Haagplanten

Maak zelf zuurkool - Instructies en tips voor het verfijnen

Pin
Send
Share
Send


Als u uw eigen zuurkool maakt, bespaart u geld en kunt u ook zelf het aroma bepalen. We laten je zien wat je nodig hebt.

© exclusive-design / stock.adobe.com

Hoewel we de voorkeur geven aan lichte gerechten in de zomer, worden stevige gerechten meer en meer geserveerd in het koude seizoen. Eisbein, Kassler en Bratwurst zijn slechts drie voorbeelden waarvan de smaakzuurkool perfect afrondt. Het hoeft niet altijd de afgewerkte zuurkool uit het glas te zijn. Hoe zit het met zelfgemaakte zuurkool? De productie is niet zo ingewikkeld als je zou denken. Bovendien kun je zelf de smaak bepalen door verschillende kruiden toe te voegen.

Het juiste vaartuig

Een speciale container is vereist om de zuurkool goed te laten rijpen. Meestal wordt hiervoor een zogenaamde gistingspot gebruikt. Het is ook bekend als een kruidenpot of kruidenvat. Metselaarpotten zijn ook een alternatief. De vergister heeft echter de beste voorwaarden voor het bereiden van zuurkool.

De volgende accessoires zijn vereist:

 • kruid Stampfer
 • Beschwerungssteine
 • schone doek

Voor de bereiding is het belangrijk dat de vergister met heet water wordt gespoeld en vervolgens wordt gedroogd.

Bereiding van de kool

© kab-vision / stock.adobe.com De hoeveelheid kool is afhankelijk van de grootte van de gistingspot. Als richtlijn kan worden gezegd dat een pot met een inhoud van tien liter ongeveer acht kilo kool kan bevatten.

Het volgende recept is ontworpen voor de hoeveelheid van vier kilogram witte kool. Het is het beste om het volgende te doen:

Stap 1De kool wordt eerst in vieren gedeeld en de steel en de buitenste bladeren worden verwijderd.
Stap 2De groenten worden nu in fijne reepjes gesneden. Dit werkt het beste met een snijmachine of een groot, scherp mes.
Stap 3De gistingspot wordt nu aangelegd met twee tot drie koolbladeren en vervolgens gevuld met kool tot een hoogte van ongeveer vijf centimeter. Smeer er een tot twee theelepels zout op.
Stap 4Werk nu het kruid in de pot met de kruidensabotage totdat vloeistof verschijnt.
Stap 5Herhaal dit proces laag voor laag totdat de pot ongeveer 4/5 vol is.
Stap 6Bedek de bovenste laag met de buitenste bladeren van de kool en het deksel en bedek het met een schone doek. Plaats vervolgens de weegstenen erop.
Stap 7Het waterkanaal dat in de gistingspot is geïntegreerd, is nu gevuld met zout water.
Stap 8De gistingspot moet nu tien dagen op kamertemperatuur worden gelaten om het gistingsproces te starten.
Stap 9Nadat het gistingsproces is begonnen, wordt de pot naar de kelder verplaatst en blijft deze ongeveer zes weken staan ​​totdat de zuurkool klaar is.

Welk zout wordt gebruikt?

De vraag welk zout moet worden gebruikt, is vooral een kwestie van smaak. Er zijn echter fijnproevers die graag zeezout of steenzout gebruiken in plaats van het normale keukenzout.

Onlangs hebben meer en meer gebruikers algen tussen de afzonderlijke lagen geplaatst. Deze bevatten ook zout en geven dit aan het kruid. In het algemeen kan echter worden gezegd dat ook normaal, gejodeerd en met bloem bestrooid zout kan worden gebruikt.

Tip: Gebruik de eerste keer wat minder zout, want het kan snel te veel worden.

Welke kruiden kunnen worden gebruikt om zuurkool te verfijnen?

© Christin / stock.adobe.com Naast zout worden meestal maar een paar kruiden toegevoegd aan de bereiding van zuurkool. Typisch voor de verfijning zijn:

 • karwij
 • jeneverbessen
 • laurierblaadjes
 • Stukjes sinaasappel, mandarijn of ananas
 • uien
 • knoflook
 • nootmuskaat
 • druiven
 • mosterdzaad

Tip: Sommigen voegen ook graag bier, wijn, appelsap, azijn of citroensap toe als extra vloeistof. De laatste twee worden voornamelijk gebruikt voor extra verzuring.

Een opmerking over de verhuizing

Bij het verplaatsen naar de kelder kunnen sterke temperatuurschommelingen een vacuüm in de pot veroorzaken, waardoor vloeistof uit het gistingskanaal in de pot wordt getrokken. Dit zal het kruid bederven en moet daarom worden vermeden.

Het is daarom raadzaam om de temperatuur stap voor stap aan te passen als de temperatuur te veel schommelt tussen de twee opslaglocaties.

Video: Gember gebruiken (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send