Haagplanten

De tuinvijver ijsvrij houden - 5 effectieve methoden gepresenteerd

Pin
Send
Share
Send


Naarmate de winter nadert, is het de hoogste tijd om na te denken over hoe u uw tuinvijver ijsvrij wilt houden. Hier worden 5 effectieve methoden gepresenteerd.

© Madame.Abdeslame - Fotolia.com

Een tuinvijver is een lust voor het oog als het goed wordt verzorgd en redelijk is ontworpen. Niet voor niets zeggen veel fans van kleinere en grotere tuinvijvers dat de vijver het "hart van de tuin" is. In feite kan zo'n tuinvijver veel flair creëren. Wanneer de avond in de zomer langzaam naar de tuin zinkt en de nacht op handen is. Wanneer het geleidelijk donkerder wordt en tenslotte galmt het aangename spatten van water uit de tuinvijver door de avondtuin, als een zachte begeleiding voor avondgesprekken. Dit zijn de momenten waarop een tuinvijver heerlijk kan bijdragen aan innerlijke rust en ontspanning.

Maar net zo belangrijk als een goed geplande indeling van de tuinvijver is het onderhoud van de kleine rustplaats. Vooral wanneer de winter nadert en uiteindelijk het hele land breekt, moet u weten hoe u uw tuinvijver winterbestendig kunt maken en wat uiteindelijk belangrijk is als het gaat om het onderhouden van de tuinvijver in de winter.

Houd je vis in de vijver?

De eerste vraag is of er in uw tuinvijver vissen zijn of dat het puur sierwater is. Over het algemeen moet u normale vijverpompen, die geen ijsvrije pompen zijn, in de winter uitschakelen, want zelfs als de beweging van het water ervoor kan zorgen dat de vijver niet bevriest, zal het water in de pomp bij voldoende ijzige temperaturen bevriezen, enzovoort Beschadig uw pomp duurzaam. Er zijn andere manieren om een ​​tuinvijver ijsvrij te houden - en vooral als u vissen in uw vijver houdt, moet u er ook voor zorgen dat ten minste delen van uw vijver ijsvrij blijven.

Waarom is het zinvol om de tuinvijver ijsvrij te houden?

Vissen kunnen niet meer ademen:

Zoals reeds vermeld, is het vooral belangrijk wanneer u bewoners in uw tuinvijver huisvest dat u de vijver ijsvrij houdt. Omdat, waar er nog steeds voldoende zuurstof is voor de vissen in de lager gelegen watergebieden op een bevroren oppervlak, het voor de vissen snel onmogelijk is om te ademen om te overleven met langdurige vorstperioden en dikkere ijslagen. Vooral bij tuinvijvers die niet meer dan 80 centimeter diep zijn, is het essentieel om het ijsvrij te houden. Hier bestaat het risico dat de vijver volledig bevriest, wat niet alleen slechte gevolgen zou hebben voor de dieren in de vijver.

Vijverpan / zeildoek kan beschadigd raken:

Alle vissen in een volledig bevroren tuinvijver sterven af ​​- maar de vijver zelf kan ook worden beschadigd. Als u een vijverbak gebruikt, zal het volledig barsten van de vijver veroorzaken. Dit zal op zijn beurt uw plezier in uw vijver in de komende zomer aanzienlijk verminderen, omdat de vijver, afhankelijk van de grootte van de scheuren, meer of minder water verliest zodra het ijs weer is gesmolten. In het geval van een vijver met een zeildoek bestaat er ook een risico op permanente schade aan de vijver, maar dit is aanzienlijk minder.

Kinderen kunnen op het ijs gaan:

En er is nog een reden om uw vijver ijsvrij te houden - vooral als kinderen in het huishouden wonen. IJsbanen hebben een bijna magische aantrekkingskracht voor veel kinderen. Wanneer een vijver bevroren is, is de verleiding groot om op het ijs te gaan. Maar ijs is bedrieglijk - het kind dreigt snel in de vijver te breken. Afhankelijk van de diepte en de grootte van de vijver, kan dit snel gevaarlijk worden, vooral als de ouders er niet naast staan. U kunt dit gevaar gemakkelijk vermijden door ervoor te zorgen dat de vijver vanaf het begin ijsvrij blijft.

Er zijn verschillende manieren om de tuinvijver ijsvrij te houden

Voordat u beslist hoe u uw tuinvijver ijsvrij wilt houden, moet u overwegen of u uw tuinvijver voorzichtig en met eenvoudige hulpmiddelen of met technische hulpmiddelen wilt houden.

❶ groenblijvende vijverplanten:

De zachtste manier om de tuinvijver ijsvrij te houden is met behulp van groenblijvende vijverplanten. Deze zorgen ervoor dat er altijd voldoende zuurstof in het water zit en dat het water niet volledig bevriest. Alleen in extreem lange en zeer koude vorstperioden kan de vijver ondanks de wintergroene beplanting bevriezen.

❷ stuk hout / rubber bal:

Een andere zachte methode om de tuinvijver ijsvrij te houden, is door een stuk hout of een rubberen bal op het wateroppervlak te plaatsen. Vervolgens moet u, afhankelijk van de buitentemperatuur, meerdere keren per dag regelmatig warm tot heet water op dit hulpmiddel gieten. Op deze manier kunt u eenvoudig en effectief ervoor zorgen dat het gebied waarin het object zweeft nooit bevriest.

❸ Ijsvrije houder met daalkamer:

Er zijn ook verschillende technische hulpmiddelen om een ​​tuinvijver ijsvrij te houden. Bijvoorbeeld ijsvrije houders met verlagingskamers in verschillende diepten en maten (bijv. Verkrijgbaar bij Amazon.de). Deze verlagingskamers liggen in het water en worden binnen verwarmd door een verwarmingstoestel, zodat de warmte wordt afgegeven aan het omringende water. Een vaak bijbehorende pomp helpt om het verwarmde water in de vijver te verspreiden. De geïntegreerde verwarming zorgt er ook voor dat de pomp niet bevriest en daarom niet wordt beschadigd.

De verlagingskamers zijn vaak eenvoudig gemaakt van piepschuim en hebben ventilatiesleuven. Deze helpen gassen die zich in het water kunnen vormen om te ontsnappen. Om dit proces optimaal te laten werken, is het belangrijk om regelmatig te controleren of de slots vrij zijn. Zodat de vis in de vijver goed kan overwinteren, is het bijzonder geschikt om een ​​dergelijke ijsvrije houder stevig over het diepste punt van de vijver te verankeren, zodat een bepaalde hoeveelheid opwarming van het water overal wordt gewaarborgd.

❹ vijververwarming:

Een alternatief is een vijververwarmer (bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Amazon.de). In principe werkt een dergelijke vijververwarmer als een dompelverwarmer en zorgt ervoor dat het water niet onder het vriespunt afkoelt. Dankzij een vorstbeveiliging schakelt de vijververwarmer automatisch in zodra het water te koud wordt en weer uit als het water voldoende warm is. Een dergelijke vijververwarmer is het best geschikt voor langere periodes van vorst en koude.

Deze apparaten zijn ook vrij eenvoudig in te stellen. Een verwarmingsstaaf bedekt met piepschuim ligt op het oppervlak van het water en zorgt voor warm water zonder de vissen in de vijver in gevaar te brengen van extreme hitte.

❺ vorstbestendige vijverpomp:

Als u niet wilt doen zonder het aangename spatten van water in de tuin, zelfs in de winter, moet u op zoek gaan naar een vorstbestendige vijverpomp in gespecialiseerde winkels. Enerzijds zorgen deze modellen voor een constante beweging van het water, wat op zijn beurt zorgt voor voldoende zuurstof in het water. En anderzijds verwarmen ze het water terwijl het door de pomp stroomt. Op deze manier blijft uw tuinvijver absoluut ijsvrij - op voorwaarde dat u een ijsvrije vijverpomp kiest die voldoende vermogen heeft. Aangezien een dergelijke pomp meestal niet dag en nacht draait, is deze alleen geschikt voor minder strenge winters.

Wat als de vijver bevroren is?

Ondanks de beste voorzorgsmaatregelen kan het natuurlijk altijd gebeuren dat de tuinvijver bevriest. Of het nu is omdat een technisch apparaat faalt of omdat u hebt besloten geen technische hulpmiddelen te gebruiken en de vorstperiode zo lang en hard is dat eenvoudige hulpmiddelen niet langer voldoende zijn om de tuinvijver ijsvrij te houden. Probeer op dergelijke momenten nooit geweld te gebruiken om de ijskap te vernietigen.

Als u bijvoorbeeld het ijs raakt met een bijl, hamer of ander stevig gereedschap en het wilt breken, kunnen vissen in het onderste deel van de vijver worden beschadigd. Een hamerslag op ijs beschadigt niet alleen het ijsoppervlak - het creëert ook een geluidsgolf die naar beneden in het water ontsnapt. In het ergste geval kan dit ertoe leiden dat de zwemblaas van de vis barst, wat vaak fatale gevolgen heeft voor de vis.

De gemakkelijkste manier om van het ijs af te komen, is door water in een eenvoudige steelpan te koken en de hete steelpan op het ijsoppervlak te plaatsen of, als het ijs nog niet zo dik is, het hete water over het ijs loslaten. In beide gevallen smelt het ijs snel en effectief, zodat de benodigde zuurstoftoevoer weer wordt gegarandeerd.

Conclusie:

Als u uw vijver volledig ijsvrij wilt houden, kunt u het gebruik van technische hulpmiddelen nauwelijks voorkomen. Als u tevreden bent met ijsvrije gebieden en een of twee ijsschotsen in uw tuinvijver tolereert, zult u meestal slagen in een normale Duitse winter met een zachtere manier om de vijver ijsvrij te houden.

Video: Leurs Tip van de week: Vijver ijsvrij houden (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send