Haagplanten

Schaduwgazon - tips voor zaaien en verzorging

Pin
Send
Share
Send


Gazons die in de schaduw liggen, gedijen meestal niet goed. Het is het beste om hier schaduwgras te zaaien. Lees hier hoe dit werkt en hoe het gazon wordt verzorgd.

Zaai schaduwrijke gebieden in schaduwrijke gebieden

Tuinwinkels bieden speciale schaduwgazons

Gazons worden meestal gemaakt rond een breed scala aan eigenschappen. Het hele oppervlak staat echter niet altijd in het zonlicht. Dan krijgen ze snel weinig daglicht en mos. De tuinhandel heeft al lang op dit probleem gereageerd en biedt daarom een ​​speciaal schaduwgrasveld.

Deze zaadmengsels en de resulterende gazons zijn allemaal gemakkelijk te verzorgen, bestand tegen tal van ziekten en voorkomen grotendeels sterke onkruidgroei of te snel bemesten van het gazon.

Meer hier:
»De belangrijkste schaduwgazonvariëteiten

»Tip:

Desondanks moet u schaduwrijke gazons elk voorjaar verticuteren. Als er veel mos in het gazon is, moet u twee keer per jaar verticuteren - zelfs in de herfst.

Zaai en zorg voor schaduwgazons

Het schaduwgazon zaaien:

Het beste is om schaduwgazon in het vroege voorjaar te zaaien op dezelfde manier als conventionele graszaden. Het voordeel van vroeg zaaien is dat het schaduwgrasveld nog steeds zoveel mogelijk daglicht kan vangen. Onder andere omdat bladverliezende bomen nog niet hun volledige bladverliezende jurk hebben. Het schaduwgazon is echter slechts beperkt geschikt voor vergroening, b.v. Gebieden onder grote bomen, zogenaamde schaduwplekken die geen natuurlijk daglicht ontvangen.

»Tip:

In dergelijke gevallen kunt u echter speciale schaduwrijke bodembedekkers gebruiken, zoals Plant klimop.

Zaai schaduwgazons in de lente

Houd bij het zaaien altijd rekening met de relevante verpakkingsinstructies van de betreffende fabrikant. Na het zaaien is het ook belangrijk dat u het gazon goed vochtig houdt, indien nodig, meerdere keren per dag water geeft totdat een gesloten gazonbedekking is gevormd.

Handhaaf schaduwgazons

Het onderhoud van het schaduwgazon verschilt slechts licht van conventionele gazons. Toch willen we u de belangrijkste punten geven waar u op moet letten.

Water geven:

Schaduwgazons moeten slechts minimaal worden bewaterd, zelfs op warme zomerdagen, omdat het zonlicht schaars of slechts licht beschikbaar is.

Schaduwgazon heeft niet veel water nodig

Bemesten:

U moet schaduwgazons zeker bemesten in de lente en de late zomer, zodat ze voldoende voedingsstoffen ontvangen. Dit bevordert niet alleen het uiterlijk (rijk groen), maar ook zijn gezondheid en weerstand tegen ziekten. Idealiter zou u een speciale gazonmeststof moeten gebruiken in combinatie met een geschikte onkruidverdelger. Geschikte producten (bijvoorbeeld hier) zijn verkrijgbaar in tuinwinkels.

»Tip:

Verspreid kalk eenmaal per jaar (in het voorjaar), omdat dit de zuurgraad in de grond in evenwicht brengt en de vorming van mos in het gazon weer minimaliseert.

Het gras maaien:

Wanneer u het gras om de ca. 2 tot 4 weken maait, moet u er rekening mee houden dat u nooit onder een snijdiepte van ca. 6 tot 8 centimeter valt als u het gazon in de schaduw stelt. U moet absoluut zogenaamde diepe sneden vermijden, die op sommige modellen van de grasmaaier kunnen worden ingesteld.

Video: Varens zaaien en opkweken, deel 1. (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send