Haagplanten

Vochtige kelder: mogelijke oorzaken en maatregelen voor preventie

Pin
Send
Share
Send


Tuinmeubelen en stoffering moeten droog worden bewaard. Als alleen de kelder beschikbaar is, moet eventueel aanwezig vocht worden verwijderd.

© Gericht / stock.adobe.cm

Als je niet genoeg ruimte in je tuin hebt voor een tuinhuisje of een gereedschapsschuur, ben je blij met een kelder. Tuingereedschap en tuinmeubelen of tenminste de bekleding kunnen hier worden opgeborgen. Planten kunnen hier ook de winter doorbrengen. Helaas gebeurt het steeds weer dat kelders nat worden. Dit zijn geen goede voorwaarden voor houten tuinmeubelen en stoffering. Gezwollen hout en schimmel op de bekleding kunnen alleen worden voorkomen als u actie onderneemt tegen het vocht in de kelder.

Mogelijke oorzaken van vochtige kelders

Om vocht permanent te kunnen bestrijden, moet je eerst de oorzaak ervan vaststellen. Het is niet altijd gemakkelijk. Dan kan het raadzaam zijn om het oorzaakonderzoek over te laten aan een specialist.

Onjuiste ventilatie

Goede ventilatie is essentieel om vocht in de kelder te voorkomen. Onjuiste ventilatie - vooral in de zomer - kan ervoor zorgen dat vochtige lucht de kelder binnendringt en als condens op de koude muren bezinkt. Onder bepaalde omstandigheden kan onjuiste ventilatie ook voorkomen dat het vocht dat in de kelder wordt gegenereerd, ontsnapt en zich op de muren nestelt.

Er ontstaat bijvoorbeeld een hoge luchtvochtigheid als u uw was niet in de tuin maar in de kelder droogt. Het natte wasgoed laat veel vocht vrij in de lucht en verhoogt zo de luchtvochtigheid. Als je hier niet ventileert, wees dan niet verrast als de muren vochtig worden.

Tip: Planten die je overwintert in de kelder of muizen en andere dieren die op zoek zijn naar een warme schuilplaats voor de winter, verhogen ook de luchtvochtigheid.

Lekkende leidingen

Als leidingen lekken, ontsnapt er water. Bij blootliggende leidingen wordt dit meestal zeer snel opgemerkt en wordt de schade snel verholpen. De situatie is anders voor buizen die in de muur zijn geïnstalleerd. Hier doordrenkte het metselwerk van binnenuit. Het maakt niet uit of het een complete leidingbreuk is of alleen individuele beschadigde gebieden.

U hoeft geen specialistische kennis te hebben om defecte leidingen te identificeren als de oorzaak van een vochtige wand. Het schadepatroon is duidelijk: de natte plekken beginnen in het midden van de muur en lopen naar de vloer. Een donkere verkleuring suggereert ook dat het vocht zijn oorsprong heeft in het metselwerk.

Verstopte of gebroken goot

Verstopte goten kunnen overlopen en zijn verantwoordelijk voor natte muren. - © JJ Gouin / stock.adobe.com

Benieuwd wat de goot met de kelder te maken heeft? In principe niets. Maar een verstopte goot voorkomt dat het water goed wegloopt. Hetzelfde geldt voor een defecte goot. Het resultaat is dat het water zich erin ophoopt, over de rand stijgt en uiteindelijk langs de muur van het huis naar beneden loopt. Op deze manier kan het het metselwerk binnendringen en zich van daar naar de kelder verspreiden en daar ook vochtige muren veroorzaken.

Net als bij de defecte buis komt het vocht uit het metselwerk. Het verschil is dat het vocht verdwijnt als het droog is en weer verschijnt als het regent of sneeuwt

Ontbrekende of onvoldoende afdichting

In het geval van huizen die vóór 1960 werden gebouwd, was de kelder vaak niet geseald. Als destijds al een goede afdichting plaatsvond, kan het zijn taak vandaag misschien niet goed doen als het tussentijds niet is vervangen. In beide gevallen kan vocht vanuit de aangrenzende grond door de muren dringen (verticale vochtpenetratie) of via de vloer (horizontale vochtpenetratie) in de kelder.

By the way: Meestal zijn er vochtige wanden vanwege percolaat, onderdrukkend grondwater of stijgend bodemvocht in de aangrenzende grond. Een kelderschacht of een lichte schacht kan echter ook een gevaar vormen voor de kelderwanden als zich daarin water ophoopt.

Verwijder vocht

Zelfs als u nog niet weet waar het vocht vandaan komt, moet u proberen de kelder ten minste tijdelijk te drogen zodat de schade niet toeneemt. U kunt muren en vloeren snel drogen als u de verwarming voor een langere periode aanzet. Het is zinvol om af en toe nieuwe droge lucht in de kelder te laten, die beter vocht kan opnemen.

Tip: Als uw kelder geen verwarming heeft, kunt u bijvoorbeeld een elektrische kachel lenen van Obi, die in combinatie met een bouwdroger het vocht nog beter en sneller verwijdert.

Los de oorzaken op en voorkom hernieuwd vocht

Om het vocht niet alleen tijdelijk te verwijderen, is het noodzakelijk om de oorzaak te bestrijden. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat uw kelder in de toekomst niet meer nat wordt.

Goede ventilatie

Als zich condens op uw muren heeft gevormd, moet u - zoals reeds vermeld - de kelder verwarmen en tussendoor ventileren zodat de muren kunnen drogen. Zorg er daarna voor dat u uw kelder regelmatig een paar minuten ventileert. In de zomer moet u de koelere ochtend- of avonduren kiezen, zodat er geen vochtige lucht in de kelder komt, die kan condenseren op de koele keldermuur en dus weer voor vocht zorgt.

Tip: Met een hygrometer houdt u de luchtvochtigheid in de gaten, die maximaal 65 procent zou moeten zijn, en kunt u te vochtige lucht met ventilatie tegengaan.

Repareer het buisdefect

Defecte leidingen in de muur kunnen ook vocht veroorzaken. - © Robert Kneschke / stock.adobe.com

Defecten in blootgestelde waterleidingen kunnen snel worden gevonden en gerepareerd. De situatie is anders voor buizen die in de muur zijn geïnstalleerd. Schade aan dergelijke leidingen moet worden gelokaliseerd met professionele lekdetectie. Onder bepaalde omstandigheden kan het nodig zijn om de getroffen muur of de hele kelder na de reparatie te renoveren.

Pijpbreuken kunnen verschillende oorzaken hebben, waarop u meestal geen invloed heeft. U kunt de leidingen op zijn minst beschermen tegen de schadelijke effecten van vorst. Omdat bevroren water de leidingen barst. Schakel daarom het water in de kelder uit en open vervolgens de kraan om de leidingen te legen.

Tip: Vergeet ook niet om uw waterleidingen en watertanks in de tuin af te tappen om vorstschade te voorkomen.

Reinig of repareer de goot

Als een verstopte goot of een verstopte regenpijp de oorzaak is van de vochtige kelder, kunt u niet voorkomen dat u deze schoonmaakt. Als een defecte regengoot de vochtige muren in de kelder activeert, kunt u deze ook zelf repareren.

Tip: Een bevroren goot voorkomt ook dat het water goed wegloopt. Daarom moet u uw goot beschermen tegen vorst om overstroming in de winter te voorkomen.

Vermijd achterwater in de kelderschacht

Water kan zich verzamelen in een open kelderschacht en kan het metselwerk binnendringen. Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u de randen verhoogd maakt. Dit voorkomt dat regenwater vanuit de omringende vloer in de schacht stroomt. Deze maatregel wordt nog effectiever als u een infiltratielaag rond de randen maakt.

Omdat zware regen nog steeds water in de schacht kan ophopen, moet u ervoor zorgen dat er voldoende waterafvoer is. Natuurlijk kunt u er ook voor zorgen dat er geen water in de kelderschacht komt. U kunt dit bereiken met waterdichte lichtputdeksels, zoals die worden aangeboden door Schulz-Dobrick GmbH.

Tip: Met een hoes kunt u tegelijkertijd voorkomen dat bladeren en insecten, spinnen en andere dieren in de schacht komen. Dit bespaart u ook de onaangename reiniging die u anders regelmatig zou moeten betalen.

Seal kelder

Zoals reeds vermeld, kan water door de muren dringen en zich daar verspreiden door het ontbreken van afdichtingen. Zowel de horizontale als de verticale afdichting kunnen achteraf in de kelder worden aangebracht. Beide herstelmaatregelen moeten absoluut door een specialist worden uitgevoerd.

Bij horizontale afdichting wordt een afdichting in de vorm van roestvrijstalen platen, dakvilt of folies naar binnen of van buiten getrokken. Als alternatief kan cement of epoxyhars of siliconenhars ook in het metselwerk worden geïnjecteerd. Dit voorkomt dat water in het metselwerk stijgt.

Bij verticale afdichting vanaf de buitenkant moet de grond rondom de kelder royaal worden uitgegraven. Dan worden dikke bitumencoatings, afdichtingsslurries of ook pleisters gebruikt.

Tip: Afdichting van binnenuit is ook theoretisch mogelijk. We raden dit echter niet aan, omdat er nog steeds vocht in de muren kan komen. Dus je lost het probleem niet op.

Video: KlusWijs in Alles over Wonen SBS6 - Kelder vochtdicht maken afl. 4 (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send