde versnellingsbak.

➤ Het doel bepaalt de prijs

Over het algemeen beslist de gebruiker, afhankelijk van de grootte en het ontwerp van de tuin, welke tuinhulpmiddelen uiteindelijk praktisch en nuttig voor hem zijn. Bovendien speelt de prijs van de aankoop, zoals vermeld, een beslissende rol in relatie tot het doel. Een prijsvergelijking voor het kopen is altijd de moeite waard en helpt om geld te besparen. Aanbiedingen van verschillende apparaatfabrikanten kunnen worden vergeleken op www.evendi.de. Het portaal wijst er ook op dat met name de grote zitmaaiers of grasmaaiers niet geschikt zijn voor kleine tuinen of gazons, vooral met betrekking tot lawaai en milieuvervuiling veroorzaakt door grote benzine- of dieselapparaten.

Video: Zo maai je best je gras! (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send