Haagplanten

Kasgids: Wilt u liever een dubbele deur of een schuifdeur?

Pin
Send
Share
Send


Er zijn kassen met schuifdeuren en er zijn deuren met dubbele deuren. We hebben de voor- en nadelen van beide varianten voor u vergeleken.

© Marina Lohrbach - Fotolia.com

Een kas in de tuin is de niet-plus-ultra voor veel plantenliefhebbers als het gaat om hun eigen hobby. Dit zorgt voor een constant klimaat in elk seizoen, wat betekent dat gewassen en exotische exemplaren op elk moment kunnen worden geplant en fruit of groenten kunnen worden geoogst. Bij de aankoop van een kas zijn er echter veel vragen over uw eigen voorkeuren, omdat er een bijzonder grote selectie van verschillende varianten is tussen paviljoenkassen, koude kozijnen, kassen met dakramen en aangebouwde kassen. Het kan moeilijk zijn om alleen de kasdeuren te selecteren. Omdat het niet altijd meteen duidelijk is of schuifdeuren of dubbele deuren de betere keuze zijn. Maar wat zijn de verschillen en wat zijn precies de voordelen van beide varianten?

Waarom is het zo moeilijk om de deuren voor de kas te kiezen?

Als u door de ijzerhandel, een online winkel of andere aanbieders zoekt naar een geschikte kas voor uw eigen tuin, biedt elk bedrijf dit in talloze variaties. Er is niet alleen iets voor elk budget, maar ook voor elke beschikbare ruimte en alle denkbare voorkeuren. Een groot verschil tussen de modellen is het type toegang dat de kas biedt. Veel versies hebben een schuifdeur of dubbele schuifdeuren, andere hebben een of twee vleugeldeuren. Het probleem: beide varianten zien er even goed uit en verschillen alleen omdat ze op verschillende manieren voordelig zijn. Het is dus in principe belangrijk om te kiezen tussen de verschillende voordelen.

Het feit dat de prijzen voor de kassen met verschillende deurtypen niet echt verschillen, maakt de aankoopbeslissing niet eenvoudiger. Alleen als u het deursysteem later wilt wijzigen, moet u nadelen verwachten, zoals een hoge werkdruk en enorme kosten. Het is daarom bijzonder belangrijk om vanaf het begin de juiste beslissing te nemen.

Voor- en nadelen van verschillende deuren

Beide soorten deuren voor de kas hebben hun eigen voordelen, maar ook een of ander nadeel. Als gevolg hiervan geven tuinders de voorkeur aan bepaalde soorten deuren met betrekking tot schuifdeuren of vleugeldeuren op basis van hun eigen ervaring of visuele en andere vereisten, en andere gebruikers geven er niet om welke deur de kas sluit. Maar nu naar de voor- en nadelen van de kasdeuren:

Voor- en nadelen van schuifdeuren

✔ geen ruimte nodig om de deur naar binnen of naar buiten te openen
✔ De deur ligt dicht bij de kas na het openen en kan niet worden dichtgeslagen door de wind of snel worden beschadigd door andere invloeden
✔ stabieler bij slecht weer
✔ Door veel gebruikers ervaren als eleganter in bediening en uiterlijk
✔ Biedt veel ruimte als een dubbele deur

✘ de deur is moeilijk te sluiten en te bedienen als het frame niet correct is geïnstalleerd of beschadigd
✘ Glijvermogen kan na verloop van tijd verslechteren
✘ niet zo afdichting
✘ tamelijk onderhoudsintensief en iets moeilijker te vervangen
✘ Frames voor dubbele schuifdeuren kunnen lelijk uitzien op de kasVoor- en nadelen van dubbele deuren

✔ De deur sluit goed, zelfs na jaren
✔ Onderhoud van de deur is veel eenvoudiger
✔ De deur is meestal gemakkelijker te vervangen wanneer dat nodig is
✔ gemakkelijk te gebruiken
✔ Met geschikte afdichtingen kan het ervoor zorgen dat de kas in alle weersomstandigheden wordt afgedicht en beschermd tegen externe temperaturen
✔ Biedt veel ruimte als een dubbele deur
✔ kan ook worden geleverd met een deurdrempel voor toegankelijkheid

✘ heeft ruimte nodig om naar binnen of naar buiten te zwaaien
✘ lijkt conventioneel in plaats van modern en chic

Welke deuren u kiest voor de kas vanwege de voor- en nadelen - het belangrijkste is dat een goede toegang tot de kas wordt verleend die precies aan uw eigen behoeften voldoet.

Waar moet bij de keuze van de deuren rekening mee worden gehouden?

Dubbele deuren geven toegang met een kruiwagen - © Unique Vision - Fotolia.com

Als u ondanks alle voor- en nadelen niet echt tussen de twee deurtypen kunt kiezen, zijn er verschillende dingen waarmee u rekening moet houden wanneer u ervoor kiest om een ​​beetje dichter bij uw eigen model te komen.

Grootte van de deuren

Of u nu neigt naar schuifdeuren of de goede oude vleugeldeuren voor de kas - beide varianten moeten precies de ruimte kunnen bieden die u nodig hebt. Dat betekent: beide varianten moeten alleen worden gekocht in de grootte die gemakkelijke doorgang mogelijk maakt. Een conventionele vleugel of schuifdeur is meestal minder dan 80 cm breed en maximaal 2 m hoog om één persoon door te laten lopen. Dit houdt echter geen rekening met de apparaten die vaak in de kas moeten worden gedragen of geduwd. Een kruiwagen is bijvoorbeeld ongeveer 80 cm breed en vereist de laagst mogelijke drempel om in de kas te worden geduwd - en is vaker nodig dan eerder gedacht. Dus als u hier vaak mee omgaat, moet u een dubbele draaideur of schuifdeur gebruiken om precies deze doorgangsbreedte te krijgen.

Trouwens, bij het kiezen van de deur moet je ook rekening houden met bepaalde kasmeubels die je wilt maken. Deze moeten in de kas kunnen worden vervoerd of in de kas worden gemonteerd, zodat de installatie soepel werkt.

"In het algemeen: Hoe breder de schuif- of vleugeldeuren zijn, hoe beter ze zijn in termen van luchtcirculatie. Omdat ze in de open staat een goede ventilatie van de kas mogelijk maken tijdens het tuinieren en er dus voor zorgen dat bacteriën minder goed kunnen overleven. Overmatige vochtigheid, wat niet gunstig is voor sommige plantensoorten, kan ook beter worden gecompenseerd. Om deze reden zijn ramen in de kas van groot belang.

Wilt u de kas op slot doen?

Als u hoogwaardige gereedschappen of zeldzame plantensoorten in de kas wilt bewaren, is er altijd het risico op diefstal. Daarom is het bij het selecteren van de deur ook belangrijk om ervoor te zorgen dat u deze kunt vergrendelen. Een eenvoudig slot kan voorkomen dat onbevoegden met de kas knoeien of deze zelfs van binnenuit beschadigen. Het slot voorkomt ook vaak dat de wind de deuren opent en schade veroorzaakt. Als de deur niet goed sluit, bijvoorbeeld als gevolg van de slechte installatie van een schuifdeur, kunnen dieren ook problemen hebben in de kas.

Is toegankelijkheid nodig?

Scharnierende deuren zijn geschikter als de toegang tot de kas barrièrevrij moet zijn. Deze zijn ook verkrijgbaar met een zeer lage en gemakkelijk toegankelijke drempel, die niet alleen beter geschikt is voor kruiwagens. Deze factor moet ook worden overwogen als de gebruiker zelf vaak problemen heeft met lopen en gemakkelijk struikelt, bijvoorbeeld op oudere leeftijd.

Externe invloeden

Bovendien moet ervoor worden gezorgd dat de deuren en hun kozijn zo robuust mogelijk zijn, zodat ze beter bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Dubbele beglazing is bijvoorbeeld veel beter voor kassen dan eenvoudige die gemakkelijk te beschadigen is.

Conclusie

We kunnen geen algemeen antwoord geven op de vraag naar de optimale oplossing. Als u van plan bent een kas te kopen, moet u goed nadenken over de vereisten die u aan uw kas en, natuurlijk, aan de deur stelt. Als je met een kruiwagen de kas in wilt rijden, heb je liever een dubbele vleugeldeur. Deze zijn breed genoeg en komen daarom zonder obstakels. Op deze manier maakt u ook barrièrevrije toegang mogelijk. Om dit te doen, nemen ze buiten of binnen ruimte in beslag wanneer de deuren open zijn. Schuifdeuren nemen daarentegen minder ruimte in en lijken moderner. Ze staan ​​echter geen barrièrevrije toegang toe en kunnen niet zo goed afdichten als dubbele deuren.

Voordat u de kas koopt, moet u nadenken over hoe u deze wilt gebruiken. U moet ook rekening houden met uw eigen voorkeuren en de beschikbare ruimte.

Video: Scheidingswand van gasbetonblokken maken. Wanden en plafonds. How to met GAMMA (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send