Kruiden

Lavendelijs: 2 heerlijke recepten voor een ander soort ijsgenot

Pin
Send
Share
Send


Omdat lavendel zo veeleisend en mooi is, heeft bijna iedereen het in de tuin. Lavendelijs kan worden bereid uit gedroogde lavendel.

Lavendelijs is een delicatesse, niet alleen in de zomer; een heerlijk, romig ijs - niet alleen kinderen zijn daar dol op. Wanneer de temperaturen langzaam stijgen en de cafés hun stoelen buiten zetten, is het weer tijd. Het ijsseizoen begint. Van het feit dat sommige mensen ook in de winter graag ijs eten, is het eigenlijk traditioneel onderdeel van de zomer - als een verfrissende traktatie.

Groot of klein - de klassiekers chocolade, vanille en aardbei behoren tot de meest populaire soorten in ijssalons en in de supermarkt. We proberen ook ongewone creaties uit. Hier is het motto echter vaak om het zelf te doen. Je kunt dus niet alleen heerlijke creaties uit verschillende snoepjes toveren, maar ook uit kruiden, groenten en planten uit je eigen tuin. Voor sommigen klinkt het misschien een beetje vreemd, maar sommige soorten zijn een welkome afwisseling van het overigens vrij zoete ijs.

Een lavendelijs wordt ten zeerste aanbevolen, vooral voor lavendelliefhebbers. Het heeft een unieke smaak, intens aroma en is snel bereid. En eerlijk gezegd, wie houdt er niet van om lof te krijgen van hun gasten voor een buitengewone creatie die ook goed smaakt ?! En zodat iedereen van het lavendelijs kan genieten, is er ook een normale versie voor veganisten.

Veel plezier met kopiëren en genieten !!!

voorgaandvolgende
»Bestel hier gratis verzending

11 Normale lavendelijsvariant

Voor ongeveer 8 porties ijs heb je nodig:

 • 1-2 theelepels gedroogde lavendelbloemen
 • 200 g suiker
 • 250 ml melk
 • 200 ml room
 • 8 eidooiers

Voorbereiding

➥ Stap 1:

Doe de lavendelbloemen met de suiker in een staafmixer en maal de massa goed. Je kunt dan grovere bloemen verwijderen of door het suiker-lavendelmengsel zeven.

➥ Stap 2:
Giet nu de voltooide lavendelsuiker in de melk en roer alles goed door. Meng de room en eidooiers in een tweede kom en giet dit mengsel in de kom met de lavendelsuiker en melk.

3 Stap 3:
Nu ben je echt klaar. Roer de massa opnieuw krachtig, vul het in een ijsmachine en laat het ijs bevriezen. Als je geen ijsmachine hebt, leg je het lavendelijs in een platte kom, plaats het in de vriezer gedurende ongeveer 3-4 uur en roer de massa om de 15 minuten met een garde.

»Mijn tip:

Als je zelf regelmatig ijs wilt maken, moet je overwegen een ijsmachine te kopen. Het ijs is veel romiger en fijner dan zonder. Er zijn twee versies van de ijsmachine - met een compressor (voor echte ijsliefhebbers) en modellen zonder een compressor (voor occasionele gebruikers).

IJsmachines met een compressor zijn aanzienlijk duurder, groter en vaak luider. Hiervoor kunnen verschillende soorten ijs na elkaar worden bereid. Voor normaal thuisgebruik kocht ik de Venise-ijsmaker van Krups (foto rechts). Het is erg stil en is met een inhoud van 1,6 liter de absolute leider onder de eenvoudige modellen. Het ijs is genoeg voor het hele gezin en het bezoek.

1. Normale lavendelijsvariant
Lavendelijs is ook een plezierige veganist

22 Veganistische lavendelijsvariant

Voor een veganistisch lavendelijs heb je nodig:

 • 200 g cashewnoten (12 uur geweekt)
 • 450 ml amandel of andere niet-dierlijke melk
 • 1 eetlepel gedroogde lavendel
 • 100 ml agavesiroop
 • 50 g kokosolie
 • vanille

Voorbereiding

➥ Stap 1:
Kook amandelmelk, lavendel, agavesiroop en een snufje zout. Voeg vervolgens de kokosolie toe en laat het opnieuw smelten en afkoelen.

➥ Stap 2:
Voeg vervolgens de massa samen met cashewnoten toe aan de blender en pureer alles tot het een gladde en romige consistentie heeft.

3 Stap 3:
Giet nu de massa in een ijsmachine en laat het ongeveer 60 minuten bevriezen. Zonder ijsmachine, zoals beschreven in de normale variant, in een normale kom gieten en in de vriezer plaatsen. Roer eens in de 15 minuten!

Pin
Send
Share
Send