Haagplanten

De gouden raket versmallen - Hoe de plant op uw plaats te zetten

Pin
Send
Share
Send


De Goldfelberich heeft geen optimale omstandigheden nodig om expansief te groeien. Als je hem niet op tijd op zijn plaats plaatst, heb je binnenkort een enorme zee van distelvinkstelen.

© photografspb - Fotolia.com

Veel planten hebben jaren tot tientallen jaren nodig om groot en expansief te worden. In het geval van de gouden kattestaart (Lysimachia punctata) is het tegenovergestelde. Het groeit en groeit en groeit en geeft dus zelfs onervaren plantenvrienden onverwacht tuingeluk. Eenmaal geplant, is het gouden veld niet meer te stoppen. De kleine vaste plant wordt snel een weelderige struik die het bed overneemt en vaak vrolijk verder groeit.

Dit gebeurt minder tot grote vreugde van de hobbytuinier en er wordt gezocht naar een oplossing om te voorkomen dat de plant zich ongecontroleerd verspreidt.

Hoe kun je de groei van de gouden raket beperken?

De beste manier om op een dag niet verrast te worden door een zee van distelvinkstelen, is door de plant in de gaten te houden. In de eerste twee jaar van staan, zal de vreugde van groei nog steeds beperkt zijn. Om dat zo te houden, moeten de planten uiterlijk in het derde jaar worden uitgegraven en getransplanteerd. De oude aarde wordt verwijderd en de wortels worden dienovereenkomstig ingekort.

Transplanteren van Goldfelberich - stap voor stap uitgelegd

❶ Graaf de plant voorzichtig uit
❷ Verwijder oude aarde van de kluit
❸ Selecteer een nieuwe locatie
❹ Graaf het plantgat twee keer de breedte en diepte van de kluit
Einsetzen Breng de plant voorzichtig in
❻ Sluit het plantgat
Ießen Geef de plant goed water

De beste tijd voor deze maatregel is de lente. De voordelen van transplanteren zijn duidelijk:

  • Voorkomen van ongehinderde verspreiding door de wortel te delen of de wortel in te korten
  • Bodemuitwisseling zorgt voor de toevoer van voedingsstoffen naar de planten en stimuleert groei en bloei

Het creëren van een root barrier - langdurige bescherming

Als je niet constant betrokken wilt zijn bij het verdelen en transplanteren van het gouden veld, is het belangrijk om een ​​stap verder te denken bij het planten en een wortelbarrière te creëren. Dit is eenvoudiger dan verwacht en zorgt ervoor dat het goudveld zich niet langer oncontroleerbaar kan verspreiden.

Wat is root lock?

Wortelsloten beperken de groei van planten. Er zijn speciale producten hiervoor in de handel, maar sommige hobbytuiniers helpen zichzelf ook en gebruiken dingen uit de tuin, zoals Plastic kuipen of resten van vijverfolie of dakvilt. Dit kan tot op zekere hoogte succes beloven, maar op de lange termijn is het niet echt succesvol met een plant die net zo krachtig is als goudbes.

"Tip: Speel veilig en gebruik de root locks die op de markt verkrijgbaar zijn. Deze zijn verkrijgbaar in rolvorm en kunnen op de juiste afmetingen worden gebracht. Dankzij hun materiaaleigenschappen bieden deze wortelsloten betrouwbare bescherming.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Wortelstok barrière / wortel barrière dikte 2 mm, breedte 70 cm, ... 2 beoordelingen66,90 €Naar de winkel
2 Wortelstok barrière / wortel barrière dikte 2 mm, breedte 70 cm, ... 2 beoordelingen114,90 €Naar de winkel
3 GardenMate 2mx15m plaat / zeildoek 150g / m² Premium… 357 beoordelingenvanaf € 51,95Naar de winkel

Hoe zou een wortelbarrière eruit moeten zien?

Zodat de wortelbarrière zijn doel vervult, moet deze enkele eigenschappen hebben. Houd er rekening mee dat u uw groeiminnende Goldfelberich meerdere jaren in contact wilt houden met het product.

De volgende eigenschappen zijn voordelig:

  • stabiel en bestendig
  • bestand tegen vorst of zonlicht
  • stabiel genoeg om muizen, ratten of moedervlekken buiten te houden
  • milieuvriendelijk en zo vrij mogelijk van verontreinigende stoffen

Wortelbarrières gemaakt van hogedrukpolyethyleen (kort: HDPE) zijn de beste keuze, omdat ze zeer robuust zijn en niet kunnen worden doorboord door de plantenwortels (hier bijvoorbeeld verkrijgbaar).

Installeer root barrier - Dit is hoe

❶ Krijg root lock
❷ Beperk de locatie van de plant
❸ Plaats de wortelboom in de grond
❹ Sluit de root lock goed
❺ Root lock moet een paar centimeter uit de grond steken

Voordat de wortelboom wordt bevestigd, moet u het gebied bepalen dat u vrijwillig het goudveld laat verspreiden.

"Tip: Beperk de plant niet te veel, de gouden raket heeft een bepaald gebied nodig voor de verspreiding en vorming van een bossige en compacte groei.

De wortelbarrière moet ongeveer een halve meter in de aarde uitsteken. De resulterende ring moet goed worden gesloten, zodat de wortels geen contactoppervlak hebben. Het schroeven van een aluminium rail aan de ring van de wortelsluiting voorkomt dat deze uit elkaar drijft. De wortelboom moet ook boven de grond zichtbaar zijn en ongeveer tien centimeter boven de grond uitsteken. Hierdoor wordt de plant bovengronds gestopt en kunnen zich geen wortelstokken verspreiden.

Te laat? - Voer later wortelsloten in

Heb je je gouden veld geplant en heb je voor het eerst de kracht van zijn groei geobserveerd en zie je nu de vraag hoe je de groei daarna kunt beperken ?! Het all-clear kan hier worden gegeven. Root locks kunnen later ook worden toegevoegd. In het begin zul je echter waarschijnlijk enige tijd doorbrengen met het verwijderen van alle wortellopers die zich buiten het terrein bevinden dat de plant bedoelde. Zodra dit is gebeurd, kan de root barrier worden geïnstalleerd zoals zojuist is uitgelegd.

Root lock of werktuig - voor- en nadelen

werkwijzevoordelennadelen
convertDe implementatie van de Goldfelberich brengt geen extra kosten met zich mee. Je krijgt extra planten. De grond hoeft niet te worden bemest, omdat deze regelmatig wordt vervangen als onderdeel van het verplanten.Het implementeren van de planten is vrij complex en kost tijd. De implementatie moet regelmatig plaatsvinden en uiterlijk in het derde jaar worden uitgevoerd.
worteldoekEen wortelboom wordt direct tijdens het planten geïnstalleerd en is eenvoudig. Achteraf aanbrengen is ook mogelijk. Commerciële wortelsloten zijn stabiel, robuust en bieden betrouwbare bescherming.Er zijn kosten verbonden aan de aanschaf van de root barrier. De introductie kost tijd en moeite. In het geval van onjuiste montage of als geen merkproduct wordt gebruikt, zijn wortelsloten niet altijd betrouwbaar.

Video: Stockbusters BV, Apeldoorn NL, Corporate Movie Bedrijfsfilm Stocklots (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send