Haagplanten

Kikkers in de tuinvijver - wat te doen met het lawaai?

Pin
Send
Share
Send


Met hun kwakzalvers kunnen kikkers tot 90 decibel bereiken. Dit maakt ze luider dan sommige elektronische hulpmiddelen. Natuurlijk, je raakt op een gegeven moment geïrriteerd. Maar moet je het verdragen?

© jcarvalhozz / stock.adobe.com

Degenen die een tuinvijver bezitten, hebben meestal kikkers in zich. De kleine dieren zijn eigenlijk geen probleem, maar kunnen de zenuwen van vijverbezitters behoorlijk dichtknijpen met hun kwaken. Zo nu en dan is een klein kikkerkwak echt leuk, maar dit kan snel uit de hand lopen, omdat kikkerconcerten vaak meerdere uren kunnen duren - en dus veel mensen 's nachts laten slapen. Dus wat te doen als de kikkers urenlang lawaai maken en je niet kunt slapen?

inhoud

 • 1 Waarom kwaken kikkers zo luid?
 • 2 De 4 meest voorkomende kikkers in de tuinvijver
  • 2.1 ❏ Kleine vijverkikker (Rana lessonae)
  • 2.2 ❏ boomkikker (Hyla arborea)
  • 2.3 ❏ zeekikker (Rana ridibunda)
  • 2.4 ❏ Waterkikker (Rana esculenta)
 • 3 Wat kunt u doen met kwaken?
 • 4 Natuurlijke roofdieren tegen de kikker kwakzalver
  • 4.1 ❏ Spawning-bedreigingen
  • 4.2 ❏ Geelsnavelkever - de grootste vijand van het kikkervisje
  • 4.3 ❏ Jonge kikkers - delicatessen voor grotere soorten
 • Vang en verplaats 5 kikkers
  • 5.1 De zaklamp-truc

Waarom kwaken kikkers zo hard?

Kikkers beginnen hun kwakzalverconcert vanaf eind april tot de zomer. Omdat het dan de paartijd is. De mannen mompelen met het kwaken en markeren hun territorium. En dat kan ongelooflijk luid worden. Ter vergelijking: een jackhammer haalt 80 decibel. Het piepen van kikkers zelfs tot 90 decibel! Ongelooflijk, toch?

De 4 meest voorkomende kikkers in de tuinvijver

Een kikker is geen kikker, ook al lijkt hij er eerst op. Zodat u begrijpt wie zo'n korting geeft op uw tuinvijver, hier is een kort overzicht van de 4 meest voorkomende tamme kikkersoorten.

❏ Kleine vijver kikker (Rana lessonae)

© Dmytro Aliokhin / stock.adobe.com De kleine vijverkikker (Rana lessonae) heeft zijn naam gelijk omdat hij de kleinste van de groene kikkersoorten is. De gemiddelde lichaamslengte is 4 tot 5 cm, het lichaam zelf is vrij slank, het hoofd is meer puntig. De kleine vijverkikker kan een groen lichaam hebben met bruine vlekken, maar er zijn ook exemplaren met een bruin lichaam en een groene lijn op de rug. Zijn favoriete plek is de vijverbank, waar hij ook overwintert.

❏ Boomkikker (Hyla arborea)

© Gucio_55 / stock.adobe.com De boomkikker (Hyla arborea) is zeker de bekendste kikker, maar helaas wordt hij steeds zeldzamer. Typisch voor de boomkikker en bijna onmiskenbaar is zijn grasgroene lichaamskleur en de opvallende bruin-zwarte lijn die de rug en buik visueel in tweeën verdeelt. Boomkikkers hebben hun kwakzalver hoogseizoen van mei tot juni, waarbij de kwakzalver te vergelijken is met het geluid van een zaag.

❏ Zeekikker (Rana ridibunda)

© dule964 / stock.adobe.com In tegenstelling tot zijn andere tegenhangers, bevindt de zeekikker (Rana ridibunda) zich meestal in het water. Met een lengte tot 17 cm is de zeekikker de grootste Europese kikker. Als het gaat om zeekikkers, zijn het vooral de mannetjes die luid en lang kwaken, en dat op elk moment van de dag of nacht. De zeekikker brengt de winter door op de bodem van de vijver, en met het begin van de lente is hij weer boven het water te zien.

❏ Waterkikker (Rana esculenta)

© Ina / stock.adobe.com De waterkikker (Rana esculenta) blijft het liefst in en in zwaar beplante tuinvijvers. Hier zoekt hij ook graag naar het gezelschap van de zeekikker en de kleine vijverkikker, waar hij visueel op lijkt. Men vermoedt dat de waterkikker een kruising is tussen deze twee soorten. De geluiden of de kwak zijn daarom even luid en intens.

Wat kunt u doen met kwaken?

Als u de buurman bent van een eigenaar van een tuinvijver of het kwaken van uw tuinvijver niet langer zelf kunt verdragen, dan kunt u hier niets aan doen. Je buurman hoeft de vijver niet te vullen of de kikkers te verwijderen. Dit komt omdat ze onder de verordening inzake de bescherming van soorten vallen en daarom niet mogen worden verwijderd. Dus je moet het lawaai verdragen. Je kunt elkaar zeker weer ontmoeten in de rechtbank, maar de kansen op succes zijn hier bijna nul. Dergelijke onderhandelingen zijn al in de rechtbank gevoerd en hebben allemaal gefaald.

Er is echter een uitzondering
Als iemand zich 's nachts enorm gestoord voelt door de kikkerconcerten, kan een geïrriteerde buurman op steun hopen. Het Federale Hof van Justitie heeft geoordeeld dat rechters een uitzondering kunnen maken als de kwakzalver de richtwaarde van 35 decibel met 20 decibel overschrijdt. De eigenaar van de kikkervijver moet vervolgens de kikkers verplaatsen om het geluid te voorkomen. Maar de vreugde van kalmte zal niet lang duren, omdat kikkers zich volgend jaar weer zullen vestigen.

Ja, je zou kunnen denken dat er meer te doen is tegen kikkers dan blaffende honden en dan dat.Als je je enorm gestoord voelt, heb ik een paar alternatieve oplossingen voor het kwakende probleem.

Natuurlijke roofdieren tegen de kikkerkwakzalver

Eigenlijk is het niet nodig om over een buurtconflict te onderhandelen vanwege kwekkende kikkers. Of het nu naast de deur is of bij uw eigen tuinvijver - de kikker heeft natuurlijke vijanden die ervoor kunnen zorgen dat het kwaken wordt geminimaliseerd.

❏ Spawning-bedreigingen

Voordat de kikkers zelfs de kans krijgen om hun kwaken los te laten, worden ze bedreigd. Concreet betekent dit dat natuurlijke roofdieren zoals eenden, vissen en zelfs de newt zullen worstelen met de spawn. De vers gelegde eieren worden eruit gezogen of gegeten en de kikkerbevolking wordt dus op een natuurlijke manier ingesloten.

❏ Geelsnavelkever - de grootste vijand van het kikkervisje

Zodra de eieren "overleefd" hebben, komen de kikkervisjes uit. De gele cognackever en zijn larven wachten op dit moment en wachten op de kikkervisjes. Alleen de larve van de gele cognackever kan tot 900 kikkervisjes slikken.

Zodra het kikkervisje is uitgebroed, wachten de gele cognackever en zijn larven erop. Deze wachten in een hinderlaag en sluiten zich zodra een slachtoffer hen nadert. Ze eten verschillende kikkervisjes in alle stadia. Een larve van een gele cognackever kan 900 kikkervisjes eten totdat deze wordt omgezet in een kever. Waterwantsen en libellenlarven zijn ook populair in kikkervisjes.

❏ Jonge kikkers - delicatessen voor grotere soorten

Jonge kikkers komen soms alleen aan de rand van het water, omdat grotere soortgenoten, zoals de grote groene kikker, daar al wachten om ze te vernietigen. Er is ook gevaar op de loer vanuit de lucht, omdat veel merels of kwikstaarten jonge kikkers op hun menu hebben.

Vang en verplaats kikkers

© Aaron Awad / stock.adobe.com Als de kikkerpopulatie en het gekwaak uit de hand lopen, is er nog steeds de mogelijkheid om de kikkers te vangen (niet doden!). De beste tijd hiervoor is de nacht en ...

De zaklamp truc

 1. Zodra het donker is, neem je een zaklamp in je hand en ga je naar de tuinvijver.
 2. Schijn de kikker recht in het gezicht.
 3. Het licht bevriest de kikker en de kwakzalver stopt abrupt.
 4. Als je durft, kun je de kikker nu met de hand pakken of als alternatief vangen met een schepnet.
 5. De verzamelde kikkers moeten dan onmiddellijk worden vrijgegeven aan een ander waterlichaam.

Video: Kikkers in luidruchtige actie! (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send