Haagplanten

Algen in het zwembad - oorzaken en tips om te bestrijden

Pin
Send
Share
Send


Wanneer het water in het zwembad groen wordt, is het zwemplezier verdwenen. Met een paar eenvoudige stappen kunt u het probleem onder controle krijgen en het water glashelder.

© Clem / stock.adobe.com Als u een zwembad in de tuin integreert, zal dit niet alleen kinderen plezieren. Je kunt tenslotte niet alleen ravotten en spetteren in het zwembad, je kunt ook je uithoudingsvermogen trainen of gewoon genieten van het koele water. Maar bovenal zijn het de kinderen die graag in het zwembad springen. Volgens Statista gaat 26 procent van de meisjes en 24 procent van de jongens graag zwemmen. Zwemplezier wordt echter snel vertroebeld wanneer de waterkwaliteit niet langer de beste is. Vooral als het water groen wordt. Dit komt door algen, die het water niet alleen lelijk maken, maar ook een ideale broedplaats zijn voor bacteriën en ziekteverwekkers. Hoewel algen belangrijk zijn voor ons klimaat, zijn ze volgens planet-wissen.de gewoon lelijk en vervelend in het zwembad thuis.

De werkelijke trigger voor verkleurd zwembadwater is echter een gebrek aan onderhoud van het zwembad. Als u hier niet aan de bal blijft en het zwembad niet regelmatig schoonmaakt en van de nodige onderhoudsproducten voorziet, moet u niet verbaasd zijn dat het water vuil is. Maar als het eenmaal gebeurt, is het niet het einde van de wereld. Met een paar eenvoudige stappen krijgt u het water algenvrij en kristalhelder weer terug. Hieronder leggen we uit hoe u dit kunt doen.

Oorzaken van de vorming van algen in het zwembad

Als u besluit een zwembad in de tuin te integreren, moet u precies weten hoe het goed wordt onderhouden. Als je dat niet doet, zul je vanaf het begin niet veel plezier beleven aan de nieuwe prestatie. Omdat alleen met de juiste zorg het zwembad altijd schoon en het water helder is. Goede verzorging betekent vooral dat het zwembad regelmatig grondig moet worden schoongemaakt en dat de juiste onderhoudsproducten aan het water moeten worden toegevoegd. Degenen die dit verwaarlozen, hoeven niet verrast te zijn als het water troebel of zelfs groen wordt.

Algen worden voornamelijk in het zwembad gemaakt als er niet genoeg algenbescherming in het water is. De verkeerde pH-waarde kan echter ook de oorzaak zijn van de vorming van de algen. Of vuil van bladeren, haar, roos of zonnebrandcrème. Algen verspreiden zich ook zeer sterk in het zwembad als het weer erg heet is en het water in het zwembad dienovereenkomstig opwarmt. Dit bevordert de algengroei enorm. Algen kunnen zich heel snel ontwikkelen als je niet voorzichtig bent.

Hoe je poel van algen kunt ontdoen

Je hebt nodig:

  • Sponzen en borstels
  • schepnet
  • pH-lifter of pH-reducer
  • korrelige chloor
  • Alga bescherming
  • Teststrips voor wateranalyse van pH en chloor

Als je alles bij elkaar hebt, kun je beginnen met het bestrijden van algen. Ik vond bijvoorbeeld praktische sets voor waterverzorging met alles wat je nodig hebt om algen op Amazon te bestrijden:

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Pools Beste zwembadstarterset 5in1 voor beginners 211 beoordelingen29,90 €Naar de winkel
2 Intex 28003 zwembadreinigingsset met schepnet, vloervacuüm ... 1.434 beoordelingen€ 39,90 vanaf € 11,95Naar de winkel

❶ Schoon zwembadwater:

Allereerst moet je een handje helpen en het zwembad schoonmaken. Dit omvat de muren, de vloer en de treden. Vis dan de algen met een net en pomp het water door het filtersysteem en spoel het filter terug. Als de besmetting laag is, moet de circulatiepomp 24 tot 48 uur continu draaien. In het geval van een massale besmetting langer dan 48 uur.

Tip:
Er zijn reinigingsrobots die het zwembad automatisch elektronisch schoonhouden. U kunt uw werk dus een stuk eenvoudiger maken, omdat dergelijke reinigingsrobots volgens hetzelfde principe werken als stofzuigerrobots en systematisch alle delen van het zwembad vegen.

❷ Breng de pH-waarde op het optimale niveau:

Nu moet u de pH-waarde van het zwembad controleren, want als het zwembad vol is met algen, is de pH-waarde vaak uit balans. Om dit te controleren, kunt u speciale teststrips gebruiken. De pH moet idealiter tussen 7,0 en 7,4 liggen. Als de waarde te hoog of te laag is, moet u deze eerst weer optimaal maken met behulp van chemische preparaten. Als de pH te laag is, moet een pH-lifter worden gebruikt. Als het te hoog is, moet een pH-verlager worden gebruikt.

❸ Voer schokchlorering uit:

In de volgende stap moet u een schokchlorering uitvoeren om uiteindelijk de algen uit het zwembad te verwijderen. Voeg eenvoudig de bereiding toe aan het zwembadwater in de aanbevolen hoeveelheid van de fabrikant via het filtersysteem of de skimmer. Schakel eerst de filterpomp in, voeg vervolgens het chloor toe aan de skimmer en filter vervolgens grondig. Reinig vervolgens de filterinzetstukken of spoel het zandfiltersysteem grondig terug. Het chloor doodt effectief alle algen.

Tip:
Als u veel algen in het zwembad heeft, moet u het water mogelijk een tweede keer behandelen om alle algen te verwijderen. Als het water er daarna melkachtig uitziet, hoeft u niet te worden verrast. Zodra het door het filter is gegaan, zou het weer moeten opruimen.

❹ Voeg algenbeschermingsmiddelen toe aan het zwembad:

Nadat alle algen uit het zwembad zijn verwijderd, moet u een zeewierbeschermingsmiddel aan het zwembadwater toevoegen om de vorming van nieuwe algen te voorkomen. Ga te werk zoals beschreven in de vorige stap zodat het middel gelijkmatig over het gehele zwembadwater wordt verdeeld. Wat betreft de dosering van het algicide, is het het beste om de instructies van de fabrikant te volgen.

❺ Controleer de pH-waarde en het chloorgehalte opnieuw:

Wanneer alle algen uit het zwembad zijn verdwenen en het water kristalhelder is, controleer dan opnieuw de pH en het chloorgehalte van het water. Beide waarden moeten nu op een normaal niveau zijn. Als dit niet het geval is, moet u opnieuw helpen met een pH-lifter of pH-reducer en / of chloor.

Belangrijk voor alle stappen:
Meng chemicaliën altijd in water en geen water in chemicaliën. Anders kan een sterke chemische reactie optreden die u kan schaden. Wees bovendien altijd voorzichtig bij het omgaan met chemicaliën en het is het beste om handschoenen te dragen. Adem de chemicaliën ook niet in.

Zo kun je de vorming van algen voorkomen

© Davizro Photography - Fotolia.com

❍ Tip 1 - de juiste locatie van het zwembad:

Als u effectief wilt voorkomen dat algen zich snel in het zwembad ontwikkelen, moet u bij het plannen van het zwembad op de juiste locatie letten. Het is het beste om geen bomen of struiken bij het zwembad te hebben. Bovendien is het het beste om het zwembad op een schaduwrijke plek te plaatsen, omdat als de locatie te zonnig is, het de vorming van algen bevordert.

❍ Tip 2 - gebruik de afdekking van het zwembad:

Om te voorkomen dat er vuil in het zwembad komt, is het het beste om het altijd te bedekken als het niet in gebruik is. Op deze manier kunnen geen bladeren of dieren in het zwembad komen en daar ontleden. De hoes beschermt ook tegen te veel zonlicht, wat op zijn beurt ook de vorming van algen bevordert.

❍ Tip 3 - Installeer filtersysteem:

Een zwembad met een filtersysteem kan het water veel gemakkelijker reinigen. Zandfiltersystemen zijn hier ideaal omdat:

  • ze zijn geschikt voor continu gebruik
  • de filterprestaties zijn hoger in vergelijking met een patroonfiltersysteem
  • het filtermedium wordt gereinigd door terugspoelen en kan opnieuw worden gebruikt
  • de werking van een zandfiltersysteem is vrijwel onderhoudsvrij
#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Steinbach Speed ​​Clean Comfort 50 zandfiltersysteem,… 1.029 beoordelingenvanaf € 99,99Naar de winkel
2 Miganeo 40385 zandfiltersysteem Dynamic 6500… 302 beoordelingen89,90 €Naar de winkel

Als u een dergelijk systeem hebt, hoeft u alleen maar de zwembadchemie in het water te zetten en het zandfiltersysteem in te schakelen. De chemie van het zwembad is optimaal verdeeld over het zwembad. Algen zullen dan snel weer verdwijnen, of ze zullen zich in de eerste plaats niet kunnen ontwikkelen. Als u nog steeds op zoek bent: Poolomio.de heeft zandfiltersystemen voor het zwembad. De filtersystemen van daaruit kunnen onmiddellijk en zonder extra adapters worden aangesloten.

4 Tip 4 - Maak het zwembad regelmatig schoon:

Een zwembadafdekking en een filtersysteem zijn zeer goede middelen om het zwembad schoon te houden. Desondanks moet u regelmatig een schepnet in uw hand houden en bladeren en Co. van het wateroppervlak verwijderen. Om het vuil van de vloer, muren en treden te verwijderen, is een reinigingsrobot echter het beste. Anders moet je gaan werken met zwembadborstels etc. om het zwembad schoon te maken.

❍ Tip 5 - Controleer regelmatig de pH-waarde en het chloorgehalte:

Controleer regelmatig de pH-waarde en het chloorgehalte van het water en corrigeer de waarden indien nodig met de juiste middelen. Als een van de twee waarden, of zelfs beide, uit balans raakt, bevordert dit de vorming van algen. Het is het beste om altijd een pH tussen 7,0 en 7,4 te hebben. Het chloorgehalte ligt echter tussen 1,0 en 3,0.

Video: Blauwalg: Hoe cyanobacterie oplossen en voorkomen: vraag van de dag. Aquarium Sunshine Valley (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send