Haagplanten

Vijververzorging in het voorjaar: hoe uw vijver fit te maken

Pin
Send
Share
Send


Wanneer mei arriveert, staat niets het onderhoud van de vijver in de lente in de weg. We zullen hier uitleggen hoe u uw vijver fit kunt maken.

Vijveronderhoud moet in mei worden uitgevoerd

Direct na de Eisheilgen (meestal de laatste vorstdagen in het voorjaar) moet u elk jaar een grondig onderhoud van de tuinvijver uitvoeren. Vooral sinds half mei stijgen de watertemperaturen weer aanzienlijk en tegelijkertijd begint de plantengroei in de vijver. En de meestal exotische vijverplanten die voor de winter uit de vijver zijn verwijderd, kunnen nu zonder problemen opnieuw in het water worden gebruikt.

Voordat u begint met schoonmaken

U kunt in maart / april voor het eerst beginnen met het schoonmaken van uw tuinvijver (bijv. Bladeren met een net verwijderen), wat betekent dat het vijveronderhoud in mei met één taak wordt verminderd.

Kortom, vissen, rivierkreeftjes en andere vijverbewoners kunnen tijdens vijveronderhoud in het water blijven. Als u echter veel opnieuw wilt ontwerpen, moet u de dieren van tevoren in een "reservevijver" veranderen, b.v. in verschillende grote waterbakken. Vul deze watercontainers indien mogelijk met uw eigen vijverwater, zodat de dieren in de vervangende vijver ongeveer dezelfde omstandigheden vinden en de implementatie op korte termijn geen totale stressfactor wordt.

Hoe uw vijver fit te maken

1. Knip en deel planten

Allereerst is het belangrijk om oude planten te snoeien of te verdelen voor zover ze het afgelopen jaar te veel zijn gegroeid. Tegelijkertijd moet u ook rotte plantenresten afsnijden en deze indien mogelijk op een compost weggooien. Deze onderhoudsmaatregel heeft ook het voordeel dat zich niet teveel algen in de vijver vormen. Een volledige voorjaarssnede bevordert ook de groei van waterplanten en beperkt ook duidelijk hun habitat, zodat zwakkere planten ook een goede kans op groei hebben in de tuinvijver

➤ Verdeel planten in plantenmanden:

Als u de vijverplanten in plantmanden hebt geplaatst bij het maken van de tuinvijver, moet u ze nu verwijderen en verdelen met een schop in het wortelgebied.

➤ Deel stevig geplante vijverplanten:

Verzorging van planten wordt moeilijker wanneer de vijverplanten stevig in de grond van uw natuurlijke vijver zijn geworteld. Dit type vijverplanten wordt alleen aanbevolen op laagwaterpunten. Indien mogelijk moet u vervolgens weer water uit de vijver laten lopen, zodat u de schop ook kunt gebruiken om de planten in de grond gemakkelijk uit te graven.

Als alternatief kunt u ook in de vijver klimmen met een speciale waterbroek, die in elke viswinkel kan worden gekocht, en de planten direct ter plaatse verdelen.

2. Plaats nieuwe vijverplanten

Idealiter zou u in mei ook nieuwe vijverplanten moeten gebruiken. Bijvoorbeeld waterlelies, waterlelies, zeegras en dergelijke. Weeg de vers gebruikte planten altijd met voldoende grind, zodat ze niet meer drijven en beter groeien in de vijver.

Voor het planten kunt u de vers verdeelde vijverplanten in vijvermanden planten en in het water zetten, of u kunt nieuwe vijverplanten kopen en in de tuinvijver plaatsen.

»Tip:
Vijverplanten kunnen in het voorjaar vaak worden uitgewisseld met andere vijverbezitters. In sommige gevallen worden hiervoor zelfs speciale uitwisselingen georganiseerd.

3. Verwijder algen uit de tuinvijver

Verontreinigende stoffen kunnen zich ook verspreiden in een tuinvijver, die deze snel omzet in een stinkende bouillon. Eerst en vooral moet je algen bestrijden, die zich vooral in het voorjaar vermenigvuldigen vanwege de temperatuurstijging.

Om het algenprobleem te beteugelen, kunt u het hele jaar door vijverslakken gebruiken om algen op een natuurlijke manier te bestrijden. Er zijn ook biologische algenmoordenaars in speciaalzaken. Verdere maatregelen tegen het algenprobleem zijn het gebruik van een modderzuiger waarmee u de vijverwanden grondig kunt reinigen.

4. Installeer de waterfuncties opnieuw

Nadat u goed voor de planten en dieren in uw tuinvijver hebt gezorgd, kunt u nu de waterpartijen gebruiken die tijdens de wintermaanden zijn verwijderd. Deze omvatten fonteinen, vijvernevel, waterverlichting en Co.

Het is echter belangrijk dat u al deze vijvertechnologie opnieuw uitprobeert voordat u deze gebruikt en, indien nodig, wacht. Niet dat het niet meer werkt en je zult het pas merken als je de technologie in de vijver hebt gebruikt.

Video: Uw Tuinvijver in het voorjaar - klaar voor het nieuwe seizioen met Tetra producten (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send