Haagplanten

Maak tomatensap zelf

Pin
Send
Share
Send


Tomatensap is niet alleen lekker, het is ook gezond. We laten je zien hoe gemakkelijk het is om een ​​sap van je eigen verse tomaten te toveren.

© pilipphoto / stock.adobe.com

Een vers bereid tomatensap is niet alleen gezond, het kan ook heel gemakkelijk worden bereid onder de juiste omstandigheden.

Basisrecept

Er is een basisrecept voor een typisch tomatensap, dat een bepaalde tijd kost, maar het creëert het perfecte startpunt. Het basisrecept vereist de volgende ingrediënten:

  • 1 kg tomaten
  • selderij knol
  • wat olijfolie
  • zout
  • peper

➛ Stap 1: Tomaten in de schil
Doe het water in een pan en breng het aan de kook op het fornuis. Kras vervolgens de schil van de tomaten kruiselings met een mes en leg ze in het water. Laat ze ongeveer vijf minuten trekken. Zodra de kom loskomt, kun je de pot van het fornuis halen en het water eraf gieten. Nu moet je de schil en de steel van de tomaten verwijderen.

➛ Stap 2: Simmer tomaten
Snijd de tomaten in kleine stukjes en laat ze zachtjes sudderen in een pan op laag vuur. Voeg zout en peper toe, evenals een scheutje olijfolie. Snijd de selderij in kleine stukjes en doe ze ook in de pot. Zodra de tomaten zijn verkruimeld en het tomatensap eruit komt, kunnen andere ingrediënten aan de pot worden toegevoegd. Haal de pan tien minuten nadat de tomaten zijn afgebrokkeld van het vuur.

➛ Stap 3: tomaten passeren
Na afkoeling zijn de groenten zo zacht dat ze met een lepel door een fijne zeef kunnen worden gehaald. Het tomatensap moet volledig afkoelen voor het eten.

Het koken van de tomaten zorgt ervoor dat alle ingrediënten zich vrij kunnen ontwikkelen. Dit omvat ook lycopeen, dat nuttig is voor gewichtsverlies en is geclassificeerd als een middel tegen kanker. Niet alleen vernietigt het vrije radicalen, het beschermt ook mensen tegen verschillende ziekten.

Variaties

© Hetizia / stock.adobe.com Om de smaak van het tomatensap volledig te benutten, is het mogelijk om tijdens de bereiding andere ingrediënten aan de pot toe te voegen. Deze stap wordt meestal binnen de laatste tien minuten uitgevoerd terwijl de pot nog op het fornuis staat en de massa suddert.

Verschillende groenten, kruiden of kruiden zijn hiervoor geschikt:

Als je meer groenten aan je tomatensap wilt toevoegen, raden we wortels of koolrabi aan. Je kunt ook andere groenten proberen.

Er moet altijd worden opgemerkt dat de hoeveelheid toegevoegde groenten of kruiden de basissmaak niet bederft. Het sap moet nog steeds naar tomaten smaken, anders wordt het groentesap.

Vind je het pittig? Dan kun je de nodige smaak aan je sap toevoegen met tabasco of mosterd. Sojasaus geeft het ook een interessante smaak.

Als je je tomatensap een Italiaans tintje wilt geven, kun je het op smaak brengen met basilicum of oregano.

Met de kruiden is een theelepel meestal voldoende om het tomatensap te verfijnen.

Basis voor tomatensaus

Je kunt ook een tomatensaus maken met hetzelfde basisrecept. Voor dit doel wordt de massa niet door een zeef geleid, maar verwerkt met een staafmixer. Het sap wordt iets dikker en vormt daarom een ​​goede basis voor verdere verwerking.

Duurzaamheid

Als u het tomatensap op voorraad bereidt, moet u ervoor zorgen dat het wordt gevuld en verzegeld als het heet is. Hiervoor zijn schone en kiemvrije glazen flessen ideaal, die van tevoren worden gekookt. Als het tomatensap op een koele, donkere plaats wordt bewaard, blijft het enkele maanden houdbaar.

Video: Do it yourself: zo maak je je eigen tomatensap (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send