Haagplanten

Detecteer en bestrijd gazonziekten: een overzicht van de belangrijkste ziekten

Pin
Send
Share
Send


Plotseling verschijnen paddenstoelen in het gazon of cirkelvormige oppervlakken zijn een teken van een gazonziekte. Maar welke precies? We hebben hier de belangrijkste geïntroduceerd.

© singjai - Fotolia.com

Weelderig groen, dicht en vooral sterk - zo ziet het perfecte gazon eruit. De droom van elke tuinman. Om dit te laten werken, is natuurlijk een goede portie zorg nodig. Natuurlijk is het kiezen van de juiste zaden ook cruciaal. De experts van rasensamen.org adviseren niet alleen aandacht te besteden aan de kwaliteit van de gazonzaden, maar ook aan het bijbehorende doel.

Als u slechte kwaliteit gebruikt, riskeert u later gazonziekten. Goedkope zaden zijn vaak al besmet en zorgen ervoor dat ziekten sneller uitbreken. Maar het zijn niet alleen de gazonzaden die ziekte, onjuiste verzorging of bepaalde weersomstandigheden kunnen veroorzaken, maar ook individuele symptomen van het gazon.

In dit artikel willen we u laten kennismaken met de belangrijkste en meest voorkomende gazonziekten. Tegelijkertijd leer je natuurlijk ook hoe deze worden behandeld.

Gazonziekten: de belangrijkste in één oogopslag

Rode draad

Een bericht gedeeld door huntress? (@jagd_saweliev_mv_) op 2 december 2016 om 23:35 uur

Een van de bekendste gazonziekten is rood getipt. Als de besmetting zeer ernstig is, kan het gebeuren dat het gazon volledig sterft. Meestal herstelt het gazon zich echter vrij snel.

Herkennen:

Je herkent het rode punt op het roze tot roodachtige naaldachtige paddenstoelennetwerk, dat zich verspreidt op de bovenkant van de stengels. In een vergevorderd stadium kan het zelfs voorkomen dat de stengels sterk aan elkaar plakken door het paddestoelnetwerk.

De vroege stadia worden echter gekenmerkt door een kleine bruine vlek in het gazon. De rode draden worden pas later gevormd.

Voorkomen en vechten:

Het rode punt ontstaat wanneer de grond een tekort aan stikstof heeft, niet goed water heeft of niet goed is bemest. Zeer langdurig vocht en hoge luchtvochtigheid kunnen ook de oorzaak zijn van de rode punt.

Hoewel u niet veel aan het weer kunt veranderen, zijn er een paar dingen die u kunt doen met gazonverzorging. Om de schimmel te voorkomen, moet u een stikstof- en kaliumhoudende meststof gebruiken (bestseller op Amazon.de). Dit compenseert het gebrek aan voedingsstoffen. Het is ook belangrijk dat ze uw gazon beluchten om de grond een goede doorlaatbaarheid te geven. Bladeren en moerassen moeten volledig worden verwijderd, zodat het gazon niet voldoende lucht en licht krijgt.

"Trouwens: Kort gras is kwetsbaarder dan langer gras. Maai niet te vaak of te kort.

Fairy ringen

Een bericht gedeeld door Cookie (@cookie_taylor) op 15 juli 2014 om 1:11 uur

Een andere gazonziekte veroorzaakt door schimmels zijn de heksenringen. Deze zijn verdeeld in drie verschillende typen, die alleen verschillen in het uiterlijk. Voor alle varianten worden dezelfde controle- en preventiemaatregelen uitgevoerd.

Herkennen:

Alle drie de typen zijn te herkennen aan een cirkelvormige verkleuring op het gazon. In de meeste gevallen schieten paddestoelen 's nachts uit de aarde - ook cirkelvormig.

Voorkomen en vechten:

Zodra de schimmelaanval heeft plaatsgevonden, is het niet zo eenvoudig om deze te verwijderen. Aan de andere kant zou het beter zijn als de gazonziekte helemaal niet zou optreden.

Aangezien de oorzaak van het schimmelnetwerk op het gazon kan worden teruggevoerd op een bodem die weinig voedingsstoffen bevat, is het allereerst belangrijk dat u een grondanalyse uitvoert. De tuinprofessionals van Gärnerei Pöschke op YouTube.com laten zien hoe dit werkt in een zeer duidelijke video. Bodemanalyse laat zien wat voor soort grond je hebt en hoe het specifiek de voedingsstoffen opslaat. Dit zal u uiteindelijk vertellen hoe vaak u een gazonmeststof moet toevoegen.

Om de heksenringen te voorkomen, moet je je gazon beluchten met een verticuteerder. Iedereen die niet regelmatig verticuteert, riskeert het gazon mat te maken en daarmee een voedingsstop en zo wordt de vorming van heksenringen bevorderd.

Als het paddenstoelennetwerk echter moet worden bestreden, raden experts aan de paddenstoelen met water te weken en in zand te gieten. Snijden met een graafvork kan ook helpen. Men kan hier niet spreken van een garantie voor succes. In het ergste geval moet u de grond tot 30 cm verwijderen en de grond vervangen.

Sneeuw schimmel


Sneeuwschimmel komt vooral voor in het koelere seizoen, zoals iets in de lente en de herfst. Het kan zich uitstekend ontwikkelen rond 10 graden Celsius. Sneeuwschimmel is ook een schimmelziekte van het gazon.

Herkennen:

Bij sneeuwschimmel verschijnen kleine, donkerbruine of oranje cirkelvormige vlekken op het gazon. Deze worden in de loop van de tijd groter en kunnen zich verder verspreiden. Een ander belangrijk onderscheidend kenmerk is het natte gras, dat ook kan worden bedekt met een slijmfilm.

Voorkomen en vechten:

De sneeuwschimmel overleeft alleen bij temperaturen tot 20 graden Celsius. Dan sterft hij. Je moet zo lang wachten. U moet dan maatregelen nemen zoals verticuteren. De kale plekken moeten opnieuw worden gezaaid. Zorg ervoor dat je zaden van hoge kwaliteit gebruikt om nieuwe besmetting te voorkomen.

Het is ook belangrijk op te merken dat gazons veel licht en lucht nodig hebben. Sneeuwschimmel ontwikkelt zich veel sneller en gemakkelijker op schaduwrijke plaatsen dan op heldere en zonnige locaties.

Bladvlekkenziekte

Bladvlekziekte komt vrij vaak voor op grassprieten, maar veroorzaakt geen significante schade. Lente, zomer, herfst of winter - de ziekte kan op elk moment voorkomen.

Herkennen:

De bladvlekziekte is te herkennen aan bruine tot zwarte, vaak ook olijfgroene vlekken op de bladeren. De grootte, net als de kleur, kan variëren. Er is nauwelijks een gazon dat immuun is voor deze ziekte.

Voorkomen en vechten:

Gestresste planten en gazons zijn bijzonder gemakkelijke "prooien", die bijzonder dicht zijn verdicht en wat ouder zijn. Zorg voor voldoende luchtcirculatie door verticuteren en beluchten en verwijder altijd het maaisel na het maaien. Dit is de beste manier om blaasziekte te voorkomen. Regelmatige bemesting kan hier ook helpen.

Wortelrot

© giggietto - Fotolia.com

Wortelvuur is een gazonziekte die bij voorkeur nieuwe zaaiingen beïnvloedt. In gazons die al goed ontwikkeld zijn, komt het wortelvuur minder vaak voor. De belangrijkste oorzaak is overbelasting - te veel kunstmest, droogte, sterk verdichte grond of gevoeld gras. Het kan ook te wijten zijn aan de gazonzaden die vóór het zaaien waren besmet.

Herkennen:

Het wortelvuur is gemakkelijk te identificeren. De stengels hangen slap, de wortelhals is lichtbruin van kleur (ziet er droog uit) en vlekken zijn vaak te zien op het gazon.

Voorkomen en vechten:

Om de ziekte te voorkomen, moeten hier ook zaden van hoge kwaliteit worden gebruikt. Geef de voorkeur aan normale meststoffen en zorg voor een optimale doorlaatbaarheid van de grond.

Besmette planten kunnen gemakkelijk uit de aarde worden gewonnen. Kale plekken worden gewoon opnieuw gezaaid.

Video: Belangrijkste termen in de etiologie (September 2020).

Pin
Send
Share
Send