Haagplanten

Messenhakker of rollenhakker - dit zijn de verschillen

Pin
Send
Share
Send


Of het nu gaat om een ​​ijzerwinkel of internet - er is een breed scala aan choppers. Het vinden van de juiste voor jezelf is niet zo eenvoudig. We hebben u de verschillen hier in meer detail gepresenteerd.

Gehakt materiaal kan verstandig worden hergebruikt

Struiken, hagen en bomen hebben zo nu en dan een snoei nodig om krachtig te groeien en beter te gedijen. Na een tuinseizoen kan zich hier veel groenafval ophopen, zodat veel amateur-tuiniers overwegen te investeren in een shredder. (Leestip: Chopper in de test - testwinnaar komt van Bosch)

Zoals altijd zijn er natuurlijk verschillende modellen die in sommige opzichten sterk verschillen. Bij het kiezen van de optimale hakmachine is niet alleen het gesneden materiaal belangrijk, maar ook wat u achteraf met het gehakte materiaal wilt doen. Moeten de knipsels worden gebruikt voor mulchen of composteren? Niet elk apparaat is geschikt voor beide typen. Hier zijn de twee meest populaire soorten.

Welke helikopters zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten choppers op de markt. Dit is enerzijds de messenhakker en anderzijds de rollenhakker. Beide verschillen niet alleen in de prijs-prestatieverhouding, maar ook in de haktechnologie.

Welke shredder past bij mij?

Veel hakmachines gebruiken scherpe messen om het maaisel te verkleinen. Andere modellen ontleden de takken en twijgen met hun rollen. Zoals ik al zei, welk type u uiteindelijk kiest, hangt vooral af van de omstandigheden in uw tuin.

➤ Messenhakker

De messenhakker snijdt het maaisel in zeer kleine stukjes met zijn scherpe messen, die zich in een snel roterend vliegwiel bevinden. Dit versnipperde materiaal is met name handig voor het mulchen van tuinbedden omdat het zeer langzaam ontbindt. Je kunt er dus je planten mee bedekken en zo ook het onkruid aanpakken.

Een messenhakker is met name geschikt als u meer zachte plantendelen wilt versnipperen. Dit omvat voornamelijk gras en alle groene stekken van struiken en struiken.

✓ Voordeel van messenhakmachines

Het grote voordeel van messenhakmachines ten opzichte van rolhakmachines is vooral in het prijssegment. Messenhakmachines zijn aanzienlijk goedkoper in aanschaf en zijn ook lichter in gewicht.

De messen kunnen zeer snel bot worden, vooral met droog en hard hout. U kunt de messen echter eenvoudig verwijderen en slijpen. (Mes hier slijpen)

✗ Nadelen van mes choppers

Het onmiskenbare nadeel van messenhakmachines ten opzichte van rolhakmachines is het geluidsniveau. Messenhakmachines werken heel hard. Draag daarom tijdens het werken gehoorbescherming. Als uw tuin zich in een nieuw ontwikkelingsgebied bevindt, moet u overwegen een messenhakselaar te kopen, omdat uw buren zich snel gestoord kunnen voelen.

➤ Testrapporttip:

Het ETM-testmagazine testte in 2012 vijf multifunctionele shredders. De testwinnaar was de DENQBAR-shredder.

"Naar het ETM-testrapport
"www.denqbar.de

Een ander nadeel van messenhakmachines is dat je het maaisel constant moet voeren. Een eenvoudige verplaatsing werkt hier niet. Bovendien neigen deze modellen ook sneller te verstoppen. Hier moet het apparaat worden gedemonteerd en gereinigd. De onderhoudsinspanning is hier dus iets hoger.

➤ Roller chopper

Met de rolhakselaar, ook wel de stille hakmolen genoemd, worden de knipsels door een rol geperst. Er zijn kleine spikes op de rol die de resten intrekken en verpletteren. Door fijnmalen biedt het gehakte materiaal een hoger aanvalsoppervlak voor micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor het rotten. het maaisel is bijzonder geschikt voor compostering.

De aanschaf van een hakmolen is vooral de moeite waard als u hard hout en bladtakken wilt hakken. De hakmolen verstopt vaak wanneer er zachte plantenresten zijn.

✓ Voordelen van rolhakselaars

Roll shredders werken veel stiller dan hun concurrenten. Daarom zijn ze duidelijk populairder in kleine tuinen. Om de goede relatie met de buurman niet in gevaar te brengen.

Met de rollensnijder heeft u het extra voordeel dat het knipsel consequent zelf wordt ingezogen. Constipatie komt dus veel minder vaak voor. En als het toch gebeurt, kan het snel en eenvoudig worden opgelost met de ingebouwde retour. De onderhoudsinspanning is hier dus iets lager.

✗ Nadelen van roller choppers

Het grootste nadeel van de hakmolen is waarschijnlijk de grotere hoeveelheid tijd die bij dit apparaat hoort. Als het materiaal nat is, kan dit apparaat ook blokkades veroorzaken. Als de retour niet goed werkt, kan dit hier snel ingewikkeld zijn. Als er lange takken en twijgen in deze hakmolen zitten, kan het hier pijnlijk worden. Het knipsel kan tijdens het hakken door het gebied zwepen. Veiligheidshandschoenen en een veiligheidsbril moeten daarom verplicht zijn bij het werken met de hakmolen.

Het gewicht en de prijs in vergelijking met messenhakselaars is enorm. Roll shredders kunnen 30 kilogram en meer wegen en kosten soms een paar honderd euro.

"Opmerking: Beide soorten choppers hebben modellen met elektrische en benzinemotoren. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan apparaten met een benzinemotor omdat u niet beperkt bent tot een specifieke plaats. Je kunt je dus ergens in je tuin verbergen en een kleine houtwerf opzetten waar hout wordt gehakt en versnipperd. Dus je hebt het afval overal verspreid.

Voor- en nadelen in één oogopslag

voordelennadelen
blade shredders✔ goedkoper om te kopen
✔ laag gewicht
✔ Stekken geschikt voor mulchen
✔ geschikt voor zachte delen van planten (gras, snoeien, etc.)
- hoog geluidsniveau
- Verstopping van de knipsels mogelijk
- hoge werklast
rolling chopper✔ stil werken
✔ Onafhankelijke verplaatsing
✔ grof gehakt materiaal voor compost
✔ geschikt voor hardhout en bladtakken
- hoge aankoopprijs
- zwaar gewicht
- Gevaar voor zwiepende takken
- Blokkades door natte knipsels
- meer tijd

Conclusie

Welke chopper u uiteindelijk kiest, hangt, zoals u kunt zien, volledig af van uw eigen behoeften. Iedereen die waarde hecht aan een stil apparaat, doet er goed aan een roller chopper te gebruiken als er voldoende hout is. Als je meer zachte knipsels hebt en veel daarvan, dan moet je liever een krachtigere messenhakker kiezen.

Pin
Send
Share
Send