Haagplanten

Broccoli planten - u moet hier rekening mee houden bij het kiezen van een locatie, zaaien en verzorging

Pin
Send
Share
Send


Als je denkt dat het moeilijk is om broccoli in je eigen tuin te kweken, heb je het mis. Het is eigenlijk een no-brainer. Je hoeft hier niet eens veel aandacht aan te besteden.

Broccoli is gemakkelijk te kweken

Broccoli, ook wel aspergekool genoemd, is een aromatische en zeer gezonde koolgroente die gewoon het beste smaakt uit zijn eigen teelt. Dus waarom zou u het niet proberen en broccoli in uw eigen tuin planten? Maak je geen zorgen, broccoli stelt weinig eisen en heeft niet veel onderhoud nodig. Als u de juiste locatie kiest, bent u halverwege.

Locatie en bodem voor broccoli

De groenten hebben een beschutte en zonnige plek nodig. De aarde moet leemachtig, voedzaam en alkalisch zijn. Je kunt ook de bodemkwaliteit verbeteren met compost en kalk. Maak de grond goed los en meng eventueel wat plantaardige meststof. Merk op dat er van tevoren geen kool in het bed is gegroeid. Dit voorkomt dat koolplagen zoals witte vlieg zich op de broccoli verspreiden.

Hoe broccoli goed te planten

❍ Zaai broccoli in bed:

Als je de broccoli direct in bed wilt zaaien, kun je dit vanaf eind april doen. Druk hiervoor de zaden op een losse afstand van ongeveer een centimeter in de grond. Scheid de jonge planten na het opstaan ​​tot een afstand van ongeveer 40 centimeter.

❍ Geef de voorkeur aan broccoli in huis:

Als alternatief kunt u de planten begin maart binnen brengen. Hiervoor heb je broccoli zaden, teeltpotten en aarde nodig. De juiste plaats is op een zonnige vensterbank, in de kas of in het koude frame. Houd het koude frame grotendeels gesloten en open het alleen af ​​en toe voor ventilatie en bewatering. Je moet ook de groeiende grond met de zaden licht vochtig houden. Nadat de planten zijn opgekomen, scheidt u de jonge broccoli.

Tip:
Robuuste broccoliplanten zijn ook beschikbaar op de markt, als u uzelf wat werk wilt besparen.

Vanaf mei, wanneer de broccoli-zaailingen ongeveer tien centimeter hoog zijn, kunnen ze naar buiten gaan. Let op een plantafstand van 40 tot 50 centimeter, zodat de planten zich goed kunnen verspreiden. Bescherm de jonge planten tegen ongedierte met een plantaardig net.

Hoe de broccoliplanten goed te verzorgen

Broccoliplanten hebben regelmatig vocht nodig, maar giet ze niet over, want de kleiachtige grond slaat het water goed op. Het goede is: een altijd vochtig substraat houdt vlooien buiten. Zodat het wortelgebied niet uitdroogt, is het het beste om het met een mulchlaag te bedekken.

Let op de groei: als de broccoliplanten zich goed ontwikkelen, bevat de grond voldoende voedingsstoffen. Anders kun je helpen met een biologische vloeibare meststof voor groenten in het gietwater.

Meerdere keren planten, vaker oogsten

Je kunt de broccoli rond half juli oogsten. Verwijder alleen de middelste, verdikte knop, dan blijven de zijscheuten goed groeien. Als je broccoli meerdere keren plant, is er een rijke oogst tot het begin van de winter. Je kunt zelfs meerjarige variëteiten achterlaten omdat ze ongeveer drie jaar meegaan. Na de plantfase van drie jaar moet je de groenten zeker op dezelfde locatie verwisselen!

Video: Graskanten knippen - (Januari- 2021).

Pin
Send
Share
Send