Haagplanten

Engelse gazonrand - tips om uw bedden van het gazon te scheiden

Pin
Send
Share
Send


Engelse gazonranden zien er zeer stijlvol uit en zorgen voor een verzorgd uiterlijk. We laten u zien hoe u ze kunt maken en welke alternatieven er zijn.

© onepony / stock.adobe.com

Bloembedden en bomen of struiken zien er bijzonder goed uit wanneer ze worden omgeven door een goed onderhouden gazon. Onreine gazonranden geven een onverzorgde indruk en laten de prachtige beplanting niet tot zijn recht komen. Bovendien kan het maaien van uw gazon uw planten beschadigen als het gazon niet ver genoeg van hen verwijderd is. Dit is precies waarom het zo belangrijk is dat u duidelijke structuren in uw tuin brengt en dat uw gazon duidelijk gescheiden is van de planten en bedden door middel van schone gazonranden. De Engelse gazonrand ziet er bijzonder mooi uit.

Engelse gazonrand - werk dat loont

De Engelse gazonrand staat duidelijk voor een exclusief tuinontwerp dat veel werk vereist. Het ontbreken van extra grenzen is kenmerkend voor deze gazonrand. Dit geeft het gazon echter de mogelijkheid om zich snel weer te verspreiden. U moet dus regelmatig de Engelse gazonrand maaien, zodat de perfecte look behouden blijft.

De rand van het gazon steken of snijden?

Er zijn twee technieken om een ​​gazonrand te maken - maaien en prikken. Beide leveren overtuigende resultaten en moeten in de groeifase elke vier tot zes weken worden gebruikt.

Prik de rand van het gazon

Gazonmaaier in gebruik - © Dan Race / stock.adobe.com

U kunt een schop of een kantenfrees gebruiken om de rand van het gazon te prikken. Welke van de twee gereedschappen u ook kiest, zorg er altijd voor dat u met een scherp gereedschap werkt.

De kantenfrees is ideaal voor het creëren van een gazonrand. Het lijkt op een schop, maar heeft een zeer scherp, meestal halvemaanvormig blad, waardoor het gemakkelijker in de grasmat doordringt. Met een beetje lichte hendelbeweging kunt u het overtollige gazon losmaken en gladde randen krijgen. U kunt dan eenvoudig het afgescheiden gazon verzamelen en op de compost weggooien of gaten in het gazon opvullen.

We hebben verschillende gazonsnijders voor u getest. Onze aanbevelingen voor u:

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 GARDENA combisystem-grasmaaier: praktisch… 92 beoordelingen24,99 € 17,29 €Naar de winkel
#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Fiskars gazonfrees, lengte: 109 cm, breedte: 24… Momenteel geen beoordelingen32,00 €Naar de winkel
#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Baack Lawn Edge Trimmer Forged Edge Trimmer ... Momenteel geen beoordelingen44,20 €Naar de winkel

Als u geen kantensnijder hebt, kunt u ook een schop gebruiken. In principe werkt het prikken van de gazonrand op precies dezelfde manier. Maar zorg ervoor dat het een langer en licht gebogen mes heeft. Aan de ene kant geeft dit je geen gladde rand en aan de andere kant bestaat het risico dat je te diep prikt en per ongeluk de wortelkluiten van sierplanten verwondt of zelfs eruit trekt.

Tip:
Voor lange bedden kun je bijvoorbeeld een touwtje strekken waar je aan prikt. U krijgt dus een schone en rechte gazonrand, zelfs op langere stukken.

U kunt ook uzelf helpen met een broodmes als u alleen kleine gebieden met een gazonrand wilt bieden. Zorg echter wel voor voldoende scherpte om uw werk eenvoudiger te maken.

Snijd de rand van het gazon

handmatig bediende grasmaaier - © nd700 / stock.adobe.com

Gazonmaaiers kunnen handmatig of via een motor worden verplaatst. De handmatig aangedreven gazonfrees bestaat meestal uit een of meer rollen of wielen die verbonden zijn met een rond snijmes. Gebruik een steel om het langs de rand van het gazon te leiden en het mes snijdt door de grasmat. Daarna hoeft u alleen het gescheiden gazon te verwijderen.

De handbediende grasmaaier is zeer gemakkelijk te gebruiken. Het is nog eenvoudiger met een gemotoriseerde snijder. Dit lijkt bijna op een grasmaaier. In principe werkt het echter op dezelfde manier als de handbediende grasmaaier. Verschillende messen kunnen hier echter worden gebruikt, zoals de volgende video laat zien:

Alternatieven voor de Engelse gazonrand

Het hoeft niet altijd de Engelse rand van het gazon te zijn. Er zijn ook enkele alternatieven die ook voor een verzorgd uiterlijk zorgen, maar die aanzienlijk minder onderhoud betekenen.

Gazonstenen en Co.

Gazonrandstenen houden het gazon uit de buurt van het bed - © Mariusz Blach / stock.adobe.com

Deze omvatten bijvoorbeeld de gazonrandstenen, kleine granieten straatstenen, bakstenen of klinker die u tussen de gazonrand en het bed steekt. Regelmatig groeven is hier nog steeds nodig, zodat u altijd een schone gazonrand hebt

Tip:

Kleine granieten straatstenen, bakstenen of klinkers moeten in ten minste twee rijen worden gelegd, zodat het gazon zich niet gemakkelijk door de voegen naar het bed verspreidt.

Gazonranden van metaal en kunststof

Gazonranden van kunststof zijn vrij onopvallend - © orestligetka T stock.adobe.com

Maar er zijn ook andere alternatieven voor de Engelse gazonrand, die verticaal in de grond worden geplaatst om te voorkomen dat het gazon zich verspreidt. Dit zijn gazonranden van metaal of rubber of plastic. Beide opties zijn ideaal om het gazon uit het bed te houden.

Tip:

Met dergelijke gazonranden mag het gras niet tot aan de rand worden gemaaid. Dit betekent dat je moet werken met een trimmer of iets dergelijks.

Pin
Send
Share
Send