Haagplanten

Walnoten drogen - instructies en tips

Pin
Send
Share
Send


In deze handleiding leest u hoe u walnoten op de juiste manier kunt drogen en bewaren. We geven ook tips over wat te doen met schimmel op walnoten.

© Africa Studio / stock.adobe.com Een notenboom kan tot 130 kilo fruit dragen. De oogsttijd wordt reikhalzend afgewacht. Er is geen reden om een ​​verse noot niet rechtstreeks uit de boom te proberen. Verse noten gaan echter maar een paar dagen mee. Het drogen moet plaatsvinden vóór opslag. In het volgende kun je lezen hoe walnoten drogen en voor een langere periode kunnen worden bewaard.

inhoud

 • 1 Waarom moeten walnoten worden gedroogd?
 • Maak 2 walnoten klaar om te drogen
 • 3 Waar moet bij het drogen van walnoten rekening mee worden gehouden?
 • 4 walnoten drogen - stap voor stap
  • 4.1 Vind de juiste plaats
  • 4.2 Let op de juiste temperatuur
  • 4.3 Maak voldoende ruimte
  • 4.4 Wees geduldig - drogen kost tijd
 • 5 walnoten drogen in de buitenlucht - is dat mogelijk?
 • 6 walnoten drogen in de automatische dehydrator
  • 6.1 Drogen in de automatische dehydrator - stap voor stap
 • 7 Bewaar de walnoten op de juiste manier na het drogen

Waarom moeten walnoten worden gedroogd?

Walnoten worden niet rechtstreeks uit de boom geoogst. Wanneer de vruchten rijp zijn, barst hun groene buitenste schil en vallen de noten op de grond. Dit gebeurt meestal vanaf september en kan zich uitstrekken tot oktober. Dan is er veel te doen en moet de grond dagelijks worden gecontroleerd op verse noten.

Als de notendoppen het vocht van de vloer absorberen, ontwikkelt zich snel schimmel. Als het fruit niet wordt gedroogd voordat het wordt gegeten, kan de hele oogst bederven als de schimmel zich ongehinderd verspreidt.
© bernanamoglu / stock.adobe.com | Beschimmelde walnoten mogen niet worden gegeten. Schimmel is moeilijk op het eerste gezicht te identificeren, vooral wanneer de moeren zijn gesloten. Meestal zijn er beschimmelde plaatsen waar de moer wordt geopend. Als de lichtbruine behuizing in deze gebieden een donkere verkleuring vertoont, kan dit wijzen op schimmel.

Opmerking: Controleer de verzamelde walnoten op schimmel voordat ze drogen.

Als grotere hoeveelheden walnoten worden geoogst en voor een langere periode moeten worden bewaard, is professioneel drogen noodzakelijk. Als het drogen wordt verwaarloosd, beginnen walnootpitten zich te vormen en worden ze na een paar dagen niet meer eetbaar.

Praten over het drogen van walnoten kost tijd en geduld. Probeer in geen geval de noten in de oven of zelfs in de wasdroger te drogen. De temperaturen in deze apparaten zijn veel te hoog. De noten zouden ranzig worden en hun onmiskenbare smaak verliezen.

Tip: Bevroren walnoten zijn niet geschikt om later te drogen en moeten onmiddellijk na het ontdooien worden verwerkt.

Bereid walnoten voor om te drogen

Na het oogsten worden de walnoten eerst klaargemaakt om te drogen. Het eerste wat je moet doen, is de groene peulen volledig los te maken van de bruine notendop. Gebruik een strakke borstel als u uw grenzen bereikt met uw vingers. De groene rompen beginnen snel te rotten - de hele moer wordt bedreigd door het voortschrijdende rottingsproces.

Opmerking: Het wordt aanbevolen om handschoenen en beschermende kleding te dragen. De notendop scheidt tannines af, die lelijke vlekken achterlaten die niet uit kleding kunnen worden verwijderd.

De voorbereiding gaat over het reinigen en sorteren van de noten.

operatietoelichting

Schone walnoten
 • gebruik indien mogelijk geen water
 • Reinig de moeren met een borstel
 • in het geval van zware vervuiling, schoon nat maar zonder druk
 • Droog de noten goed

Sorteer walnoten
 • alleen droge rijpe en intacte walnoten
 • Sorteer noten met een beschadigde schaal en zwarte vlekken

Het is belangrijk om de noten elke dag uit de grond te verzamelen. Het risico op schimmelgroei is bijzonder groot bij regenachtig weer.

Waar moet bij het drogen van walnoten rekening mee worden gehouden?

De beste resultaten kunnen worden bereikt als de walnoten in het huis bij kamertemperatuur worden gedroogd. Direct drogen op de kachel wordt afgeraden vanwege de hoge hitte. Op zolder, in de ingang van het huis of in de stookruimte kunnen de noten echter zonder aarzeling worden gelegd om te drogen.

Walnoten drogen - stap voor stap

© Gregory Lee / stock.adobe.com

  Vind de juiste plaats

  Fruitkratten hebben hun waarde bewezen voor het drogen van de noten. Deze zijn aangelegd met verschillende lagen kranten. De noten worden vervolgens met voldoende tussenruimte in de kratten gesorteerd. Eenvoudige houten kozijnen, die bedekt zijn met een rooster, zijn ook geschikt voor het drogen van walnoten.

  Let op de juiste temperatuur

  Zoals reeds vermeld, drogen walnoten het best op kamertemperatuur. Oververhitte kamers zijn hier minder geschikt voor. Temperaturen rond de 20 graden zijn ideaal.

  Creëer voldoende ruimte

  Zorg voor voldoende droogopties, want walnoten mogen niet op elkaar in de fruitkist of op het rooster worden gestapeld. De noten mogen elkaar niet raken zodat een gelijkmatige droging kan worden bereikt en het vocht zich niet ophoopt.

  Tip: Regelmatig draaien en draaien van de moeren voorkomt schimmelvorming en zorgt voor een gelijkmatig droogproces.

  Wees geduldig - drogen kost tijd

  Het duurt vier tot zes weken voordat de walnoten helemaal droog zijn en kunnen worden bewaard. Controleer regelmatig de moeren. Als de notedoppen tijdens het drogen opengaan, moet de respectieve moer worden weggegooid.

  Als de notendop met een scheur kan worden geopend, is het drogen voltooid. De kern moet droog en bros lijken. Als de kern in zijn consistentie op rubber lijkt, moeten de moeren nog enige tijd drogen.

Tip: Als de walnoten ongeveer de helft van hun massa hebben verloren, was het drogen succesvol.

Walnoten buitenshuis drogen - kan dat?

© DEWI-Stockphotos / stock.adobe.com De oogsttijd valt in de herfst en dus in een tijd met een nogal onstabiel klimaat en veel vocht. Op warme dagen is er geen reden om de walnoten niet buitenshuis te drogen. Als de thermometer boven de 20 graden komt, bestaat het risico dat de noten ranzig worden. De walnoten mogen niet 's nachts buiten worden gelaten. Vanwege het verhoogde vocht is er een risico op schimmel. Bovendien zijn eekhoorns en andere kleine dieren tegenwoordig op zoek naar voedsel voor de nabije winter.

Walnoten drogen in de automatische dehydrator

Het droogproces kan worden versneld als u een automatische dehydrator gebruikt. De apparaten werken met lage warmteontwikkeling. Er is daarom geen gevaar dat de noten ranzig worden en bederven.

Drogen in de automatische dehydrator - stap voor stap

 1. Plaats walnoten op het rooster van de automatische dehydrator
 2. stel de laagste bedrijfstemperatuur in
 3. Plaats het rooster in het apparaat
 4. Sluit de dehydrator

De droogtijd varieert afhankelijk van het apparaattype. U moet zich echter voorbereiden op een droogtijd van zes tot acht uur. De dehydrator is een optie voor kleinere hoeveelheden walnoten. Een uitgebreide oogst kan efficiënter en op een milieuvriendelijke manier worden gedroogd in fruitdozen of op repen.

Bewaar walnoten na het drogen goed

© peppermintjoe / stock.adobe.com | Dit is de beste manier om walnoten te bewaren. Controleer vóór opslag of alle moeren volledig droog zijn. Als zich tijdens het drogen schimmel op een noot vormt, verspreidt deze zich snel naar de andere vruchten. De droge noten worden in een aardappelzak of in een uienet geplaatst en op een droge, koele en donkere plaats bewaard. Hangende opslag heeft de voorkeur. Als de walnoten op de juiste manier worden bewaard, blijven ze maximaal twee jaar houdbaar.

Video: Openen van een walnoot (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send